Güncelleme Tarihi:
Toplantıda KPK’nın Türk kanadı, Avrupa Adalet Divanı'nın Avrupa’ya hizmet sunumu için seyahat eden Türk vatandaşlarının vizeden muaf tutulması yönündeki kararının ardından, AB’nin özellikle iş adamlarına ve öğrencilere vize yükümlülüğünü derhal askıya almasını istedi. AB’nin Malezya, Brezilya, Arjantin ve Meksika gibi Türkiye ile benzer ekonomik ve sosyal gelişmişlik düzeyine sahip ülke vatandaşlarından vize istemediğine dikkati çeken Türk üyeler, üyelik müzakerelerini sürdüren bir ülkeye bu kadar ağır bir vize rejimi uygulanmasının halkın AB üyeliğine desteğini de düşürdüğü görüşünü dile getirdi.
Öymen: Hala bekliyoruz
CHP Genel Başkan Yardımcısı Onur Öymen, Türk vatandaşlarının 1979 yılına kadar AB’ye vizesiz girebildiğini hatırlatarak, Almanya ile başlayan vize uygulamasının o dönemde Türkiye’den bu ülkeye yoğun iltica başvurusu üzerine "geçici bir süre için" başlatıldığını, fakat aradan geçen yaklaşık 30 yıla rağmen geçiş döneminin bir türlü sona ermemesinin kabul edilemeyeceğini vurguladı.
Lagendijk: Yeni düzenleme şart
Türkiye-AB KPK Eşbaşkanı Joost Lagendijk, Avrupa Adalet Divanının TIR şoförü Mehmet Soysal’ın Almanya aleyhine açtığı davada Türkiye lehine görüş bildirmesinin ardından AB Komisyonu ve AB üyesi ülkelerin "yeni bir düzenlemeye gitmek zorunda olduklarını" belirtti. Lagendijk, Avrupa Adalet Divanı kararının tüm Türk vatandaşlarına AB’ye vizesiz seyahat yolunu açmasa da yıllardır devam eden sorunun büyük ölçüde çözülmesine önemli katkı sağlayacağını kaydetti.
Öger: Vize ticari engel
SPD Avrupa Parlamentosu milletvekili Vural Öger, vize engeli, Türk TIR’larına kota uygulanması ve AB’nin üçüncü ülkelerle imzaladığı STA’ların adil rekabeti ihlal etmesi nedeniyle Gümrük Birliği'nin Türkiye’de kapasitesinin çok altında işlediğini söyledi.