Yaşamın izleri burada

Güncelleme Tarihi:

Yaşamın izleri burada
Oluşturulma Tarihi: Aralık 09, 2010 17:27

NASA ve Avrupa Uzay Ajansı'nın yayımladığı fotoğraflar, Satürn ve Jüpiter'in uydularında yaşam bulunma olasılığını iyice güçlendirdi.

Haberin Devamı

Yakın dönemde yapılan bir dizi keşif, uzayda yaşam olasılığını giderek güçlendirdi. Sadece son birkaç ay içinde, bilim insanları evrende düşünülenin aksine üç kat daha fazla yıldız olduğunu öğrendi; dünyadaki en zehirli maddelerden biri olan arsenikle beslenen yeni bir bakteri türü (GFAJ-1) ve Dünya benzeri yaşama olanak tanıyan şartları barındırdığı düşünülen bir gezegen (Gliese 581 g) keşfedildi.

Bugünlerde, gök bilimcilerin Dünya dışında yaşam olduğunu teorisini en çok destekleyen bulguları, Satürn’ün uyduları Titan ile Enceladus ve Jüpiter’in uydularından biri olan Europa sunuyor.

Titan, sıvı halde bulunan dev okyanuslara sahip. Her ne kadar bu okyanuslarda metan yoğunluğu çok fazla olsa da, Güneş Sistemi’nde Dünya’nın ardından yaşam için en uygun yerlerinden biri olduğu kabul ediliyor.

Europa’nın yüzeyinde ise yaşama olanak vermeyecek oranda radyasyon bulunduğu düşünülüyor. Yine de, yüzeyindeki donmuş haldeki okyanusun derinliklerinde, bakterilerin yaşamasına imkan verecek sıvı su katmanı olduğu tahmin ediliyor.

Satürn'ün küçük uydusu Enceladus'un yüzeyinde bulunan çok yoğun gaz ve toz tabakası ise yüzeyinde sıvı halde su bulunma ihtimalini güçlendiriyor.

Dahası, kutup bölgelerinde buz halinde su bulunan Mars, gök bilimcilerin Dünya dışı yaşam ümidini güçlendirmeye devam ediyor. Bilim insanları, bir zamanlar okyanuslara sahip olduğuna inanılan gezegenin halen yeraltı suları bulunduruyor olabildiğine inanıyor. Bu da, kırmızı gezegenin yüzeyinin altında bakterileri yaşamının bulunduğu ihtimalini güçlendiriyor.

Haberle ilgili daha fazlası:

BAKMADAN GEÇME!