Yargıtay, kayınpeder- gelin evliliğine onay vermed

Güncelleme Tarihi:

Yargıtay, kayınpeder- gelin evliliğine onay vermed
Oluşturulma Tarihi: Haziran 25, 2010 18:20

MERSİN’de 2 çocuk annesi kadının, emekli maaşı için kayınpederiyle evlenmesine açılan davayı reddeden yerel mahkemenin kararı, Yargıtay 2’inci Hukuk Dairesi tarafından bozuldu

Haberin Devamı

Adana’daki Pamuk Araştırma Enstitüsü’nde muhasebe müdürü olarak çalışırken emekli olan 85 yaşındaki Selahattin Özgen, eşi Semiha 1997’de ölünce, Mersin’in Çamlıyayla İlçesi’nde yalnız yaşamaya başladı. 1999’da evi yanıp, felç olan Özgen’in küçük oğlu 58 yaşındaki Bahadır Özgen, iddiaya göre, babasının emekli maaşını alabilmek için nikahsız yaşadığı ikinci eşi 51 yaşındaki Günnur Güllüler ile babası arasında resmi nikah kıydırdı. Nikahı ilçeye bağlı Darıpınar Köyü Muhtarı, 8 Ağustos 2000’de kıydı. Ruh sağlığı yerinde olmadığı da öne sürülen Özgen, evlilikten 4 ay sonra hayatını kaybetti. Gelin-kayınpeder evliliği nedeniyle kardeşler arasında tartışma çıktı.

Adana’da yaşayan ve bu evliliği kabullenmeyen inşaat mühendisi 62 yaşındaki Salih Arpat Özgen, ailece rencide olduklarını iddia ederek, 2001’de Mersin 2’nci Aile Mahkemesi’ne ‘Evliliğin mutlak butlan ile sakat, geçersiz olduğunun tespiti, iptali’ talebiyle dava açtı. Özgen, dilekçesinde, yengesinin sahte evrak ve belgelerle felçli babasıyla evlendirildiğini belirterek, “Kardeşim Bahadır, nikahsız yaşadığı 2 çocuk annesi eşi Günnur’u babamın mirasçısı yapabilmek için felçli ve akli melekeleri yerinde olmayan babamla hukuken geçersiz işlemlerle evlendirmiştir. Bu evlilik ailemizi rencide etmiştir’ diyerek evliliğin iptalini istedi.

Haberin Devamı

Yaklaşık 8 yıl süren dava 23 Ekim 2008’de karara bağlandı. Mahkemede bilirkişi olarak dinlenen Nüfus Müdürlüğü temsilcisi davanın reddini talep etti. Belgeleri de inceleyen Mahkeme Hakimi de, Özgen’in dava açmaya yetkisi bulunmadığı gerekçesiyle kayınpeder-gelin evliliğinin iptali için açılan davayı retdetti. Kararda, ‘Türk Medeni Kanunu’nun 159’uncu maddesi uyarınca evlenmenin butlanı davasının mirasçılara geçmeyeceği, ancak ölenin sağlığında açılmış bir dava bulunması halinde mirasçıların devam ettirecekleri’ belirtildi.

Yargıtay 4’üncü Hukuk Dairesi, 8 Haziran’da, yerel mahkemenin kararını bozup, dosyayı tekrar görüşülmek üzere Mersin 2’inci Aile Mahkemesi’ne gönderdi. Gerekçeli kararın mahkemeye ve kendilerine henüz tebliğ edilmediğini belirten Salih Arpat Özgen, kardeşinin o dönemde başka biriyle resmi nikahlı evli olduğu halde Günnur Güllüler ile birlikte yaşadığını iddia ederek, “Kısmen felçli olan babam bu evlilikten 4 ay sonra hayatını kaybetti. Bu durumu kabullenmeyip gururumuz rencide olduğu için evliliğin iptali için dava açtık. Çocukları kardeşimin üzerine olan bu kadının evliliği, gelin ve kayınpederi arasında yapılan ve özünde mirasçı olabilme amacı taşıyan bir evlilikti. Yargıtay’ın yerel mahkemenin kararını bozulması beni sevindirdi” dedi.

Haberle ilgili daha fazlası:

BAKMADAN GEÇME!