Yargı haklı buldu

Güncelleme Tarihi:

Yargı haklı buldu
Oluşturulma Tarihi: Ekim 24, 2010 15:34

Hollanda'da Roermond İdari Mahkemesi, 2007 yılında yürürlüğe giren Genel Uyum Yasası’nın Türkiye-AB Ortaklık Anlaşması nedeniyle Türk vatandaşlarına uygulamayacağı yönünde karar verdi.

Haberin Devamı

HOLLANDA’da Rotterdam İdari Mahkemesi’nin ardından Roermond Mahkemesi de yeni yerleşenler ile ülkede uzun yıllardır bulunan yabancılara kurs ve sınav zorunluluğu getiren Genel Uyum Yasası’nın Türklere uygulanamayacağı yönünde karar verdi. 6 Şubat 1976 tarihinden beri Hollanda’da yaşayan ve 1980 yılında süresiz oturum izni alan Şerafettin Aydın’ın (55), 1990 yılında aile birleşimi yoluyla gelen eşi Havva Aydın (50) ile birlikte Roermond Belediyesi hakkında açtığı davada mahkeme heyeti, Türkiye-AB Ortaklık Anlaşması çerçevesinde Türklerin uyum kurslarına katılmayı reddedebileceği yönünde karar verdi.

Farklı muamele yok

Roermond’daki duruşmada mahkeme heyeti, uyum zorunluluğunun 1/80 sayılı Ortaklık Konseyi Kararı’nın 13’üncü maddesi ile Türkiye-AB Ortaklık Anlaşması’nın 9’uncu maddesine ters olduğu sonucuna vardı. Bir süre önce yasanın öngördüğü uyum zorunluluğuna karşı Tuncay Köklü ile Ayşe Akbulut tarafından açılan iki davada da Rotterdam mahkeme heyetleri, Türklere Ortaklık Anlaşması çerçevesinde AB vatandaşlarından farklı muamele yapılamayacağı yönünde oy birliği ile karar vermişlerdi.

Açtıkları davalarla ilgili olarak bir açıklama yapan avukat Ejder Köse ile avukat Ali Durmuş, Hollanda yargısının bir kez daha açık ve net olarak Ankara Anlaşması’nın 9’uncu maddesine atıfta bulunduğunu kaydettiler.

Türk hukukçular, şunları söylediler: “Bu karar Türklerin AB vatandaşlarıyla her alanda eşit muamele hakkına sahip olduklarını bir kez daha ortaya koymaktadır. Roermond Mahkemesi’nin kararını siyasetçilere açık bir mesaj olarak da algılıyoruz. Hatırlanacağı gibi Rotterdam Mahkemesi’nin kararı sonrası bazı siyasiler karara tepki gösterdiler. Ardından Danıştay bütün mahkemelere yazı göndererek, temyizden çıkacak karara kadar bu konudaki davaların askıya alınmasını istedi. Roermond Mahkemesi ise böyle yazı olmasına rağmen, cesaretle karar aldı. Mahkeme siyasetçilere, ‘bu konuya karışmayın’ diye açık mesaj verdi. Bu kararla Hollanda’nın AB üyesi olduğu hatırlatılarak, Türkiye-AB Ortaklık Anlaşması’na uyması istendi.”

Rotterdam İdari Mahkemesi’nin daha önce aldığı kararı temyize taşıyan İçişleri Bakanlığı, çıkacak sonucun beklendiğini duyurdu.

Haberle ilgili daha fazlası:

BAKMADAN GEÇME!