Wolf: Türk şirketleri önemli katkı sağladı

Güncelleme Tarihi:

Wolf: Türk şirketleri önemli katkı sağladı
Oluşturulma Tarihi: Aralık 06, 2010 15:38

Berlin Eyaleti Ekonomi Bakanı Harald Wolf, göçmen ve özellikle de Türk kökenli şirketlerin Berlin ekonomisine önemli katkı sağladığını söyledi.

Haberin Devamı

Bakan Wolf, Türk-Alman Ticaret ve Sanayi Odası’nın (TD-İHK) Berlin’de düzenlediği "TD-İHK iş kahvaltısı" adlı toplantıda yaptığı konuşmada, Berlin ekonomisinin 2010 yılında, kriz öncesindeki seviyeyi yakalamasından dolayı memnuniyet duyduğunu, işsizlik sayısının da düştüğünü belirterek, "Berlin bu konuda eyaletler düzeyinde ön sıralarda yer alıyor. Olumlu gelişmeler var. Bu gelişmeye göçmen ve Türk kökenli şirketler önemli katkı sağladı" diye konuştu.

SARRAZİN'E GÖNDERME
Wolf, başarılı uyumun göstergesi olarak bir çoğu Alman vatandaşı olan Türk kökenli girişimcilerin, Berlin ekonomisinin bir parçası olduğunu ve bu girişimciler olmadan Berlin ekonomisinin düşünülemeyeceğini bildirdi. Türk şirketlerinin serbest meslekten hizmet sektörüne kadar çok geniş bir alanda faaliyet gösterdiğini ifade eden Wolf, yaklaşık 1 yıl önce "Türk ve Araplar'ın büyük çoğunluğunun manavlıktan başka bir üretim işlevi yok" sözlerini sarfeden eski Almanya Merkez Bankası Yönetim Kurulu üyesi Thilo Sarrazin’in, son 10 yılda nerede yaşamış olduğunu merak ettiğini, Sarrazin’in Berlin’deki gerçekleri görmediğini söyledi.

Göçmen kökenli gençlerin meslek eğitimi konusunda yetersiz olduğunun tartışıldığını, bunun eğitim sisteminden ve ülkedeki sosyal durumdan kaynaklandığını belirten Wolf, şirketlerin gençlere meslek eğitimi imkanı sağlama konusunda sorumlulukları bulunduğunu, Türk şirketlerin burada sadece göçmen kökenliler için değil, Alman gençler için de meslek eğitimi yeri sunmasının uyum konusunda bir ilerleme olacağını kaydetti.

"HEDEF TÜRKİYE’NİN TAM ÜYELİĞİ OLMALIDIR"
Türkiye’nin AB üyelik sürecine de değinen Wolf, Berlin eyalet hükümetinin ve kendisinin Türkiye’ye herhangi bir özel ortaklık sunulmasından değil, üyelik müzakerelerinin tam üyelik hedefi ile yürütülmesinden yana olduğunu belirterek, AB’nin, "Batılı Hıristiyan değerler topluluğu" olmadığını, insan hakları temeline dayalı bir "Avrupa değerler topluluğu" olduğunu ifade etti. "Hedef Türkiye’nin tam üyeliği olmalıdır" diyen Wolf ayrıca, Berlin’deki Türk girişimcileri daha fazla ön plana çıkartmak amacıyla başarılı örnekler aradıklarını, bu konuda çok başarılı uyum geçmişi olan Türk kökenli girişimcilerin bulunduğunu kaydetti.

25 MİLYAR EURO CİRO
TD-İHK Başkanı Rainhardt Freiherr von Leoprechting de, Almanya’da yaklaşık 80 bin Türk girişimcinin bulunduğunu ve yılda yaklaşık 25 milyar euro ciro yaptığını, bu girişimcilerin yaklaşık 400 bin kişiye de istihdam sağladığını söyledi.

Haberle ilgili daha fazlası:

BAKMADAN GEÇME!