Güncelleme Tarihi:
AŞAĞI Saksonya’nın Hannover yakınlarındaki Wietze kasabasında yaşayan ölümcül akciğer kanseri hastası Musa Bilmez’in ailesini görme arzusunun Almanya’nın Ankara Büyükelçiliği’nin vize engeline takılması, Almanya Dışişleri Bakanı Guido Westerwelle’ye yazılan mektupla bildirildi. Almanya’nın önde gelen tıp merkezlerinden Hannover Tıp Fakültesi Onkoloji Bölümü Öğretim Üyesi Prof. Dr. Christoph Reuter’in Bilmez’in en fazla birkaç ay ömrü kaldığını belirten rapora rağmen Ankara Büyükelçiliği bilmez’in eşi ve 9-17 yaşları arasındaki altı çocuğuna vize vermemişti. Büyükelçilik sunulan doktor raporunu “inandırıcı değil” diyerek, vize talebini geri çevirmişti. Ailenin avukat Ahmet Yıldırım bir yandan vize kararına hukuki yollarla itiraz ederken, diğer yandan da konuyla ilgili dosyayı Aşağı Saksonya Uyum Sorumlusu Doris Schröder-Köpf’ün danışmanı Alptekin Kırcı’ya gönderdi. Kırcı vasıtasıyla konudan haberdar olan Schröder-Köpf, federal yasa olan vize yasaları konusunda ancak dışişleri bakanının bir şeyler yapabileceğini hesaba katarak, Westerwelle’ye bir mektup yazdı. Mektupta Westerwelle’den, Bilmez’in eşi ve çocuklarına vize vermesi için Ankara Büyükelçiliği’ne talimat vermesini rica etti.
BASININ İLGİSİ BÜYÜK
Aşağı Saksonya’nın yüksek tirajlı gazetelerinden Neue Presse konuya neredeyse tam sayfa yer ayırdı. “O sadece son bir kez ailesini görmek istiyor” başlıklı geniş haberde, avukat Ahmet Yıldırım ve Prof. Dr. Christoph Reuter’in vizeye ret kararına ilişkin eleştirilerine yer verildi. Hürriyet’in telefonla görüştüğü Bilmez, artık yaşamının son aşamasında olduğunu belirterek, “Tek arzum ailemi son kez görmek. Gördüğüm tedavi nedeniyle bağışıklık sistemim direnci sıfır seviyede. Maske taşımak zorundayım. Seyahat yasağım var. İlgililerden insani bir yakınlık bekliyorum” dedi.
İŞTE O MEKTUBUN TAM METNİ
Sayın Dışişleri Bakanı Sevgili Bay Westerwelle,
Musa Bilmez’in yaşadığı trajedi için destek ve iyi niyetinizi rica ediyorum. Musa Bilmez 39 yaşında, Almanya’da yaşayan Türkiye kökenli bir Kürt mülteci. Daha Almanya’ya geldiğinde kötü huylu kanser teşhisi konuldu. 29 Ekim 2012’den beri Hannover Tıp Fakültesi’nde (MHH) tedavi görmektedir. Aralarında Prof. Dr. Christoph Reuter’in de bulunduğu tedaviyi üstlenen doktorların, hastalarının ağır akciğer kanserini atlatabileceği yönünde hiç de büyük umutları yok. Tümörün ileri derece vücudu sarmış olması nedeniyle hastanın ömrünün en fazla bir, kaç ay olduğu belirtiliyor. Hastalığının ağırlığı nedeniyle Bilmez’in Türkiye’ye geri dönemez.
Türkiye’de eşi ve 9-17 yaşları arasında olan altı çocuğu yaşıyor. Ailenin vize başvurusunu Almanya Büyükelçiliği talebi, sunulan doktor raporunu inandırıcı bulmadığını belirtilen ve çeşitli başka gerekçelerle reddetti. Ailenin en büyük arzusu son kez babalarıyla bir araya gelip, vedalaşabilmektir. Aile babanın ölümünden sonra tekrar Türkiye’ye dönecektir. Prof. Dr. Reuter herhangi bir sorunuz varsa cevaplamaya hazır. Sayın Bilmez doktorunu bu konuda meslek sırrı mükellefiyetinden muaf tutmuştur. Doktor raporları ve vize ret yazısını ekte bulabilirsiniz.
Selamlarla,
Doris-Schröder-Köpf