Güncelleme Tarihi:
ALMANYA Federal İçişleri Bakanlığı, yapay zekânın (AI) kullanımı için ‘net bir yasal çerçeve’ hazırlanmasını gündeme getirdi. Bir İçişleri Bakanlığı sözcüsü, Handelsblatt gazetesine verdiği demeçte bu yönde bir açıklama yaptı. Sözcü, inovasyona açıklık ile ‘güvenilir yapay zekâ için standartlar’ arasında bir denge tanımlamanın önemli olduğunu ifade etti. Yapay zekâ uygulamalarının kullanımında dijital toplum için büyük bir potansiyel gördüğünü belirten sözcü, temel haklar ve veri koruma konularının yanı sıra hata ve ayrımcılığın nasıl önlenebileceği konusunda da belirli kurallara ihtiyaç duyulduğunu açıkladı. Sözcüye göre, yapay zekâ sonuçlarının açıklanabilirliği ve anlaşılabilirliği de önemli.
NET KURALLAR OLMALI
SPD Eş Genel Başkanı Saskia Esken de yapay zekâyla ilgili olarak benzer bir açıklamada bulundu ve başa çıkmak için net kurallar olmasını talep etti. Bu kuralların hem ulusal hem de Avrupa düzeyinde geliştirilmesi gerektiğini belirten Esken, siyasetin burada daha hızlı hareket etmeye ihtiyacı olduğunu söyledi. Yapay zekânın içeriğinin zorunlu olarak sertifikalandırılması lehinde konuşan Esken, “Artık neyin gerçek neyin yanlış olduğunu bilemezsek, başımız büyük belaya girecek” dedi.
Fedaral hükümetin Dijitalleşmeden Sorumlu Bakanı Volker Wissing (FDP) de yapay zekâ uygulamalarının hızla düzenlenmesi çağrısında bulundu. Wissing, Bild am Sonntag’a verdiği demeçte, “Yapay zekânın bu süre zarfında yapabilecekleri nefes kesici. Günlük hayata girdi ve hayatımızı temelden değiştirecek” dedi. Wissing, AB’yi hızlı tepki vermeye ve yapay zekâyı mantıklı bir şekilde düzenlemeye çağırırken, ‘bu yeni teknolojinin ancak demokrasi, şeffaflık ve tarafsızlık gibi Avrupa değerlerine bağlı kalınması halinde kullanılabileceğinin’ güvence altına alınması gerektiğini söyledi.
Alman Etik Konseyi kısa bir süre önce yapay zekânın kullanımına katı sınırlar getirilmesinden yana görüş bildirmişti. Alman Etik Konseyi Başkanı Alena Buyx, “Yapay Zekâ kullanımı insan gelişimini azaltmamalı, genişletmelidir” dedi.