Yahudiler, Yahudi başbakan istemiyor

Güncelleme Tarihi:

Yahudiler, Yahudi başbakan istemiyor
Oluşturulma Tarihi: Nisan 14, 2015 12:32

İngiltere'deki Yahudilerin çoğunun, ülkede gelecek ay yapılacak genel seçimde Yahudi kökeniyle bilinen İşçi Partisi Genel Başkanı Ed Miliband yerine David Cameron liderliğindeki Muhafazakar Parti'ye oy vermesi bekleniyor.

Haberin Devamı

İngiltere'de geçen hafta yapılan bir ankette ülkede yaşayan İngiliz Yahudilere hangi siyasi partiye oy vermeyi planladıkları soruldu. Londra'da haftalık yayımlanan "Jewish Chronicle" gazetesinin yaptığı ankete göre, araştırmaya katılanların yüzde 69'u Muhafazakar Parti yanıtını verirken, yüzde 22 İşçi Partisi dedi.

560'dan fazla İngiliz Yahudiye yöneltilen sorularla ayrıca, Cameron'ın ülkedeki Yahudi toplumuna daha fazla destek verdiğine inanıldığı ortaya çıktı. Araştırmaya katılanların yüzde 64'ü Cameron'ın Yahudi toplumunun destekçisi olarak düşünürken, katılımcıların yalnızca yüzde 13'ü Ed Miliband'in Yahudi toplumunu desteklediğini ifade etti.

Ankete katılanların yaklaşık yüzde 73'ü siyasi partilerin İsrail'e yönelik tutumlarının oy eğilimlerini etkileyeceğini dile getirdi. Ortadoğu sorununa ilişkin Miliband'in yaklaşımını katılımcıların sadece yüzde 10'u olumlu bulurken, Cameron'ın tutumunu ise katılımcıların yüzde 65'i olumlu buldu.

2010 yılında Yahudi seçmenlerin yüzde 6'sının tercih ettiği Liberal Demokrat Parti'ye desteğin ise ülke genelindeki gibi düştüğü ortaya çıktı. İngiliz Yahudilerin yalnızca yüzde 1'i Nick Clegg liderliğindeki Liberal Demokratlara oy vereceğini söyledi.

Ankette, İsrail yanlısı görüşleriyle bilinen, aşırı sağcı Birleşik Krallık Bağımsızlık Bağımsızlık Partisi'ne (UKIP) desteğin ise yüzde 1'den az olması dikkati çekti. UKIP'in göçmen karşıtı olması, birçoğu göçmen kökenli olan Yahudilerin partiye destek vermeme nedeni olarak görülüyor.

"İlk Yahudi Başbakan olmak istiyorum"

Ebeveynleri Polonya Yahudisi göçmen bir çift olan ve "ateist bir evde büyüdüğünü" söyleyen 45 yaşındaki Ed Miliband geçen yıl İsrail'e yaptığı ziyarette, "Birleşik Krallık'ın ilk Yahudi Başbakanı olmak istediğini" ifade etmişti.
Ed Miliband Kudüs'te yaptığı konuşmada, "Birisi bana Yahudi olmamın genel seçimde dezavantaj olup olmayacağını sormuştu. Ben kesinlikle hayır yanıtını vermiştim. Daha önce de söyledim, şimdi de söylüyorum. Genel seçimi kazanırsam ilk Yahudi başbakan olmayı umuyorum. Ama Yahudi olmak ne avantaj ne de dezavantaj" diye konuşmuştu.

Miliband ailesinden 60 kişi Yahudi soykırımı sırasında hayatını kaybetti. Ed Miliband yaptığı konuşmalarda, "ailesinin yaşadığı korkunç olayların, siyasi görüşlerinde ve İngiltere'yi sevmesinde önemli etkisi olduğunu" sıklıkla söylüyor.

İşçi Partisi lideri Ed Miliband, 7 Mayıs'ta yapılacak genel seçim sonucu İngiltere'nin yeni Başbakanı olursa, Yahudi kökenleriyle bilinen ilk İngiliz Başbakanı olmayacak. 19. yüzyılın sonunda İngiltere Başbakanlığı yapan Muhafazakar Partili Benjamin Disraeli de Yahudi kökeniyle biliniyordu ancak Anglikan Kilisesine bağlıydı ve Hristiyan olduğunu ifade ediyordu. Birleşik Krallık'ta 300 binden fazla Yahudinin yaşadığı ve bu sayının ülke nüfusunun yaklaşık yüzde 0,6'sını oluşturduğu tahmin ediliyor.

Miliband destekledi, Cameron çekimser kaldı


İngiliz Yahudilerin, Yahudi kökenine karşın Miliband yerine Cameron liderliğindeki Muhafazakarları daha çok desteklemelerinin ardında Ortadoğu sorununun çözümünde iki büyük siyasi parti arasındaki görüş ayrılığı yatıyor.

İşçi Partisi, Filistin yanlısı görüşleriyle biliniyor. İki devletli çözümden yana olduğunu sıklıkla dile getiren Ed Miliband, geçen yıl İngiliz Parlamentosu'nda Filistin'in devlet olarak tanınmasına ilişkin 274 oyla kabul edilen önergeyi desteklemişti.

Ancak İşçi Partisi'nin dün yayınlanan beyannamesinde, genel seçimden zaferle çıkılırsa Filistin'in tanınacağına dair bir vaatte bulunulmaması dikkati çekti. Seçim beyannamesinde, Ortadoğu'da barış ve güvenliğin sağlanmasının partinin dış politika öncelikleri arasında yer aldığı belirtilerek, "Kapsamlı, iki devletli bir çözümden yana olmaya devam edeceğiz. Bu sorunun çözümü askeri olamaz. Tüm taraflar barışı zorlaştıracak eylemlerde bulunmaktan kaçınmalıdır. İşçi Partisi, diplomatik bir çözüme yönelik müzakerelere acilen geri dönülmesi için baskı yapmayı sürdürecektir" denildi.

Miliband geçen hafta kendisine yöneltilen "Başbakan olursanız, hükümetiniz Filistin'i tanıyacak mı?" sorusuna ise, "Müzakerelere olumlu anlamda katkısı olacaksa, o zamanki duruma bakılarak bu değerlendirilebilir" yanıtını verdi.

Muhafazakar Parti lideri David Cameron ise geçen yıl parlamentodaki Filistin oylamasında çekimser kaldı. İsrail'in geçen yıl yaz aylarında Gazze'ye yönelik saldırılarında sessiz kalmakla eleştirilen Cameron, bu nedenle ilk Müslüman kabine üyesini kaybetti. Barones Sayeeda Warsi, İngiliz hükümetini Gazze saldırılarına tepki göstermemekle eleştirerek, hükümetin Gazze politikalarından dolayı geçen yıl İngiltere Dışişleri Bakanlığı'nın İnanç ve Toplumlardan Sorumlu Bakan yardımcısı görevinden istifa etmişti.

Ed Miliband 2010 yılında, ağabeyi ve eski İngiltere Dışişleri Bakanı David Miliband'ı liderlik yarışında geride bırakarak ve sendikaların desteğini arkasına alıp İşçi Partisi'nin genel başkanı seçilmişti. Ülkede yapılan son kamuoyu yoklamaları, David Cameron liderliğindeki Muhafazakar Parti ile Ed Miliband liderliğindeki İşçi Partisi arasındaki başa baş yarışın devam ettiğine işaret ediyor. 7 Mayısta yapılacak genel seçimin ardından Başbakanlık koltuğuna, liderleri olduğu siyasi partiler tek başına iktidar olmak için yeterli oy alamasa da Miliband ya da Cameron'ın oturması bekleniyor.

Haberle ilgili daha fazlası:

BAKMADAN GEÇME!