Güncelleme Tarihi:
ALMANYA’nın Münih Havalimanı, schengen vizesi olduğu halde Türk turistleri geri çeviriyor ve uçağın kapısı önünde pasaport kontrolleri yapıyor, yolculara, “Türkiye’de ne kadar kaldınız?” diye soruyor.
Daha temmuz ayı başında İzmir’den gelen turist kafilesi içindeki sekiz kişi, İspanya schengen vizesiyle Almanya’ya giriş yapmak istediği için havaalanından geri çevrildi. Yine geçen günlerde ünlü bir köşe yazarı eksik belgelerle geldiği gerekçesiyle bir süre Münih Havaalanı’nda tutuldu.
En uzun kalacağı yer
Bütün bu şikayetler üzerine Münih Havaalanı, kontrolleri yerinde incelememiz için kapılarını Hürriyet’e açtı. Hürriyet muhabirine eşlik eden Federal Polis basın sözcüsü Matthias Knott ve yardımcısı Albert Pörschke, özetle şu bilgileri verdi:
“Avrupa hukukuna göre turist olarak Schengen ülkesine seyahat edecek bir Türk yolcu, en uzun kalacağı Schengen ülkesinin dış temsilciliğinden vize almak zorunda. Eğer yolcunun en uzun kalacağı ülke açık değilse, o zaman ilk giriş yapacağı ülkenin schengen vizesini alması gerekiyor. Vize başvurusu yapan kişi dilekçeyi kendisi imzalıyor. Dilekçede bu şartlar yazıyor. Eğer yolcu Fransa’da uzun kalacak ve Fransa schengen vizesi aldıysa, ancak Münih üzerinden uçak fiyatı daha uygun olduğu için buraya giriş yapıyor, o zaman bir sorun yok. Ancak Fransa’ya hiç gitmeyecekse, buna rağmen Fransa vizesiyle Almanya’ya geliyorsa, o zaman vize başvurusunda yalan gerekçeler göstermiş demektir. Bu durumda hileyle Schengen vizesi almış sayılır ve bu suç teşkil eder.”
Bir yıl hapis
“Türk turistler İspanya vizesiyle geliyorlar, polis memuru pasaport kontrolünde, ‘Nereye gideceksiniz?’ diye sorunca, ‘Avusturya’ya kayağa gidiyoruz’ cevabını veriyorlar. İspanya’ya gitme gibi bir niyetleri olmadığı gibi, İspanya schengen vizesi olduğunu bile bilmeyen yolcular var. Bu durumda yolcu hileyle vize almış sayılıyor. Geçen yıl hileyle vize almış 20 Türk vatandaşının vizesi iptal edilerek, geri gönderildi. Aynı durumda geri gönderilen Rus vatandaşı sayısı ise 60. Hileyle schengen vizesine bir yıla kadar hapis cezası ya da bunun yerine para cezası var. Bunun yanında yolcunun Almanya’ya tekrar seyahati engellenir. Bu yolcuların otel rezervasyonları var, geri dönüş biletleri var, geri çevirmek insani mi diyebilirsiniz. Biz hukuk devletiyiz, Avrupa hukukunu uygulamakla mükellefiz.”
Belgeler yanında olmalı
Ünlü bir Türk köşe yazarının, geçen günlerde yanında otel rezervasyonu, geri dönüş bileti ve sağlık sigortası belgesi bulunmadığı için bir süre Münih Havaalanı’nda tutulduğunu hatırlattığımız polis yetkilileri, bu konuda şunları söyledi:
“Bir yabancı ülkeye seyahat eden yolcu, gerekli belgeleri yanında bulundurmak zorunda. Bunların başında geçerli seyahat belgesi, vize gerekiyorsa, geçerli vize geliyor. Ayrıca yolcunun kalacağı süre boyunca yanında yeterli parası, otel rezervasyonu, sağlık sigortası, uçak dönüş bileti olup olmadığına bakılır. Bir yolcu turist olarak 10 gün kalacaksa, cebinde sadece 200 Euro varsa, bu para yetersiz. Biz günlük ortalama 50 ile 75 Euro arasında hesaplıyoruz. Bu durumda yolcu geri gönderilir. Otel rezervasyonu yok diye geri gönderilmiyor. Ama rezervasyonu varsa, yolcunun yanında getirmesi önemli. Aksi takdirde biz oteli arayıp bu kişi adına rezervasyon olup olmadığını sorabiliyoruz.”
Eksikte İstanbul dünya birincisi
POLİS yetkilileri, uçak kapısında kimlik kontrolüyle ilgili şu bilgileri verdi:
“Geçersiz belgelerle Münih’e yolcu taşınmasında İstanbul Atatürk Havalimanı dünyada birinci sırada. 2011 yılında Atatürk Havalimanı’ndan eksik belgelerle gelen yolcu sayısı 162. Sabiha Gökçen’den 25. Bu yolcuların ya vizesi yok ya da pasaportu geçerli değil. 2010 yılında Atatürk havaalanından kurallara aykırı olarak gelen yolcu sayısı 149. Kontrollere tüm dünya ülkeleri ve havayolu şirketlerinin imzaladığı İCAO anlaşması yasal zemin oluşturuyor. İCAO anlaşması uluslararası havayolu yolculuğu normlarını belirliyor ve geçersiz belgelerle yolcu sevkini yasaklıyor. Almanya’da Oturma izni yasasının 63. maddesi geçerli belgeleri olmadan yolcu getiren şirkete ceza öngörüyor. Ceza yolcu başına bin ile 5 bin Euro arasında. Havayolu şirketine geçersiz belgelerle yolcu taşıdığını ispat edebilmek için kapıda kontrol yapmak zorundayız. Yolcu uçaktan çıktıktan sonra transit bölgeye giriyor ve düzenli pasaport kontrolünde hangi havayolu şirketiyle geldiğini ispat edemeyiz.”
Cevap vermeyebilir
Pasaport kontrolünde sınır polisinin Türk yolculara nereden geliyorsunuz, Türkiye’de ne kadar kaldınız gibi sorular sorduğunu hatırlattığımız federal polis yetkilileri şöyle dedi:
Polis belirli durumlarda yolcuya soru sorabilir. Eğer çok özel sorularsa, yolcu bu soruya cevap vermek istemiyorum diyebilir. Ama hiçbir şey söylemiyorum da diyemez. O zaman polis herşeyi inceler.