VW’de 20 bin işçi topun ağzında

Güncelleme Tarihi:

VW’de 20 bin işçi topun ağzında
Oluşturulma Tarihi: Şubat 13, 2006 00:00

Avrupa’nın en büyük otomobil firması VW’nin satış rekorları kırmasına rağmen tasarrufa gitmek için yaklaşık 20 bin işçi çıkarmayı planladığı açıklandı. Her beş işçiden birinin işten çıkarılma tehlikesiyle karşı karşıya olduğu belirtildi.

Haberin Devamı

Satış rekorları kıran Avrupa’nın en büyük otomobil firması VW’de çalışanları işten çıkarılma korkusu sardı. VW şirketinin yaklaşık 20 bin işçiyi işten çıkarmayı planladığı, her 5 işçiden birinin işyerini kaybedeceği kaydedildi.

Şirketin yönetim kurulu Başkanı Bernd Pischetsrieder, VW marka otomobillerde aldıkları sonucun tatmin edici olmadığını ve büyük bir yeni yapılanmaya gideceklerini açıkladı.

Pischetsrieder, yeni yapılanma çerçevesinde \"gelecek 3 yıl içinde 20 bin çalışan bundan etkilenecek\" dedi. İhracatların çok karlı gitmediğine dikkat çeken VW Başkanı Pischetsrieder, işyerlerinin geleceğinin ihracata bağlı olduğunu söyledi.

Sendikayla görüşme

VW Başkanı Pischetsrieder yeni yapılanmada çabuk ve iyi bir sonuç almak için İG Metal Sendikası yöneticileriyle görüşeceğini açıkladı, ancak iyi bir sonuçtan neyi kastettiği sorusuna açıklık getirmedi.

Araba montajında üretim kapasitesinin artırılması gerektiğini belirten VW Başkanı Pischetsrieder, üretim masraflarının da düşürülmesini planladıklarını kaydetti. Pischetsrieder öte yandan 2004 yılında sendikayla yapılan toplu sözleşmeleri de iptal etmeyeceklerini, ancak şirketin rekabet gücünü korumanın da bugünkü şartlar altında mümkün olmayacağını vurguladı.

2004’te yapılan toplu sözleşme anlaşmasında 2011 yılı sonuna kadar Batı Almanya’da 103 bin işçi çalıştırılması garanti altına alınmış, işyeri koşulları nedeniyle işten çıkarma olmayacağı karara bağlanmıştı.

Haftada 42 saat

Haftalık \"Der Spiegel\" dergisinin haberine göre VW’nin işçi ücretlerinde yüzde 20 kısıtlamaya gideceği, işçilerin daha uzun çalışacağı belirtildi.

Tüm çalışanların VW Touran marka otomobilleri üreten fabrikadaki koşullara göre çalıştırılacağına, buradaki işçilerin haftada 42 saat çalıştığına ve ortalama 2 bin 600 Euro ücret aldığına dikkat çekildi. VW’nin yeni yapılanmadan aynı ücretle haftalık çalışma saatini 40 saate çıkarmayı planladığı belirtildi.

MÜNİH

Haberle ilgili daha fazlası:

BAKMADAN GEÇME!