"Vizesiz Almanya için dava açın"

Güncelleme Tarihi:

Vizesiz Almanya için dava açın
Oluşturulma Tarihi: Şubat 15, 2011 01:47

Münih Sanas Avukatlık Bürosu’ndan avukat Temel Nal’ın yürüttüğü davada Münih İdari Mahkemesi “Türkler özellikle turistik seyahat amacıyla, vizesiz Almanya’ya giriş yapabilir, oturum almadan 3 ay Almanya’da kalabilir” kararını verdi. Kararın mimarı Avukat Dr. Temel Nal DHA’ya konuştu.

Haberin Devamı

İlk kez bir İdari Mahkeme turistik gezi amacıyla Almanya’ya gelen Türkler'in vizeden muaf olduğunu onaylamış oldu. Münih İdari Mahkemesinin bu kararı, bir ilk olması nedeniyle emsal karar niteliği taşıyor.
Almanya’ya gelen Türkler için artık vize şartı geride kalacak. Mahkemenin kararı şöyle: “Bir Türk vatandaşı hizmet alma amacıyla özellikle de turistik seyahat amacıyla oturma iznine gerek duymadan ve özellikle de vize almadan Almanya’ya giriş yapabilir ve üç ay kalabilir.”

Büyük bir başarıya imza atan Avukat Dr. Temel Nal DHA’nın sorularını yanıtladı. 1968 Münih doğumlu ve 1996`dan beri Avukatlık yapan Dr. Temel Nal, “Almanya'da Türk vatandaşlarına 1980'e kadar bir vize uygulaması yoktu. Bu durum 1980'den sonra değişti ve Almanya hükümeti Türk vatandaşlarına vize şartını ortaya koydu. Almanya hükümeti tarafından maalesef çeşitli gerekçeler öne sürülüyor" dedi.

DÖRT TÜRK TRANSİT GEÇEMEYİNCE DAVA AÇTI


Münih İdari Mahkemesinin kararına gerekçe olan davayı Türkiye’de yaşayan Candan Erdoğan açtı. Dört Türk vatandaşı 29 Eylül 2009 tarihinde Amerika’dan Münih bağlantılı uçakla İstanbul’a uçmak istedi. Ancak uçakları Amerika’dan gecikmeli kalktığı için Münih’ten İstanbul’a kalkan Lufthansa havayolları uçağına yetişemediler. Dört Türk vatandaşı ertesi günkü uçakla İstanbul’a uçmak için havaalanında otelde gecelemek istedi. Polis dört Türk vatandaşına vizeleri olmadığı gerekçesiyle havaalanından dışarı çıkış izin vermedi ve Türk vatandaşları geceyi Münih havaalanı transit bölümünde geçirmek zorunda kaldı. Dört Türk vatandaşını temsilen Candan Erdoğan Almanya’yı dava etti.

Dört Türk vatandaşının o gece havaalanın soğuk olan transit bölümünde bir gece konaklayarak mağdur olduklarını söyleyen Dr. Temel Nal “Bu konuda Lufthansa hata yapmış ve en büyük hatayı da gümrük polisi yapmış, çünkü 19.02.2009 tarihli Avrupa Adalet Divanı kararına göre hizmet alma nedeniyle vize gerekmiyor düşüncesindeyiz. Bizim öne sürdüğümüz Avrupa hukukuna göre hizmet verme ve hizmet alma arasında bir fark yoktur ve ikisi de hizmet serbestisi hukuki kavramına girer” diye konuştu.

Dört Türk vatandaşının Münih İdari Mahkemesinde Almanya hükümetine dava açarak olumlu sonuç aldığını belirten Avukat Dr. Temel Nal şunları söyledi:

“Bu vatandaşlar bu duruma tepki göstererek Almanya devletine karşı Münih idari mahkemesine bir tespit davası açtık. Geçtiğimiz günlerde bu dava olumlu sonuçlandı ve bizim şimdiye kadar öne sürdüğümüz Münih idari mahkemesinde doğrulandı. Bizim talebimiz de buydu.Artık eğer Almanya’ya hizmet almak için veya turistik amaçlı gelirseniz hem vize istenemez ve hem de üç aydan fazla Almanya’da kalmayacaksanız geldikten sonra oturumda istenemez. Almanya’da ve Avrupa adalet divanında hizmet alma konusunda şimdiye kadar böyle bir karar çıkmamıştı ve şu ana kadar Almanya hükümeti öne sürdüğü Avrupa adalet divanı bu konuda 4 tane önemli karar verdi ve bu kararların hepsi de sadece hizmet verme konusunda”

HİZMET VERME VE HİZMET ALMA ÖRNEKLERİ


Hizmet vermenin örnekleri şunlar: Konserde sahneye çıkan sanatçılar, Türkiye’deki bir şirketin elemanının Almanya’da bir işlem yapması, bir bilim adamının bir toplantıya katılması.

Hizmet almanın örnekleri şunlar: Hastanede veya bir doktorda tedavi almak, otelde konaklamak, seyirci olarak bir maçı izlemek, spor faaliyetine katılmak, turist olarak Almanya’yı gezmek.

Nal “Bunları kanıtlamak için bir doktor raporu veya konser veya faaliyet davetiyesi yeterlidir. Eğer bir şahıs bu sebeplerden dolayı Almanya’yı ziyaret ediyorsa ve o kişiden vize isteniyorsa buna karşı hukuki yola başvurmalarını tavsiye ederim. Bir dava nedeniyle maddi sıkıntısı olan vatandaşlar Alman devletinden yardım alabilme imkanı var ve bu avukat ve mahkeme masraflarını karşılar diye bir karar var” diye konuştu.

Hakların kötüleştirmesi yasağı ve Türkiye-Avrupa Birliği katma protokolü nedeniyle vize uygulanamayacağını söyleyen Avukat Dr. Temel Nal, konuyu şöyle açıkladı:

"1973’ten sonra Alman hükümeti Türkler'in aleyhine bir değişiklik yapamazdı çünkü Avrupa adalet divanın hakların kötüleştirilmesi yasağı var. Münih idari mahkemesinin Almanya devletinin 1980 senesinde bu vize şartını getirdiğinizde hakları kötüleştirdiniz ve Türkler içinde bu 1970 senesinde karar alınan Türkiye - Avrupa birliği katma protokol nedeniyle geçerli değildir. Mahkeme bunu doğruladı ve Avrupa hukukuna göre vize istenemez dedi. İdare mahkemesinde beş kişilik hakim heyetine Avrupa adalet Divanı’na da sorarak bir ön görüş alabiliriz dedim ve heyet benim görüşümü paylaştı ve bunun gerekmediğini belirti. Münih idari mahkemesinin bu verdiği karar hukuki duruma açıklık getirdi ve diğer Türk vatandaşlarda bu karardan faydalanabilir. Her vatandaşın gümrükte bir sorunu çıkarsa her biri bir dava açmak zorunda kalabilir ama bu durumda bu geçmiş günlerde çıkan emsal kararı örnek olarak gösterebilir. Hukuka göre, 1980 den önceki durum gibi, bugün de vizesiz Almanya’ya gelebilirsiniz. Bu karar fuarlara katılmak amacıyla Almanya'ya gelmek isteyen, ancak vize duvarına çarpan Türk işadamları için çok büyük önem arz etmektedir. Çünkü onlar çok rahat bir şekilde Almanya'da vizesiz gelebilecekler”

DAVA AÇIN VİZE TARİHE KARIŞSIN

Dr. Temel Nal`e göre eğer havayolu şirketi, sizin vizeniz yok diye uçağa almazsa, bu uçak şirketine tazminat davası açabilirsiniz. Eğer uçak şirketi bırakır, ancak Almanya havaalanında sınır polisi bırakmazsa, Almanya'ya karşı tedbir davası açabilirsiniz.

Nal, “Türk sanatçılara, sporculara ve bilim adamlarına, işadamlarına çağrı yapıyorum. Vizesiz Almanya'ya girmek için Alman büyükelçiliği onlardan bir sürü evrak istiyor. Aslında bu da hukuka aykırı. Hiç evrak vermeden, sadece benim şu şehirde bir programım var deyip Alman Büyükelçiliği'nden teyit istesinler. Eğer Büyükelçilik bu belgeyi vermezse, tedbir davası açsınlar. Ne kadar çok dava açarsak, vizenin tarihe karışmasını o kadar hızlandırmış oluruz.” dedi.

Kararın kesin hüküm kazanması için vatandaşların biraz sabırlı olması gerektiğini söyleyen Avukat Temel Nal, Almanya'nın karara itiraz etmemesi durumunda işleyecek süreci ise şöyle anlattı:

“Bu durumda karar kesin hüküm kazanmış olur. Şu an vizesiz Almanya'ya gelecek olan bir Türk vatandaşına, gümrükte karar kesinleşmedi diye sorun çıkarabilirler. Kararın kesin hüküm kazanması durumunda, vize muafiyeti hukuki olarak geçerlilik kazanır. Ancak Almanya buna rağmen pratikte sorun çıkarabilir. Kararın kesin hüküm kazanması durumunda aslında Almanya'nın Türkler'e vize kalkmıştır açıklamasını yapması gerekir. Aksi takdirde Almanya Avrupa hukukuna aykırı davranmış olur. Bu karar Türklerin vizeden muaf olduğunu onaylayan bir karardır. Karar yazılı olarak tebliğ edildikten sonra 4 hafta içinde Almanya'nın karara itiraz etme hakkı var. Yazılı karar tahminen iki hafta içinde gelir. Eğer Almanya karara itiraz ederse, karar o zaman Bavyera Yüksek İdari Mahkemesi'ne, buna da itiraz gelirse, o zaman Federal Yüksek İdari Mahkeme'sine gidecek. Tüm bu süreç bir yıldan daha uzun sürer.”
Haberle ilgili daha fazlası:

BAKMADAN GEÇME!