'Yapay Zeka' artık film değil

Güncelleme Tarihi:

Yapay Zeka artık film değil
Oluşturulma Tarihi: Temmuz 29, 2011 09:54

Bilimkurgu filmlerinin vazgeçilmezlerinden yapay zeka her an hayatımızın parçası olabilir. Bilim insanları DNA moleküllerinden yapay sinir sistemi üretti.

Haberin Devamı

Steven Spielberg’in ‘Artificial Intelligence’ (Yapay Zeka) filminde anlattığı konu artık gerçekleşmekten o kadar da uzak değil.

California Insitute of Technology’de Lulu Qian ve araştırmacılardan oluşan ekip, beyin oluşumunun başlangıcı olduğuna inanılan sinir sistemini, yapay olarak geliştirmeyi başardı.

DNA moleküllerini kullanarak bunu başaran takım, bu yolu seçmelerinin nedeninin tek hücreli organizmalarda moleküllerin oynadığı rolün önemiyle açıklıyor. Qian’ın söylediklerine göre, bu mikro organizmalar her ne kadar beyinleri olmasa da bu moleküller sayesinde yemek aramayı ve toksinlerden uzak durmayı öğreniyor .

Moleküller temelde adenin, sitozin, guanin ve timin olarak 4’e ayrılıyor ve bilim adamları bu molekülleri kodlayarak, önceden karar verilmiş şekilde hareket etmelerini sağlayabiliyor.

Önceden kodlanmış ve her biri 112 aşamadan oluşan 4 tane basitleştirilmiş yapay nöron geliştiren Qian ve takımı, yaptıkları deneylerin sonuçlarını anlayabilmek için ise moleküllere, yapay sinir sisteminde etkin hale geldiklerinde ışık veren floresan işaret vericiler koydu.

Bu yapay beyni teste eden araştırma ekibi, yapay sinir sistemine bazı ipuçları da vererek bir soru oyununu 27 farklı şekilde oynadılar. Bu basite indirgenmiş yapay beyin 27 kez de doğru cevabı bulmak ile kalmayıp, birbiriyle çakışan ipuçları verildiğinde yanlışı farkederek Qian’ın takımı ile iletişim kurdu.

Önemli bir başarıya imza atan Lulu Qian ve ekibi, bu deneyi 21 Temmuz’da ‘Nature’ dergisinde yayımladılar.

Haberle ilgili daha fazlası:

BAKMADAN GEÇME!