Güncelleme Tarihi:
Eczacı Ali Gül Özbek, hemşire Ferda Özbek, stajyer eczacı Merdan Güner, Diviyesh Patel, Muhil Patel ve Pınar Taş, vatandaşlarımızın özellikle bayramda bazı konulara dikkat etmeleri gerektiğini ifade etti. Sağlık görevlilerince, dünyayı etkisi altına domuz gribi hastalığının en yaygın olarak ‘solunum yollarıyla’ bulaştığına dikkat çekildi.
Sık sık eller yıkanmalı
Domuz gribinin hızla yayıldığına işaret eden Eczacı Özbek, temizlik ve hijyen konusuna değindi. Özellikle bayram tebriğinde, el temizliği ve yakın temasın çok önemli olduğunu” kaydeden Özbek şöyle konuştu; “Hasta bir kişi konuşurken yaklaşık 200- 300, öksürürken 4.000 damlacığı havaya karışır. Virüs taşıyan kişi öksürüp hapşırırsa, 4 metreye kadar hiç temas etmeseniz bile size bulaşabiliyor. Havaya saçılan zerrecikler havada uzunca bir süre kalabilir. Bunlar solunmasıyla solunum yoluyla kişiye geçer. Geleneğimizde toplu bayramlaşma var. Bu dönemde toplu bayramlaşmalardan uzak durulmalı. Öpüşmeye, tokalaşmaya biraz ara vermeliyiz. İlle de yapılacaksa hastalar mutlaka maske takmalı. Bayramlaşma öncesi ve sonrası mutlaka sık sık ellerin yıkanması gerekiyor.”
Yoğun et tüketimi tehlikeli
Bayramda özellikle kalp ve tansiyon hastalarının, aşırı et tüketiminden kaçınması gerektiğininin de altını çizen Özbek, “Özellikle kalp ve tansiyon hastaları için yoğun et tüketimi büyük risk taşımaktadır. Bayramda sağlık proplemiyle uğraşmamak için özellikle kalp ve tansiyon hastaları, et, tatlı ve asitli içeceklerden uzak durmalıdır. ‘Bayram’ diye, et yemek istiyorlarsa mümkün olduğu kadar yağsız olmalı ve haşlanarak tüketilmeli” dedi.
Kurban etlerinin sağlıklı şekilde saklamaları ve tüketme şekillerine de değinen Özbek, “buzdolabında sağlıksız şekilde saklanan etin bozulma ve kokuşması halinde, kesinlikle tüketilmemeli ve hemen atılması gerekli” şeklinde uyarıda bulundu.