Güncelleme Tarihi:
ALMANYA yabancı diplomaların önündeki engeli kaldırmaya hazırlanıyor. Uyum Bakanı Maria Böhmer, yabancı ülkelerden aldıkları diplomaları kabul edilmediği için Almanya’da mesleklerini yapamayan 500 bin üniversite mezununun sorununu yıl sonuna kadar çözeceklerini açıkladı.
AJANSA GÖRE VASIFSIZ
Beckum’da Çimento ve Yapı Malzemeleri Üreticileri Birliği’nin düzenlediği ‘Uyumun Reçetesi Var mı?’ konulu toplantıda konuşan Böhmer, kalifiye sıkıntısı çeken Almanya’nın m elindeki değerleri görmezden gelme gibi bir lüksünün olamayacağını söyledi.
“İş Ajansı kayıtlarına göre vasıfsız görülen birçok mühendis, doktor, öğretmen taksi sürüyor, temizliğe gidiyor. Bunun adı insan kaynaklarının israfı. Oysa Almanya’nın bu insanlara ihtiyacı var” diyen Böhmer, komisyonda görüşülen tasarının yıl sonunda yasalaşacağını ve bundan da Almanya’nın kazançlı çıkacağını söyledi. Yeni yasanın, Almanya’ya gelecek insanlara da yol göstereceğini belirten Bakan, “Diplomalarının hangi düzeyde kabul gördüğünü bilmek bu insanların hakkı. İstanbul’dan veya Gaziantep’ten Almanya’ya gelmek isteyen kişi, daha buraya gelmeden mesleki geleceğini görebilecek” dedi.
ALMANLAR GÖÇMENLERE EL UZATMALI
Almanya’da 16 milyon göçmen kökenlinin bulunduğunu belirten Bakan Böhmer, göç olgusunun 50 yılı geride bıraktığını, Almanların göçmenlere ellerini uzatmanın zamanının gelip geçtiğini söyledi. Böhmer, “İşçi olarak 1960’lı yıllarda gelen bu insanlar artık üç kuşak, bazıları dört kuşaktır bu ülkede. Göçmenlik ne kadar sürer? Bu insanları artık bizler de kabul etmeliyiz” dedi.
Uyumu, ‘insanların kültürlerini unutmaları ve köklerinden kopmaları’ olarak algılamadıklarını belirten Böhmer, şunları söyledi: “Uyum için en önemli olgu dildir. Sağlam bir Almanca bana göre uyumun temelidir. Temel sağlam olmazsa üzerine kurulacak bina da sağlam olmayacaktır. İkinci olarak eğitim geliyor. İyi bir eğitim, hayatın kapılarını açan bir anahtara benzer. Eğitim, uyumun anahtarıdır. İnsanların kökeni değil, yeteneğine bakılmalı ve karşılıklı güven esas alınmalı.”