Birce BORA / LONDRA
Oluşturulma Tarihi: Kasım 15, 2015 12:20
İngiltere Yiyecek Standartları Enstitüsü (FSA) aşırı pişmiş patates kızartması, fırında patates ve ekmeğin içinde kansere yol açtığı kanıtlanmış bir toksinin yüksek oranda bulunduğunu tespit ettiklerini açıkladı.
Ekmek ve patateste bulunan amino asitlerin 120 derecenin üzerindeki sıcaklıklarda su ve şekerle etkileşime girerek Akrimalid isimli kanserojen bir kimyasalın ortaya çıkmasına neden olduğunu söyleyen uzmanlar, ekmek ya da patates gereğinden fazla pişirilirse bu maddenin oranının da hızla artmaya başladığını dile getirdi.
FSA’dan yetkililer bu nedenle halka
yemek yaparken patateslerin “açık bir altın renginde” kalmasına dikkat etmelerini ve ekmeklerini de olabildiğince az kızartmalarını söyledi.
FSA’ın baş bilimsel danışmanı Profesör Guy Poppy, konuyla ilgili İngiliz basınına yaptığı açıklamada “Yaptığımız risk araştırması yiyecekler nedeniyle maruz kaldığımız Akrimalid oranlarının kansere yakalanma riskimizi artırıyor olabileceğini gösterdi. Biz insanlara bazı yiyecekleri tüketmekten vazgeçmelerini söylemiyoruz. Ancak evde yemek yaparken patateslerin açık bir altın rengi olmasına, ekmeklerin ise kabul edilebilecek en az miktarda kızartılmasına dikkat etmek gerekiyor.