Hakan AYTAŞ - Bora ZERGER / KÖLN
Oluşturulma Tarihi: Ocak 31, 2011 10:05
Köln'de dünyanın en büyük şekerleme fuarı ISM'nin açılışını yapan Devlet Bakanı Zafer Çağlayan, Türkler'e uygulunan vizenin insan hakları ihlali olduğunu söyleyince salonda alkış koptu. Çağlayan bunun üzerine "Vizeyi kaldırın, bu alkışın sesi Brüksel'den duyulur" dedi.
ALMANYA'nın Köln kentinde Türkiye'nin konuk ülke olarak temsil edildiği ISM 2011 Uluslararası Bisküvi Çikolata ve Şekerleme Fuarı'nın açılışını Devlet Bakanı Zafer Çağlayan ile Federal Ekonomi ve Teknoloji Bakanı Rainer Brüderle birlikte yaptı. Köln Anakent Belediye Başkanı Jürgen Roters, İstanbul İhracatçılar Birliği Başkanı Zekeriya Mete ve Köln Fuarı Genel Müdürü Gerald Böse tarafından karşılanan Bakan Çağlayan, fuar katılımcıları ve dünyanın önde gelen şekerleme üreticilerinin bulunduğu salonda bir konuşma yaptı.
TÜRK BULAMAYACAKSINIZ
Türk ekonomisinin sevindirici bir gelişme kaydettiğini vurgulayan Bakan Çağlayan, Türk ve Alman ekonomik ilişkilerinin ise "Vize" nedeniyle arzulanan düzeye gelemediğini söyledi. Bakan Çağlayan, işadamlarına yönelik vize uygulamasını eleştirerek şöyle konuştu: "Alman ekonomisi krizden kolaylıkla çıktı. Türk ekonomisi de bu arada yüzde 3,5 büyüme kaydetti. Şu anda dünyanın 16, Avrupa'nın altıncı büyük ekonomisine sahibiz. Bu veriler gözönünde tutulduğunda Almanya ile ticaret hacmimiz 50 milyon Euro'ya çıkmalı.
İNSAN HAKLARI İHLALİ
Ama bizim işbirliğimize hiç yakışmayan bir vize uygulaması var. Vize sorunu insan hakları ihlali olduğu gibi, ekonomik açıdan teknik bir engel de teşkil etmekte. Gelecekte gün olur fuarlarda Türk katılımcı bile bulamayabilirsiniz." Bu sözleri üzerine salondan alkış sesleri gelince Bakan Çağlayan, "Vizeyi kaldırın, bu alkışın sesi ta Brüksel'den duyulur" diye konuştu.
SİSTEMLE ÇÖZÜLÜR
Daha sonra fuar alanında Türk basın mensuplarıyla bir basın toplantısı düzenleyen Zafer Çağlayan vize sorununu konuştuğu Alman Ekonomi Bakanı Brüderle'nin kendisine, vize sorununun Ticaret ve Sanayi Odaları üzerinden bir sistem geliştirilerek çözülebileceğine inandığını söylediğini ifade etti.
TÜRKİYE OLUMLU BİR SİNYAL
Türk ekonomisinden övgüyle söz eden Bakan Rainer Brüderle, 41 yıldır düzenlenen ISM fuarına bu yıl ilk kez bir ülkenin "Partner" olarak kabul edildiğini, bunun da Türkiye olmasının tesadüf olarak görülmemesi gerektiğini vurgularken "Türk-Alman ekonomik ilişkileri sürekli gelişerek sürüyor. Fuar kapsamında bakıldığında Türk ve Alman ekonomik ilişkileri genel konjuktür açısından geleceğin parlak olduğunu gösteriyor. Türk ekonomisi krizden etkilenmemekte ısrarlı bir davranış sergiliyor. Bu nedenle fuarda partner olarak yer almasını olumlu bir sinyal olarak görüyorum" dedi.
DİTİB İNŞAATINI GEZDİ
Fuarda Türk stantlarını da gezen ve işadamlarıyla görüşen Bakan Çağlayan beraberindeki heyetle Kervansaray Lokantası'na giderek öğle yemeği yedi. Yemekten sonra Diyanet İşleri Türk İslam Birliği Merkez Camisi (DİTİB) inşaatına geçen Çağlayan burada DİTİB yetkililerinden kaba inşaatı tamamlanan cami ile ilgili bilgi aldıktan sonra sivil toplum örgütü temsilcileriyle Avrupalı Türk Demokratlar Birliği (UETD) genel merkezinde biraraya geldi.
TÜRKİYE İLK PARTNER ÜLKE
Türkiye'nin ilk partner ülke olarak katıldığı ISM 2011 Fuarı’nda bu yıl 70 ülkeden yaklaşık 1500 katılımcı yer alıyor. 6 Holde 110 bin metrekarelik bir alanda gerçekleştirilen fuar sadece profesyonel ziyaretçilere açık. İstanbul İhracatçı Birlikleri’nin bu sene 11. kez organize ettiği fuara Türkiye "Elma şekeri" konseptiyle 43 Türk firması ile katılıyor. Fuar 2 Şubat'ta sona erecek.
VATANDAŞ OLUP HESAP SORALIM
Türk diasporasının dünyada çok önemli bir yere sahip olduğunu ifade eden Bakan Zafer Çağlayan, Anadolu Ajansına şöyle konuştu: "Ancak çok güzel bir ifade vardır, ‘Kontrolsüz güç, güç değildir’ derler. Almanya’daki 3 milyon vatandaşımızın 800 bini sadece Alman vatandaşıdır. Eğer biz Alman vatandaşlığını çok daha cazip gömüş olsaydık çok daha fazla oy verip, vermiş olduğu oyun hesabını sorar bir yapıda olmuş olsaydık, inanın bugün bunları yapmaları mümkün olmazdı.
VATANDAŞ OLUN
Fransa’da 400 bin Ermeni yaşıyor neredeyse, 400 binin tamamı Fransa vatandaşı. Aynı Fransa’da 500 bin Türk yaşıyor, sadece 80 bini vatandaş. Bundan dolayı Ermeniler her zaman daha baskın oluyorlar. Bizim insanlarımızın şunu kafasına koyması lazım: Yaşadıkları ülkede mutlaka vatandaş olmaları gerekiyor. Mutlaka o ülkenin menfaatlerini de savunmaları gerekiyor. Ama bunu dillerinden, dinlerinden, benliklerinden, milliyetlerinden en ufak bir şekilde taviz vermeksizin, yani asimile olmadan yapmaları gerekiyor."
GÜÇ DAĞILIYOR
3 milyon Türk’ün yaşadığı Almanya’da oy kullanabilen kişi sayısının 800 bin yerine 1 milyon 800 bin olması halinde çok daha önemli bir noktaya gelinebileceğini anlatan Çağlayan, "Almanya’da zannediyorum oy veren insan sayısı 60-62 milyon kişidir. Bu sayı içinde aslında 800 bin de az değil. Ancak burada ciddi bir bölünmüşlük var. Bizim Almanya’daki Türklerimizin bu bölünmüşlüğü, o gücün dağılmasını da sağlıyor. Vatandaşlarımız, yaşadıkları ülkelerde vatandaşlık alsalar, bu kadar rahat hareket edemeyecektir Sayın Şansölye Merkel" diye konuştu.