Güncelleme Tarihi:
Almanya'da Braunschweig kentinde 1998'da işlenen ve Tevfik Şahin adlı Türk'ün de zanlılar arasında yer aldığı cinayet davası, 12 yıl sonra ikinci kez Federal Anayasa Mahkemesi'ne taşındı. 2000 yılında Hannover Expo Fuarı öncesi bölgedeki fuhuş sektörünü ele geçirmek isteyen bir Sırp'ın, biri Türk beş kiralık katil tutarak bölgedeki fuhuş sektörünün kralı sayılan “Elef” lakaplı Yunan'ı öldürttüğü ortaya çıkmıştı. Otobanda Yunan'ı kurşun yağmuruna tutan zanlılar ve Sırp yakalanıp ömür boyu hapis cezalarına çarptırılmıştı.
İfadesi geçerli değil
Zanlı Tevfik Şahin'in avukatı Klaus Martini müvekkillinin poliste ifadesi alınırken 1996'da 153 ülkenin imzaladığı Viyana Diplomatik İlişkiler Sözleşmesi gereği “Türkiye Başkonsolosluğuna haber verilmesini istiyor musunuz?” sorusunun yöneltilmesinin yasal şart olduğunu, ancak bu yapılmadığı için ifadesinin geçerli olamayacağını öne sürdü. Anayasa Mahkemesi'nin uyarısıyla ikinci kez konuyla ilgilenen Yargıtay, zanlının hak ihlaline uğradığını kabul etti. Ancak cezada sadece altı ay “indirim” yaparak dosyayı kapattı.
Hukuk ihlal edildi
Göttingen Üniversitesi Uluslararası Hukuk Kürsüsü Başkanı Prof. Dr. Andreas Paulus bilirkişi raporunda, “Yargıtay uluslararası hukuku ihlal etmiştir. Zanlıların hakları üzerine yeterli şekilde aydınlatılmamış olup, olmadığı araştırılmalıydı. ABD'deki LaGrand davasına bakılırsa bu olayda Almanya'nın uluslararası hukuku çiğnemesi çifte standart anlamına gelir” dedi. Şimdi Anayasa Mahkemesi, dosyayı ikinci kez incelemek için Yargıtay, Federal Başsavcılık ve Federal Hükümetten görüş istedi. Mahkeme bu görüşleri beklerken, raporu hazırlayan Andreas Paulus, Anayasa Mahkemesi'ne hakim olarak atandı.
Almanya, ABD'yi mahkum ettirmişti
1982'de ABD'de soygunda banka müdürünü öldüren Alman Walter Bernhard ve Karl-Heinz LaGrand kardeşler yakalandıklarında, Alman Başkonsolosluğuna haber verme haklarının bulunduğunun söylenmediği için ifadeleri geçersiz sayılmıştı. Almanya, ABD'yi uluslararası hukuku çiğnemekten, Birleşmiş Milletler Adalet Divanı'na (ICJ) şikayet etmişti. Almanya'nın avukatlığını Andreas Paulus yapmıştı. Alman kardeşler 1999'da idam edildi. Almanya davanın peşini bırakmadı. 2001'de ICJ, LaGrand davasında ABD'nin uluslararası hukuku çiğnediğine karar verdi. Olay Almanya ve ABD arasında ciddi bir diplomatik krize neden olmuştu.