Güncelleme Tarihi:
ALMANYA’dan emekli olan ve Türkiye’de bir yılı aşkın bir süre kaldıktan sonra Almanya’ya geri gelince süresiz oturma izni iptal edilerek apar topar Türkiye’ye gönderilen Ramazan Karaca'ya yapılan uygulama, kamuoyunda geniş yankı uyandırdı.
Hürriyet Gazetesi'nin “42 yıllık emeğin karşılığı bu mu” başlığıyla verdiği haber üzerine Münih Başkonsolosluğu devreye girerken, gazetemizi arayan çok sayıda vatandaş da, Ramazan Karaca'ya yapılan muamelenin büyük bir haksızlık olduğunu belirterek, kendisinin tekrar Almanya'ya gelebilmesi için yardımda bulunabileceklerini dile getirdiler.
Binlerce mağdur var
Hamburg'dan arayan ve yurtdışında altı aydan fazla bir süre kalmamasına rağmen, oturma izninin iptal edilmeye çalışıldığını söyleyen Hürriyet okuru, "Hürriyet güzel bir konuyu gündeme getirdi. Ben de aynı durumdan muzdaribim. Fakat ben altı aylık süreyi geçirmememe rağmen, oturma iznim iptal edilmek isteniyor. Mahkemelik olduk. Şimdi, altı ayda bir Almanya'ya giriş ve çıkış yaptığımı kanıtlayacağım. Benim gibi binlerece kişi aynı mağduriyeti yaşıyor" dedi.
İnsanlık dramı
Türk avukatlar da olayı bir insanlık dramı olarak niteledi ve bu şekilde bir kişinin gönderilemeyeceğini vurguladı. Türkiye’de 6 aydan fazla kaldığı gerekçesiyle Ramazan Karaca’nın oturma iznini öldüren Landshut Yabancılar Dairesi’nin Karaca’yı apar topar göndermek için uçak biletini ve Landshut’tan Münih Havaalanı'na otobüs bilet parasını bile Caritas aracılığıyla karşıladığı belirtildi.
Yabancılar Dairesi: Gönüllü gitti
Landshut Yabancılar Dairesi hukuk bölümü yetkilisi Kirschbaumer ise Hürriyet gazetesinin konu hakkında bilgi talebi üzerine “Benim bildiğim kadarıyla kişi gönüllü gitmiş” iddiasında bulundu. Kirschbaumer, bir kişi nasıl gönüllü Yabancılar Dairesine giderek, ‘Pasaportuma geçersiz damgası vurun’ der sorusu üzerine “Biz kişiye ait özel bilgiler konusunda açıklama yapmıyoruz, bilgi vermiyoruz” dedi.
Meclis üyesi: Bu doğru değil
Ramazan Karaca’nın oturma izninin iptal edilmesi üzerine devreye girerek, yardımcı olan Landshut Yabancılar Meclisi üyesi Mustafa Koçtürk ise gönüllü gitti iddiasını yalanladı. Koçtürk, şunları söyledi: “Ramazan Karaca’yla birlikte Yabancılar Dairesine gidip oturma izninin niçin iptal ettiklerini sordum. Yetkili memur, Türkiye’de fazla kaldığı, burda ikameti olmadığı ve geçimini sağlayamadığı için iptal ettiklerini anlattı. Gönüllü olsa niçin biz Yabancılar Dairesi’ne gidelim. Haber Hürriyet'te çıkınca Yabancılar Dairesi sıkıştı ve beni arayıp ‘Başka bir uzlaşma sağlayabilirdik, basına kim haber verdi’ diye sordu."
Karaca ilk değil
Münih’te Sanas avukatlık bürosundan Serdal Altuntaş, Yabancılar Yasası’nın 51. maddesi 1. fıkrasına göre 15 yıldan beri Almanya’da yaşayan ve geçimini sağlayan kişilerin oturma hakkının öldürülemeyeceğini söyledi.
Avukat Temel Nal ise Landshut Yabancılar Dairesi’nin bu konuda mimli olduğunu, dört Türk’ün daha aynı gerekçeyle oturma iznini iptal ettiğini, bu konuda yazışma halinde olduklarını açıkladı. Temel Nal, Yabancılar Yasası uyarınca 15 yıldan beri Almanya’da yaşayan bir yabancının, kendi geçimini sağlaması halinde, 6 aydan fazla yurtdışında kalsa bile oturma hakkının kaybolmadığını dile getirdi.