Yaşanan kriz iki boyutlu

Güncelleme Tarihi:

Yaşanan kriz iki boyutlu
Oluşturulma Tarihi: Ocak 14, 2009 00:00

Almanya’da İsbank Genel Müdürü Bayram Öztürk, ‚Yaşanan kriz mali ve psikolojik olmak üzere iki boyutlu. Bundan dolayı kriz yönetimi için mali enstrümanlar ve güven tesisi şart’ dedi.İsbank Genel Müdürü Bayram Öztürk, Avrupa’daki Türk girişimcilerin başarılarına ilaveten hızla kurumsallaşmaları gerektiğini söyledi.

Haberin Devamı

Amerikalı yazar Mark Twain bankacılar için ‘ Güneşli pırıl pırıl havada şemsiye verirler, yağmur yağmağa başlayınca geri alırlar’ diyor. Yazar Twain bunu niçin söylemiş bilmiyorum ama Almanya’da İsbank Genel Müdürü Bayram Öztürk hiç te böyle bir intiba uyandırmıyor. Aksine mesleki bilgilerle donanmış klasik bankacı portresinin ötesinde entellektüel merakları, iki dile hakimiyeti, gelişmelere bakışı bankacılar hakkında pozitif bir enerji yaratıyor.

Bayram Öztürk 1958 Elazığ doğumlu. Ramazan Bayramı’nda doğduğu için adını Bayram koymuşlar. Adım ‘Ramazan da olabilirdi ama Bayram’ı tercih etmişler’ diyor. Evli ve 17 yaşında bir kızı var.

Hemen soruyorum. Kriz ile yatıp kalkıyoruz. Ne olacak bu kriz ?
- Krizin iki boyutu var. Biri mali diğeri psikolojik. Otomotiv başta olmak üzere birçok sektörde kendini gösterdi var ama psikolojik etkisi daralmayı hızlandırıyor. Örneğin parası olan da endişeye kapılıp satın almayı erteliyor. Seyahate gitmiyor. Kıyafet alacaksa almıyor. Böyle idare ederim diyor. Eğer insanlar yöneticilere güven duyarsa psikolojik etkisi hafifler. Mali boyutu ise piyasa enstrümanlarıyla kontrol altına alınabilir.

Marmara Üniversitesi İşletme Fakültesi mezunu Bayram Öztürk, 1986’da müfettiş olarak girdiği İş Bankası’nda İstanbul Altunizade ve Şişli Şubeleri Müdürlüğü yapmış. 2005’ten beri İşbank Genel Müdürü. Merkezi Frankfurt’ta olan İşbank’ın Paris, Zürih ve Amsterdam’a ilaveten Almanya’da 11 şubesi var. 12 genç meslek eğitimi yapmış, dört genç şu anda yapıyor. 1992’de Alman yasalarına göre kurulmuş. Mevduat, konut dahil her türlü bireysel ve ticari krediler, fon satışına aracılık gibi her türlü bankacılık işlemi yapıyor.

‘Bankalardan imdat çağrıları geliyor. Bir Alman bankası kısmen devlet kontrolu altına girdi. Türk bankaları bu krizin neresinde’ diyorum.

- Aktif büyüklüklerimiz Alman bankalarıyla mukayese edilebilecek ölçülerden çok uzak. Dolayısıyla kriz bizi doğrudan etkilemedi diyebilirim. Ama dahil olduğumuz bankalararası işlemleri etkiledi tabii. Genel olarak kredi verirken çok daha dikkatli davranılıyor. Bölüm yöneticilerimle sık toplanıp piyasa değerlendirmesi yapıp büyümemizi emin bir şekilde sürdürüyoruz.

Haberin Devamı



‘Avrupa’daki Türk bankacılığı hak ettiği yerde değil. Gelecekte daha global oyuncu olacağız. Bu yönde hızla ilerliyoruz’ diyen Öztürk, ekliyor. ‘Avrupa ve Türk kültürünü iyi tanıyan finans sektörü olarak Türkiye’nin Avrupa ile finansal bütünleşmesinde de büyük rol oynuyoruz. Şu anda öncü bir güç olarak görülmeli ama gelecekte bu rol daha da artacak’

Haberin Devamı



Bayram Öztürk ile makam odasındaki ünlü Türk ressamlarına aıt tabloların yanısıra Alman ve Türk müşteriler, Türk gençlerinin bankacılığa yaklaşımları, Alman ve diğer yabancı banka yöneticileriyle ilişkileri gibi mesleki konularda uzun uzun sohbet ettik. Bunların hepsi ayrı birer yazı konusu ama Bayram Öztürk şunu mutlaka yazmamı istedi.




‘Avrupa’daki Türk kökenli işadamlarımız başta toptan gıda olmak üzere hemen her sektörde büyük başarılara imza atıyor. Bunu Alman meslektaşlarımız da dile getiriyor. Müşterimiz olsun veya olmasın banka olarak biz veya diğer Türk, Alman bankalar hepsini dikkatle takip ediyoruz. İşadamlarımız ama artık firmalarını kurumsallaştırmak için de hızla adım atmalıdır. Böylelikle bankalarla olan ilişkileri daha da kolaylaşır. Büyümeleri kolaylaşır. Uzun yıllar yaşamalarını da güvence altına alırlar’

Haberle ilgili daha fazlası:

BAKMADAN GEÇME!