Vize engeli Anayasa Mahkemesi'nde

Güncelleme Tarihi:

Vize engeli Anayasa Mahkemesinde
Oluşturulma Tarihi: Haziran 01, 2008 19:30

Almanya'da Yeni Göç Yasası gereği Almanca bilmediği için vize alamayan Zarife İnce'nin durumu Alman Anayasa Mahkemesi'ne taşındı. Avukat Volker Ratzmann, dil bilme zorunluğunun anayasaya ve insan haklarına aykırı olduğunu savunuyor.

Haberin Devamı

Almanca bilmediği için vize başvurusu ret edilen Zarife İnce'nin aile birleşiminden yararlanması için avukatı Anayasa Mahkemesine başvurdu. Almanca bilmemenin aile birleşimine engel olamayacağını savunan Zarife İnce'nin avukatı ve Yeşiller Eyalet Meclisi Grup Başkanı Volker Ratzman, konuyu Anayasa Mahkemesine taşıdı. Ratzmann 'Eşlerin birleşimini Almanca bilmediği için engellemek Anayasaya aykırıdır.

Müvekkilimin vize alması için iki hafta önce Anyasa Mahkemesi'ne dava açtım. Japonya'dan, Amerika'dan veya Avustralya'dan gelen birisinden Almanca bilme zorunluğu aranmazken diğer ülke vatandaşlarından istenmesi ise göç yasasının ayrımcı özelliğini gösteriyor' dedi.

Büyük tartışmalar sonunda 28 Ağustos 2007 tarihinde yürürlüğe giren yeni Göç Yasası aralarında Türkiye'nin de bulunduğu bazı ülkelerden aile birleşimi çerçevesinde gelecek eşlerin Almanca bilmesini zorunlu kılıyor.

Eylülde evlendi

Almanya 'da 11 yıldır yaşayan ve Alman vatandaşı olan 19 yaşındaki Urfalı Mustafa İnce, eylül ayında Türkiye'de evlendiği aynı yaştaki eşi Zarife'nin vize başvurusunun Almanca bilmediği gerekçesiyle Ankara'daki Alman Başkonsolosluğu tarafından geri çevrilmesi üzerine dava açmak için harekete geçti. Berlin'in Lichtenberg İlçesi'nde bir büroda yardımcı eleman olarak çalışan Mustafa İnce, dışlayıcı yasaya karşı dava açmasını istedi.

Dil öğrenme olanağı yok

Yeşiller Berlin Eyalet Meclis Milletvekili Özcan Mutlu ise Anayasa Mahkemesi'nin lehte karar vereceğini umut ettiğini belirterek 'Mustafa İnce geçtiğimiz Eylül ayında bana başvurarak durumunu anlattı. Eşinin Güneydoğu'da bir köyde yaşadığını Almanca öğrenmek istemesine rağmen hem maddi, hem de çevrede Almanca kursu olmamasından dolayı Almanca öğrenmesinin mümkün olmadığını söyledi. Düğün yapıp eşini buraya getirmek istediğini söylemesi üzerine avukat olan Grup Başkanımıza Anayasa Mahkemesine dava açması için rica ettim. Bunun üzerine dava açıldı. Şimdi sonucunu bekliyoruz. Örnek dava olması açısından olumlu sonuç alacağını ümit ediyorum' dedi.


Haberle ilgili daha fazlası:

BAKMADAN GEÇME!