Güncelleme Tarihi:
YAKLAŞIK 7 bin kişinin çalıştığı Alman otomobil devi BMW’de neler oluyor? Şirketin Münih’te bulunan Garching tesislerindeki bir biriminde ustabaşının 20 kişilik bir Türk işçi grubuna Türkçe yasağı koyduğu skandalının yankıları sürüyor. Skandal, Bild gazetesinin haberiyle pazartesi günü kamuoyuna yansımıştı. Habere göre fabrikanın bir biriminde vardiya ustabaşısı 20 Türk işçiyi önce aynı vardiyaya aldı. Ardından Türkçe konuşmalarını yasakladı. Türk işçiler ayrımcılık yapıldığı gerekçesiyle buna karşı çıktı. Ustabaşı, yasağın sadece iş esnasında değil, mola esnasında sosyal alanlarda da geçerli olduğunu söyledi. Gazetenin haberine göre iş yerinde diğer işçilerle yaşanan huzursuzluk nedeniyle Türkçe yasaklanmıştı. İşçiler bunun üzerine şirket yönetimine başvurdu ve yasağın kaldırılmasını istedi.
KALDIRILMASINI İSTEYEN ÇIKARILACAK
Türkçe yasağını BMW yöneticilerine şikâyet eden Türkiye kökenli iş yeri temsilcisi Murat Yılmaz ise yaşananları Hürriyet’e anlattı: “İş yerinde 20 Türkiye kökenli arkadaş ustabaşının kendilerine Türkçe yasağı getirdiği şikâyetinde bulundu. Ben inanamadım. Ancak olayın doğru olduğunu görünce insan kaynaklarına bir mail yazıp gönderdim. Mailde, ileride fabrikada çalışan başka milletten işçilere de ana dil yasağı getirilebileceği tehlikesine dikkati çekip, Türkçe yasağının kaldırılmasını istedim. Ancak bir gelişme olmadı. Olayın kamuoyuna yansıması üzerine de iş yeri temsilciliği işten çıkış vermek için beni ifadeye çağırdı. Çıkışımı işçi temsilciliğinin oy çoğunluğuyla onayladığını öğrendim. Ben ifade vermeye gitmedim. Doğrudan avukatıma başvurdum. Türkçe konuşma yasağı getiren ustabaşı işinde kalırken, şikâyet ettiğim için beni işten çıkarmak istiyorlar.”
Münih Başkonsolosu Mehmet Günay, Türkçe yaşasağıyla ilgili şikâyetin kendilerine de intikal etmesi üzerine BMW’den yazılı bilgi talebinde bulundu.
‘İŞE DÖNENE KADAR SUSMAYACAĞIM’
Şirket, geçtiğimiz şubat ayında da ayrımcılık suçlamalarına hedef oldu. Süddeutsche Zeitung gazetesinin haberine göre Ronny F. adlı bir işçi iş yerinde ırkçı ifadelerin günlük yaşamın bir parçası olduğu ve buna müdahale edilmesi için şirket yönetimi ile iş yeri temsilciliğine başvurdu. Ronny F. yardım beklerken ona da çıkış verildi. AK Parti milletvekili Mustafa Yeneroğlu ise bu olay üzerine Twitter hesabından şu mesajı paylaştı: “BMW bünyesindeki fabrikalarda ırkçılığa karşı çıkan bir çalışanın işten atılmış olması ürkütücü ve kesinlikle kabul edilemez. BMW Türkiye’nin de bu konuda tavır koyup ana şirketin ırkçılık iddialarının üzerine gitmesi ve çıkartılan işçinin iade edilmesine kadar susmayacağım.”