Yabancı gençlere önlemler paketi

Güncelleme Tarihi:

Yabancı gençlere önlemler paketi
Oluşturulma Tarihi: Şubat 16, 2008 21:50

Almanya İçişleri Bakanı Wolfgang Schaeuble, Birlik partilerinden (CDU/CSU) eyalet içişleri bakanlarıyla Hamburg kentinde yaptığı toplantıda, suç işleyen gençlere karşı daha sıkı önlemler alınmasını kararlaştırdı.

Haberin Devamı

Hristiyan Demokrat Birlik Partisi’nden (CDU) Schaeuble, toplantıdan sonra yaptığı açıklamada, suç işleyen gençlerin ehliyetlerinin alınması ve tecilli hapis cezalarına çarptırılan gençlerin de uyarı amacıyla belirli bir süre cezaevlerine konulmasının gündemde olduğunu belirterek, 'Biz her ikisini de doğru ve gerekli önlemler olarak görüyoruz' dedi.

CDU üyesi Hessen Eyaleti İçişleri Bakanı Volker Bouffier de suç işleyen gençlere karşı önlemlerin sıkılaştırılmasını savunarak, 'Durum şimdi olduğu gibi kalamaz' diye konuştu.

Bağımsız Hamburg Eyaleti İçişleri Bakanı Udo Nagel de suç işleyen gençler konusunun ülkede yaşayan insanları ilgilendirdiğini ve güvenlik makamları için de önemli bir görev teşkil ettiğini belirterek, bu konuda çeşitli önlemlerin görüşülmesi gerektiğini söyledi.

BECKSTEİN "SINIRDIŞI" DİYOR

Bavyera Eyaleti Başbakanı Günther Beckstein, sistematik olarak suç işleyen yabancı gençlerin sınır dışı edilmeleri gerektiğini söyledi.

Beckstein, Alman televizyon kanalı 'Phönix', 'Deutschlandradio Kultur' ve 'Dresdener Bank' tarafından düzenlenen 'Pariser Platz Forum' (Paris Meydanı Forumu) adlı açık oturum programında, Birlik 90/Yeşiller Partisi Eş Başkanı Claudia Roth, Alman Polis Sendikası Başkanı Konrad Freiberg ve Alman yargıç Bernd-Rüdeger Sonnen ile 'Son durak cezaevi mi?' konusunda tartıştı.

'Sistematik olarak suç işleyen yabancı gençler sınır dışı edilmeli' şeklindeki görüşünü tekrarlayan Beckstein, Alman kamuoyunda 'Mehmet' lakabıyla bilinen ve bir dizi suç işlediği için sınır dışı edilen Muhlis Arı’yla ilgili olarak da şunları söyledi:

'Mehmet’in sınır dışı edilmesi için çok uğraştım. Mehmet Türkiye’ye gitti. Mahkeme kararıyla geri döndü. Almanya’ya döndükten sonra yeniden suç işlemeye başladı. Ancak Türkiye’de suç işlememişti. Buradan kendi ailesinin suç duyurusu üzerine yeniden sınır dışı edildi.'

Bu şekilde suç işleyen gençlerin kapalı yurtlara konulmaları gerektiğini savunan Beckstein, gençlerin bu yurtlarda, kendilerine yanlış eğitim veren ailelerinden de korunmuş olacaklarını kaydetti.

Beckstein, çok sayıda yabancı gencin diplomasız olduğunu ve çocukların yuvaya gitmeden önce Almanca öğrenmeleri gerektiğini sözlerine ekledi.

Suç işleyen gençler arasında yabancı gençlerin oranının daha yüksek olduğunu ifade eden Beckstein, bu konuda aile içi şiddetin azalması için ailelerin de eğitilmeleri gerektiğini belirtti.

Roth ise Almanya’da suç işleyen gençlerin cezalarını bu ülkede çekmeleri gerektiğini belirterek, 'Bu etnik bir sorun değil. Bu gençler burada doğdu. Burada yetişti. Bu gençler bu toplumun sorunlarıdır. Sınır dışı ettikten sonra bu sorunlar ortadan kalkar demek kolaya kaçmaktır. Bu çözüm olamaz' dedi.

Suç işleyen yabancı gençlerin çoğunun erkek olduğuna işaret eden Roth, bu gençlerin çocuk yaşta örnek alabilecekleri insanların bulunmadığını, yuvalarda eğitimcilerin ve ilk okullarda çoğu öğretmenin kadın olduğunu, bu gençlerin daha yoğun şekilde örnek alabilecekleri kişilere ihtiyaç duyduklarını ifade etti.

Sonnen de, suç işleyen yabancı gençlerin seçimlerde kullanılacak uygun bir konu olmadığını, yabancı gençlerin suç işleme sebeplerinin iyi araştırılması gerektiğini belirterek, 'Bu konu sadece siyah ya da beyaz değil. Hepimiz bu toplumda yaşıyoruz. Bu nedenle bu hepimizi ilgilendiren bir sorun' dedi.

Sonnen, Gençlik Ceza Yasası’nın sertleştirilmesi tartışmalarının da anlamsız olduğunu, yasaların sertleştirilmesinin caydırıcı olmayacağını kaydetti.

Freiberg de, yabancı gençlerin suç işlemelerinin bir sosyal ve eğitim ile ilgili sorun olduğunu belirterek, suç işleyen gençlerin mümkün olan en hızlı şekilde cezalandırılmaları gerektiğini ifade etti.

Gençlerin sınır dışı edilmelerinin sorunu çözmeyeceğini kaydeden Freiberg, polislerin sayısının da azaltılması değil, artırılması gerektiğini sözlerine ekledi.



Haberle ilgili daha fazlası:

BAKMADAN GEÇME!