Güncelleme Tarihi:
ALMANYA’nın Hessen Eyaleti’nin başkenti Wiesbaden ile İstanbul’un Fatih İlçesi ile kardeş oluyor. Beş yıl önce başlatılan ve o günden beri büyük tartışmaların yaşandığı kardeş şehir projesine, Wiesbaden Belediye Meclisi onay verdi.
Kentin CDU’lu Belediye Başkanı Dr. Helmut Müller’in Wiesbaden Yabancılar Meclisi’nin de tavsiyesini alarak meclise sunduğu Wiesbaden-Fatih kardeş şehir olma önergesine 81 üyeli Wiesbaden Belediye Meclisi’nde 50 üye oy kullandı. Oylamada 28 oy ‘Kabul’, 18 ‘Ret’ oyu çıktı. Dört üye de çekimser kaldı.
Türk kökenli dört üyeden üçü ‘Kabul’ oyu kullanırken Yeşiller Partili Sibel Güler ‘Ret’ oyu verdi. Ziyaretçi sandalyelerinin tıka basa dolduğu toplantıda SPD’li Gülden Şahin ve Ümran Tatarca ile CDU’lu Salih Doğan, Wiesbaden-Fatih kardeş şehir olmasına ‘Kabul’ oyu vererek alkışlandı.
İstanbul’un kalbi
Wiesbaden Belediye Meclis Salonundaki kardeş şehir projesi görüşmesi 2.5 saat sürdü. Belediye Başkanı Dr. Müller, Fatih’in binlerce yıllık tarihi içinde pek çok uygarlığa ev sahipliği yaptığını, bugün de İstanbul’ un en önemli tarihi, turistik ve ticari merkezi olduğunu belirtip “Fatih, Wiesbaden’a yakışacak kardeş bir şehir” dedi.
Daha önce 12 kent ile kardeş şehir olan Wiesbaden’in belediye yasasısının değiştirilerek 13’üncü kentin de kardeş şehir olmasının önünün açıldığını vurgulayan Müller, “Dünya Metropolü 18 milyonluk İstanbul’un ortasındaki adeta kalbi olan bir kentle kardeş şehir olacağız” diye konuştu.
Yeşiller’in iddiası meclisi kızdırdı
YEŞİLLER Partili Belediye Meclis Üyesi Sibel Güler, Fatih’in İslamcı bir ilçe olduğunu, insan haklarının en fazla çiğnendiği bölge olduğunu ve Romanlara eziyet edildiğini, evlerinden sürüldüğünü ileri sürerek ‘kardeş şehir’ projesine karşı çıktı.
Güler’in birkaç gün önce polislerin bir Türk vatandaşını Fatih’te dövdüğünü belirtip, bir televizyondan aldığı görüntü ve sesleri yayımlayamaya kalkınca, “Bu Türkçe değil mi, hem de o görüntüleri kim görüyor senden başka?” tepkisiyle karşılaştı.
Dinlerin buluştuğu yer
CDU’lu Meclis Üyesi aynı zamanda Wiesbaden Yabancılar Meclis Başkanı olan Salih Doğan, “Fatih’ten etkilenmemek mümkün müdür. Fatih’te de bir çok bölgeden göç eden insanlar yaşıyor. Fatih ayrıca bir çok dinin bir araya geldiği bir yer. Tarihi bir bölge. En çok turistin gezdiği çarşı olan Kapalıçarşı, Ayasofya, Topkapı Sarayı bulunuyor. Ayrıca Fener Rum Patrikhanesi’de Fatih’te. Turistlerin hiçbir endişe duymadan gezdikleri cıvıl cıvıl Sultanahmet, Mahmutpaşa, Eminönü. Ve çok sayıda ticaret merkezi, okullar, yüksek okulların yer aldığı bir kent” diyerek Yeşiller’li Güler’e karşı çıktı.
Fırsatçılar insafsızlık ediyor
SPD’li Türk üyeler Gülden Şahin ve Ümran Tatarca, “Fatih’in küçük bir bölgesini alıp Almanların gözüne sokmak insafsızlık olur” dedi. SPD’liler, tepkilerini şöyle sürdürdü:
“Fatih’in İslamcı bir şehir olduğunu ileri sürenlere bakınız. Fırsat düşkünleri. Fırsatı buldular mı önyargı oluşturmak için ne kadar acımasız oluyorlar. İstanbul’u Fatih’i tanımadan yine bazı fitnecilerin oyuna gelip, meclis içinde kendilerini göstermeye çalışmaktalar. Binlerce yıllık tarihi içinde pek çok uygarlığa ev sahipliği yapan, bugün de İstanbul’un en önemli tarihi, turistik ve ticari merkezi olan Fatih’ten daha fazla Wiesbaden’a yakışacak bir şehir bulmak mümkün müdür? Böyle bir fırsat kaçırılacak bir fırsat mıdır?”