Güncelleme Tarihi:
Anvers Başkonsolosu Deniz Çakar, cinayete kurban giden 2 oğullarının naaşları, soruşturmanın tamamlanmadığı gerekçesiyle 25 aydır morgda tutulan Aygün ailesi ve 7 yıl önce evi kundaklanan, çıkan yangında eşi ve 2 çocuğunu kaybeden ve suçunu kabullenen saldırgana sadece 3 ay hapis cezası verilmesi üzerine "Mağdurlar için Adil Yargı" derneğini kurarak hakkını arayan Nerkiz Şahin’i konutunda ağırladı. Acılarını paylaşan ve hukuk mücadelelerinde birbirlerine destek olma kararı alan aileler, seslerini birlikte duyuracak.
Anvers Başkonsolosu Çakar, Türkiye’nin, mağduru oldukları Belçika yargısı karşısında haklarını Avrupa İnsan Hakları Mahkemesi’nde aramaya hazırlanan ailelerin yanında olduğunu söyledi. AA muhabirine konuşan Deniz Çakar, bu tür mağduriyetleri yakından takip ettiklerini ve her fırsatta ilgili makamlarının dikkatine getirdiklerini anlattı. Fakat yargının alanına girdiği için diplomatik yollardan hemen sonuç alınması mümkün olmayan durumlarda örgütlü çabaların ve kamuoyu baskısının daha öne çıktığını belirten Çakar, bu anlamda Belçikalı mağdurlara da umut olan "Mağdurlar için Adil Yargı" derneğinin öncülük ettiği etkinliklerle kamuoyunun dikkatini çektiğini ifade etti.
Başkonsolos Çakar, Aygün ve Şahin ailelerinin yaşadıkları travmaların tekrarlamaması için, mağduriyetlerin mahkemelerce kayıt altına alınmasının ve sivil toplum faaliyetleriyle unutturulmamasının önem taşıdığını vurguladı. Deniz Çakar, mağdur ailelerin görüşmelerini değerlendirirken "Acılar paylaştıkta azalır misali hem dertleştiler hem de sivil toplum yoluyla Belçika hukuk sisteminin eskimiş olup günün ihtiyaçlarına cevap verememesinden kaynaklanan mağduriyetlerini duyurmak için birlikte çalışmayı kararlaştırdılar. Aileler arasında çok hüzünlü ama rahatlatıcı bir kaynaşma oldu. Hepsi sivil toplumun gücüne inanıyor" dedi.
Yaralı kurtulduğu yangında eşi ve 2 çocuğunu kaybeden Nerkiz Şahin, yaşadığı travmayı aldığı psikolojik destekle 5 yılda kısmen atlatabildiğini anlatarak büyük acılar yaşayan Aygün ailesine destek olmayı vicdani bir görev kabul ettiğini söyledi. Şahin, 3 yıl önce Belçika’nın Charleroi kenti yakınlarındaki Jamioulx hapishanesinde işkence ve kötü muamele sonucunda hayatını kaybeden fakat sorumlu gardiyanlar hakkında açılan dava henüz sonuçlanmayan Mikail Tekin’in ve benzer şekilde Leuven kentindeki Hulp hapishanesinde tahliyesi beklenirken geçen ay cenazesi gelen Aziz Karaşam’ın aileleriyle de geçen hafta görüştüğünü ve birlikte mücadele kararı aldıklarını aktardı.
25 aydır "işkence" yaşayan Vahit Aygün ise acılarını paylaşan ve hukuk mücadelelerinde yanlarında olan Nerkiz Şahin’e teşekkür ederek "Savcılıktan Eylül başında avukatlarıma en geç 1 ay içinde cesetleri alabileceğimiz söylendi ama hala bekliyoruz. Yaşadıklarımızın dünyada bir örneği yok. Bunu hangi vicdan kabul edebilir?" dedi.