Güncelleme Tarihi:
AB, tam beş yıldan beri üyelik müzakereleri yapan Türkiye ile vizeleri kolaylaştırma konusunda dahi karar alamadı. AB ülkelerinin bir çoğunun, vize kolaylığına karşı çıktığı öğrenildi.
MUHALİF ÜLKELER
AB Komisyonu Sözcüsü Michele Cerone, vizelerin kolaylaşmasını sağlayacak olan ‘geri iade anlaşması’nın imzalanması için henüz zemin oluşmadığını söyledi. Geri İade Anlaşması, Türkiye üzerinden Avrupa topraklarına ‘kaçak’ geçenlerin Türkiye’ye geri iade edilmesini öngörüyor. Cerone, bu anlaşmanın imzalanması yönünde müzakerelerin devam ettiğini, bu nedenle vize kolaylığının henüz gündemde olmadığını belirtti. AB çevreleri, daha önce bu anlaşmanın Sonbahar’da yapılabileceğini belirtiyorlardı.
AB İçişleri ve Adalet Bakanları toplantısında konunun gündeme geldiği, AB Komisyonu’nun İçişlerinden Sorumlu Temsilcisi Cecilia Malmström’ün konuyla ilgili bir sunum yaptığı, bir çok AB ülkesinin ‘vize kolaylığı’ konusunda muhalif görüş belirttiği öğrenildi.
GÜNDEMDE YOK
Konuyla ilgili bilgi veren Malmström’ün Sözcüsü Michele Cercone, Türkiye ile müzakerelerin devam ettiğini belirterek, henüz vize konusunun karar merci olan AB Konseyi’nin gündeminde bulunmadığını söyledi. Cercone, "Türk vatandaşlarına vizenin kolaylaştırılması veya serbestleştirilmesi konusu şimdilik söz konusu değil. Ankara-Brüksel arasında geri kabul anlaşması müzakereleri sürüyor. Vizelerin kolaylaştırılması, ancak geri kabul anlaşmasının imzalanmasıyla gündeme gelebilecek" dedi.
MUAFİYET DEĞİL KOLAYLIK İSTİYORUZ
AB, üyelik konusunda henüz müzakere aşamasına gelmemiş solan bir çok Balkan ülke vatandaşlarına vizeleri kaldırdı. Sırbistan, Makedonya ve Karabağ’a vizeleri 19 Aralık 2009’da vizeleri kaldıran AB, geçen hafta da Arnavutluk ve Bosna-Hersek vatandaşlarına vizelerin kaldırıldığını duyurdu. İki ülke vatandaşları 15 Aralık’tan itibaren AB ülkelerine vizesiz girebilecek. 3 Ekim 2005’ten bu yana AB ile üyelik müzakereleri yapan Türkiye ile ise vizelerin kaldırılması değil, kolaylaştırılması görüşmeleri yapılıyor. AB bunun için Türk vatandaşlarına biyometrik pasaport talebinde bulunmuştu. AB’nin bir diğer talebi de, Türkiye üzerinden AB ülkelerine kaçak olarak göçen 3’üncü dünya vatandaşlarının Türkiye’ye iadesini şart koştu. Türkiye’ye ciddi mali külfiyet getirecek olan bu anlaşma için belirli bir aşamaya gelindi. Ancak AB bunu yeterli bulmadı. AB ayrıca, Türk sınırlarının kaçak göçmene karşı daha sıkı korunması için de önlem alınmasını talep ediyor. Bunun için güvenlik birimi gerekiyor. Vize kolaylığı ise Türk vatandaşlarına, bazı meslek grupları için daha uzun süreli vizelerin alınmasını ve vize harçlarının indirilmesini sağlayacak.
AB SÖZCÜSÜ: GÜNDEMDE DEĞİL
Avrupa Komisyonu’nun İçişlerinden Sorumlu Üyesi Malmström’ün Sözcüsü Cercone, vizenin kolaylaştırılması veya serbestleştirilmesinin, ancak geri kabul anlaşmasının imzalanması sonrası gündeme geleceğini, konunun şu aşamada AB gündeminde olmadığını ifade etti.