Yabancılar dairesi 2 günü fazla gördü

Güncelleme Tarihi:

Yabancılar dairesi 2 günü fazla gördü
Oluşturulma Tarihi: Nisan 16, 2011 10:06

Yurtdışında 6 aydan fazla kaldıkları için oturma izinleri iptal edilen Fazlı ve Kezban Altıntaş çiftinin düğün için üç haftalığına geldikleri Almanya'da iki gün kalmasına izin verilmedi. Yabancılar dairesi, ailenin 19 Nisan tarihli dönüş bileti olmasına rağmen, 17 Nisan'da ülkeyi terk etmelerini istedi.

Haberin Devamı

Frankfurt Yabancılar Dairesi, 30 yıllık gurbetçi aile Fazlı (70) ve Kezban Altıntaş (66) çiftine, torunlarının düğün için geldikleri Almanya'yı dar etti.


24 yıl Frankfurt Havaalanı'nda aralıksız çalıştıktan sonra Türkiye'ye döndüklerini, uzun aralıklarla çocuklarının ziyareti için Almanya'ya gelip gittiklerini anlatan emekli Fazlı Altıntaş, Berlin'de yaşayan torunlarının düğünü için 1 Nisan'da Almanya'ya geldiklerini belirterek, başlarından geçen olayla ilgili şunları söyledi:

KENDİ KEDİMİZİ YAKTIK
"Elimizde oturma izninin kayıtlı olduğu eski pasaport ile eşim ve kendime çıkarttığım yeni Türk pasaportuyla Berlin gümrüğünde sorunsuz giriş yaptık. Düğünden sonra, Lufthansa uçağıyla Frankfurt'a uçtuk. Eski pasaporttaki oturma iznini, yeni pasaport defterine işlettirmek için önceki gün Frankfurt Yabancılar Dairesi'ne gittik. Keşke gitmez olaydık. Yabancılar dairesindeki memur, bilgisayar kayıtlarına bakıp, 'Siz altı aydan fazla Almanya dışında kalmışsınız. Bu nedenle sahip olduğunuz oturma izni hakkınız, Oturma İzni Kanunu'nun 50. maddesi uyarınca iptal edilmiştir. 17 Nisan tarihine kadar Almanya'yı terk etmeniz gerekir' deyince, şok olduk. Zaten tansiyon hastasıyım, memur öyle söyleyince fenalaştım. Ama memur nuh dedi peygamber demedi."

MEMEUR DİNLEMEDİ BİLE
Bunun üzerine, ellerinde 19 Nisan için onaylı Ankara dönüş bileti olduğunu söylediklerini anlatan Fazlı Altıntaş, sözlerini şöyle sürdürdü: "Biletimizi gösterdiğimiz memur tutturdu '17 Nisan'da kendiniz gitmezseniz, sizi polis zoruyla ülkenize göndeririz.' O tarih de Paskalya tatili öncesine geldiği için bilet bulamayacağımızı söyleyip, iki gün bize izin vermelerini istedik. Burada kalmak niyetinde de olmadığımızı söyledikse de dinlettiremedik. Sonra elimiz mahkum, uçak şirketiyle konuşup cepten 280 Euro fark ödeyip bilet tarihini 16 Nisan'a aldırdık. Fakat bu tarihte sadece Kayseri'ye uçak var. Oradan otobüsle Ankara'ya gitmemiz gerekecek. Tüm bu gereksiz masraflar, bir memurun işgüzarlığı yüzünden. Altı aydan fazla Türkiye'de kalarak hatalı olduğumuzu kabul ediyoruz. Ama neredeyse çeyrek asır çalıştığımız Almanya'nın gözünde hiç mi hatırımız yok."

İZİN BELGESİ ALMADAN GİTMEYİN
Alman Oturma İzni Kanunu'na göre (Aufenthaltsgesetz), altı aydan fazla izinsiz ve gerekçesiz yurtdışında kalan yabancılar, Almanya'daki oturma haklarını kaybediyorlar. Yetkililer, özellikle Türk emeklilerine yönelik yaptıkları uyarıda, yurtdışında altı aydan fazla kalmayı planlamaları halinde, bağlı bulundukları yabancılar dairesinden 10 Euro karşılığında "izin belgesi" almalarını öneriyorlar. Yetkililer "Bu belge olmadan altı aylık süreyi aşanların Almanya'daki oturum hakları yanabilir. Özellikle emekliler ve öğrenciler mağdur oluyor" dediler.

Haberin Devamı

Sadece 15 yıldan fazla Almanya'da yaşamış olup, kendi geçimini sağlayan ve süresiz oturum hakkı olanlar ve Almanya'da ikamet kaydı bulunanların yanı sıra, 6 aydan fazla yurtdışında kalan Alman'la evli olan yabancılar, 15 yıl Almanya ’da yaºamamış olsalar bile oturum izinleri yanmıyor.

Haberle ilgili daha fazlası:

BAKMADAN GEÇME!