Vize duvarı kalkmalı

Güncelleme Tarihi:

Vize duvarı kalkmalı
Oluşturulma Tarihi: Ekim 05, 2007 23:24

Türkiye Odalar ve Borsalar Birliği (TOBB) Başkanı Rıfat Hisarcıklıoğlu, AB ile ilişkileri geliştirirken "maliyetli, aşağılayıcı ve ayrımcı vize politikasıyla da mücadele ediyoruz. Bu uygulama ve yaklaşım değişmeden, diyalog gelişmez" dedi.

Haberin Devamı

Türk-Alman Sanayi ve Ticaret Odası'nın (TD-IHK) Berlin'de düzenlediği kongrede bir konuşma yapan Türkiye Odalar ve Borsalar Birliği (TOBB) Başkanı Rıfat Hisarcıklıoğlu, 'İşadamları, sanatçı ve bilimadamlarının toplumların yakınlaşmasında ne kadar önemli oldukları aşikardır. AB ile ekonomik ilişkileri geliştirmeye çalışırken 'maliyetli, aşağılayıcı ve ayrımcı vize politikasıyla da mücadele etmek zorunda kaldıklarını' anlattı.

DİYALOG GELİŞMEZ

Türkiye'ye katılım sürecindeki bir ülke gibi işlem yapılmasını isteyerek, 'AB'nin vize rejiminde Libya, Tanzanya, Suriye ve Nijerya gibi ülkelerle aynı kategoride yer alıyoruz. Hakkımız olanı alamamak gelecek açısından bizi daha umutlu yapmıyor. Bu uygulama ve yaklaşım değişmeden, iyi niyetli çabalarla 'sivil toplum diyaloğu' gelişemez. Oysa sivil diyaloğun önünü açmamız gerekiyor. Toplumlarımızın birbirlerini daha iyi tanımalarına katkı sağlamalıyız' dedi.

ÇİFTE STANDART

Oda başkanlarından bir TOBB heyetinin 10 gün önce vize alamadıkları için Brüksel'deki bir programlarına katılamadıklarını, fuara katılacakların vize alamadıklarını hatırlatan Hisarcıklığıoğlu, "Almanya'da hayata geçen göç yasasına göre aile birleşimiyle Almanya'ya geleceklere Almanca mecburiyeti getirildi. bu yasa aralarında ABD, Japonya, Güney Kore gibi 12 ülkeyi kapsamamaktadır. Bu ayrımcı yasa yeni bir çifte standart sendromu doğurmuştur' dedi.

TÜRKİYE YATIRIM İÇİN CAZİP ÜLKE

Türk ekonomisinin dünyada en hızla büyüyen ülkeler arasında yer aldığını kaydeden Hisarcıklıoğlu, Almanya'nın bunu yeteri kadar değerlendiremediğini söyledi. Hisarcıklıoğlu, 'Türkiye yabancı yatırımcılar için cazip hale gelmiştir. Yabancı sermaye bu yılın ilk 8 ayında 12 Milyar Dolara ulaştı. Almanya herkesten önce Türkiye'ye yatırımın önemini keşfettiği halde bu şansı kullanamamıştır' dedi. Türk yatırımcıları ortadoğu ve balkanlarda büyük tecrübelere edindiğini kaydeden Hisarcıklıoğlu, Türk yatırımcıların bu tecrübelerini Alman yatırımcılarla paylaşmaya hazır olduğunu söyledi.

AB ÜYELİÐİNE DESTEK

Berlin Belediye Başkanı ve Eyalet Ekonomi Senatörü Harald Wolf, 'Gerek güvenlik gerekse ekonomik açıdan Türkiye Avrupa için çok önemli. Bu nedenlerle Berlin Eyaleti Türkiye'nin AB üyeliğine her zaman destek olmuş ve olmaya devam edecektir' dedi. Harald Wolf, Berlin'deki Türk kökenli girişimci sayısının giderek arttığına dikkat çekerken, bunların Berlin ekonomisine canlılık kattığının da altını çizdi. Alman Sanayi ve Ticaret Odası (DIHK) Başkanı Ludwig Georg Braun da "İki ülke arasındaki ekonomik işbirliğinin artması Türkiye'nin AB'ye entegrasyon sürecine destek verecektir' dedi.



Haberle ilgili daha fazlası:

BAKMADAN GEÇME!