Yasakta kafalar karışık

Güncelleme Tarihi:

Yasakta kafalar karışık
Oluşturulma Tarihi: Aralık 09, 2012 15:59

Aşırı sağcı parti NPD'nin yasaklanması konusunda Alman hükümeti temkinli davranırken, eyaletler "Demokrasi kendini savunabileceğini göstermeli" görüşü ile bu girişimi destekliyor.

Haberin Devamı

ALMANYA'DA Eyalet Başbakanları aşırı sağcı Almanya Milliyetçi Demokrat Parti'nin (NPD) yasaklanması konusunda karar alırken hükümette bazı bakanlar yasağa sıcak bakmıyor.

Sıcak bakmayanların başında Federal Meclis Başkanı Norbert Lammert, Federal Adalet Bakanı Sabine Leutheusser-Schnarrenberger ve Federal İçişleri Bakanı Hans Peter Friedrich geliyor.

Almanya Başbakanı Angela Merkel de "Bu konuda hükümetin görüşü henüz belli değil" diyerek yasağa sıcak bakmadığı mesajını verdi. Bu konuda NPD yasağından yana ve karşı olan görüşler şöyle:

ZORUNLU DEĞİL
Federal İçişleri Bakanı Hans-Peter Friedrich, federal hükümeti ve meclisi uyararak, eyalet bakanlarının aldığı kararın yasağı zorunlu kılmaması gerektiğini vurgularken "Sırf başvuru yapıldı diye herkes buna onay vermek zorunda değil. Mahkemeye bir veya beş kişinin başvurması, davadaki başarıya ölçü değildir" dedi.

BİLGİLER YETERSİZ
Son tutumu tamamen Nasyonal Sosyalist Yeraltı (NSU) örgütü tarafnıdan işlenen cinayetlere bir refleks olarak niteleyen Federal Meclis Başkanı Norbert Lammert, eyaletlerin yasaklama başvurusu kararının hukuksal açıdan iyi düşünülmemiş bir karar olduğunu ileri sürdü.

Lammert, bakanlar tarafından sunulan bilgi ve belgelerin NPD'nin yasaklanması için yeterli olacağı konusunda ciddi şüphesi olduğunu belirtirken, "En iyisi böyle bir başvuruda bulunulmaması olur" dedi.

Lammert, Federal Anayasa Mahkemesi'nin bu partiyi yasaklasa bile Avrupa Adalet Divanı'nın bu yasağı kaldırma riskinin çok yüksek olduğunu da belirtti.

DEMOKRASİDE YER YOK
Buna karşılık Bavyera İçişleri Bakanı Joachim Herrmann (CSU), NPD'nin kapatılması için anayasa mahkemesinin nihai bir sonuca gideceğine inandığını söyledi.

NPD'nin kapatılmasının en koyu taraftarlarından olan Herrmann, federal anayasa mahkemesinin söz konusu partiyi kapatmak için bir formül bulacağına inandığını söyledi.

Almanya içişleri bakanları konferansında da NPD'nin kapatılması için öncü rolü üstlenen Herrmann, “Irkçı partilerin demokratik sistemlerde yeri olmadığının sinyalini vermek zorundayız” dedi.

DOĞRU KARAR
Hamburg Senato ve Belediye Başkanı Olaf Scholz (SPD) ise şunları söyledi: “Eyalet yönetimleri doğru bir karar aldı. Bu demokrasimizin cesaretli ve kendini savunacak güçte olduğunu, düşmanlarıyla siyasi mücadeleden kaçınmayacağını gösteriyor. Ancak NPD ile hukuki mücadele aşırı sağ ile siyasi mücadelenin gerekliliğini ortadan kaldırmaz. Bu konuda siyaset ve sivil toplumun sorumluluğu vardır. NPD'nin hürriyetçi düzene karşı olduğu ve fikren Nasyonal sosyalist yapıda olduğunu yetirince belgelenmiştir. Bu nedenle yasaklama girişimi sağlam temellere dayanmaktadır”.

Halk "Yasaklansın" dedi
Almanların çok büyük bir bölümünün NPD yasağından yana olduğu belirlendi. Alman Birinci Televizyonu (ARD) adına yapılan kamuoyu yoklamasında, Almanların yüzde 73'ünün NPD yasağını desteklediği, yüzde 22'sinin ise karşı olduğu saptandı. "Emnid" tarafından N24 televizyonu adına yapılan kamuoyu yoklamasında da, Almanların yüzde 67'sinin böyle ırkçı bir partinin yasaklanmasına deskek verdiği, yüzde 21'nin ise karşı çıktığı da belirlendi.

Trinkhaus muhbirlik yapmış
Öte yandan NPD'nin eski Erfurt sorumlusu Kai Uwe Trinkhaus'un Thüringen Anayasayı Koruma Teşkilatı için muhbirlik yaptığını açıklaması tepkilere neden oldu. Trinkhaus'un 2006'da gönüllü olarak muhbirlik başvurusunda bulunduğu ve eylül 2007'ye kadar aktif çalıştığı belirtildi. Thüringen Anayasayı Koruma Örgütü'nün NPD'nin çalışmalarını yönlendirdiği ve aşırı sağcılara göz yumduğu eleştirileri yükselirken, Thüringen'deki SPD Meclis Grup Başkanı Uwe Höhn "Eyalet İçişleri Bakanı Jörg Geibert bu olaya derhal açıklık getirmeli" talebinde bulundu.

Aşırı sağa karşı yeni yöntemler önerdi
FEDERAL Adalet Bakanı Sabine Leutheusser-Schnarrenberger, aşırı sağla mücadelede daha fazla çaba sarfedilmesini istedi. Welt gazetisine konuşan Bakan Leutheusser-Schnarrenberger,

“Mümkün olduğu kadar fazla insanı, aşırı sağ camiadan kurtarmamız gerekir” dedi.

Bakan, aşırı sağ gruplardan çıkmak isteyenlere yönelik bir program hayata geçirilmesi gerektiğini de sözlerine ekledi. Bakan, eyaletler ve federal düzeyde yürütülecek bu programın, Federal Asayiş Dairesi tarafından koordine edilmesini de teklif etti.

Haberle ilgili daha fazlası:

BAKMADAN GEÇME!