Virüs İspanya'dan gelmiş

Güncelleme Tarihi:

Virüs İspanyadan gelmiş
Oluşturulma Tarihi: Mayıs 27, 2011 23:27

Almanya'da hızla yayıldığı için vatandaşlar arasında endişe yaratan ve ağır bağırsak enfeksiyonuyla ölümlere de neden olan EHEC virüsünün kaynağının İspanya'dan ithal edilen salatalıktan kaynaklandığı açıklandı.

Haberin Devamı

lmanya'nın kuzeyinde ortaya çıkıp bir anda ülke genelinde yayılmaya başlayan ve ağır bağırsak enfeksiyonuyla ölümlere neden olan “Enterohaemorrhagische Escherichia Coli” (EHEC) adı verilen koli basili virüsü kaynağının İspanya’dan ithal edilen salatalık olduğu belirlendi.

Konuyla ilgili dün basın toplantısı düzenleyen Hamburg Eyaleti Sağlık Senatörü Cornelia Prüfer-Storcks, Hamburg Hijyen Enstütüsü’nün EHEC virüsünün kaynağının İspanya’dan ithal edilen salatalık olduğunu belirlediğini söyledi. Prüfer-Storcks, bu sonuca sadece Hamburg’da yapılan araştırmalar sonucunda varıldığına işaret ederek, virüsün diğer bazı besin maddelerinden kaynaklanma olasılığının da bulunduğunu kaydetti.

4 KİŞİ VİRÜSTEN ÖLDÜ
Bu arada EHEC virüsü vakalarında dün Bremen'de 24 yaşındaki bir kadın daha yaşamını yitirdi. Böylece Almanya'da EHEC Virüsü'nden ölenlerin sayısı dörde yükseldi. Hasta sayınının her geçen gün çoğaldığı Almanya'daki hastaların sayının 600'ün üzerine çıktığı öğrenilirken, Danimarka’da da ilk EHEC vakasının görüldüğü bildirildi.

42 DEĞİŞİK YAPISI VAR
EHEC virüsünü araştıran Münster Üniversitesi'nden Mikrobiyolog Helge Karch, virüsün 42 değişik yapıya sahip olduğu ve birçok ilaca karşı bağışıklık kazandığını açıkladı. Karch, virüsün hangi değişikliklere uğrayacağının takip edildiğini ve hastalığın hızlı bir şekilde belirlenmesi için yeni bir test geliştirmek için çalışmalarını sürdürdüklerini söyledi.

GEREKLİ ÖNLEMLER ALINDI
EHEC virüsünün önüne geçilebileceğini konusunda Rheinische Post gazetesine demeç veren Alman Tabipler Birliği Başkanı Jörg-Dietrich Hoppe, "Eğer herkes hijyen kurallarına uyarsa, bu bakterinin hızlı bir şekilde yok edilebilir. Hastanelerimizde hastalığa karşı gerekli önlemler alınmıştır. Bu hastalığa yakalananlar için gerekli diyaliz istasyonlarımız yeterince mevcuttur. Bu konuda herkes müsterih olsun" dedi.

DOMATES, SALATALIK VE YEŞİL SALATA YEMEYİN
Öte yandan hastanede tedavi altında bulunan hastaların ifadeleri doğrultusunda açıklama yapan Berlin'deki Robert-Koch Enstitüsü'ndeki bilim adamları da, virüsün Kuzey Almanya'dan gelen başta domates olmak üzere, salatalık ve yeşil salatadan geçtiği sanıldığını bu nedenle bu bölgeden gelen domates, salatalık ve yeşil salataların kesinlikle yenilmemesi yönünde uyarıda bulundu.

Haberle ilgili daha fazlası:

BAKMADAN GEÇME!