Vize kolaylığı herkese olmalı

Güncelleme Tarihi:

Vize kolaylığı herkese olmalı
Oluşturulma Tarihi: Eylül 07, 2012 12:32

Federal Alman İdare Mahkemesi’nin, Alman vatandaşlarının yurtdışından gelecek olan eşlerine dil şartının aile birleşimivizesinin önünde bir engel olmaktan çıkaran kararı, genel olarak olumlu karşılanırken bu uygulamanın göçmenleriçin de geçerli olması talep edildi. Karar uyarınca, bir yıldan beri aile birleşimi vizesi bekleyen eşler, vize alabilecek.

Haberin Devamı

ALMANYA’da Federal İdare Mahkemesi’nin geçen salı günü verdiği kararla, aile birleşiminin önünde engel olarak duran dil şartını yumuşatması, olumlu bir adım olarak değerlendirildi.

Uygulamanın sadece Almanları değil, Almanya’da yaşayan tüm göçmenleri kapsaması gerektiği vurgulandı.

Bir Afgan kökenli Alman vatandaşının açtığı davaya bakan Federal İdare Mahkemesi, ‘BVerwG 10 C 12.12’ dosya numaralı kararıyla, Alman vatandaşlarının aile birleşimi yoluyla Almanya’ya gelecek eşlerin en fazla bir yıl süreyle dil bilmedikleri gerekçesiyle vize taleplerinin reddedebileceğine, vize için bekleme süresi bir yılı aşanların ise aile birleşimi vizesi almaya hakkı olduğuna hükmetti.

Kılıç: Hükümeti uyarmıştık
Yeşiller Partisi federal milletvekili ve partisinin Göç ile Uyum Politkaları Sözcüsü Memet Kılıç, mahkemenin aldığı kararı olumlu bir adım olarak değerlendirdi. 2007 yılında yeni ‘İkamet Yasası’ çıktığında hükümetin bu yasayı Anayasa’ya aykırı olduğunu bile bile çıkardığına işaret eden Kılıç,

“O dönemde içişleri komisyonunda bilirkişi olarak görev aldım. Bu sorunu dile getirmiş ve hükümeti uyarmıştım. Fakat uyarılarımız dikkate alınmadı. Dil ve eğitim durumu, eşlerin önüne aile birleşimi şartı olarak konulmasının Anayasa’ya aykırı olduğu yolundaki görüşümüzü, Federal İdare Mahkemesi aldığı bu son kararıyla teyit etmiş oldu” diye konuştu.

Eşitlik ilkesine aykırı
Kuzey Ren Vestfalya Uyum Meclisleri (LAGA) Başkanı Tayfun Keltek ise vize kararına ilişkin gazetemize şu açıklamayı yaptı:

“Almanya’daki Göçmenlik Yasası aslında bu konuda çifte standart uyguluyor. Geldikleri ülkelerinden ötürü etnik bir gruba bu ülkede vize konusunda yasal olarak farklı muamele yapılması bu ülkenin büyük ayıbıdır. Bir Alman vatandaşı, Amerika’da evlendiği eşini dil bilmemesine rağmen rahat bir şekilde getirirken, bir Türk’e veya Afganistanlı’ya bu hak sağlanmıyor. Bu Alman Anayasası’nın eşitlik ilkesine ters düşen bir durumdur. Şimdi yapılan ufak tefek iyileştirmelerle bu insanlara bir nebze olsun kolaylık sağlanıyor. Ancak esas odaklanılması gereken konu, bu yasanın herkese eşit şekilde kullanılması yönündedir.”

Kenan Kolat: Önemli ama eksik gelişme
TGD Genel Başkanı Kenan Kolat, Federal İdare Mahkemesinin aldığı kararı sevinçle karşıladı. Ancak kararın kapsamının genişletilmesini istedi.

Kolat “Bu şart zaten Türkiye ile Avrupa Birliği arasında yapılan orrtaklık sözleşmesinin 1/80 maddesine aykırı. Almanya aile birleşimini dil şartına bağlaması hukuka aykırı. Bu uygulamadan tamamen vazgeçmeli. Göç Yasası’ndaki bu engellemenin kaldırılmasının zamanı geldi. Kaldı ki federal parlamentonun bilimsel kurumunun uygulamanın 1/80 ortaklık konseyi kararına aykırı olduğu yönünde raporu var. Federal hükümeti hukukun üstünlüğü ilkesine uymaya davet ediyorum. Eşler arasına insan haklarına ve yasalara aykırı engelleri kaldırılmalı” dedi.

Kolat, mahkemenin sadece Alman vatandaşlarına yönelik karar aldığını hatırlatırken, bu karardan sadece alman vatandaşlarının yararlanmasını ise eksik olarak gördüğünü söyledi.

Kolat “Alman vatandaşı olmayanların da eşlerini getirmesi durumundan aynı uygulamadan faydalanması gerekir” dedi.

Türkler bekletilemez
Yabancılar hukuku uzmanı avukat Dr. Temel Nal, mahkeme kararının Türkler için geçerli olamayacağını söyledi.

Nal, şöyle konuştu:

“Türkler bir yıl bile bekletilemez. Bu nedenle Federal İdari Mahkemesi’nin kararı Türkleri bağlamaz. Çünkü Avrupa Ortaklık Konseyi’nin 1/80 sayılı 13. maddesi, hakların kötüleştirilemeyeceğini garanti altına alıyor. Avrupa Ortaklık Konseyi kararı 1980’de yürürlüğe girdiği için Almanya’nın 1980’deki geçerli Yabancılar Yasası baz alınır. Yasada aile birleşimi için Türklere dil şartı yok. Dil şartı 2007 yılında getirilmiştir. Sonradan haklar kötüleştirilemeyeceği için de dil şartı Türklere geçerli değil. Türklere hiç bekletilmeden vize verilmek zorunda.”

Tarihi karar
Federal İdare Mahkemesi, 4 Eylül 2012 tarihinde aldığı “BVerwG 10 C 12.12” dosya numaralı kararında Alman eşin evliliğini Almanya dışında sürdürmesinin Anayasının 11’inci maddesindeki ‘Dolaşım Serbestliği’ gereğince ‘Almanların Almanya’da ikâmet hakkına aykırı’ olduğuna hükmetti.

Mahkeme kararında, “Alman vatandaşının eşi, geldiği ülkede tüm çabalarına rağmen Almanca öğrenmesi mümkün değilse veya bir yıl içinde dil öğrenemediyse aile birleşimi başvurusu kabul edilmeli” denildi.

Haberle ilgili daha fazlası:

BAKMADAN GEÇME!