Güncelleme Tarihi:
Maliye Bakanlığı’nın işletmelerden vergi tahsil edilmesi ile ilgili yayınladığı bir iç tüzüğe göre, KDV ve stopaj beyannamelerini zamanında yapmayan, bu nedenle de vergi ödemelerini geciktirenler hakkında “Vergi kaçakçılığı” suçlamasıyla kovuşturma açılabileceğini ifade eden Koçaş şöyle konuştu:
“İşverenlerin, Katma Değer Vergisi (KDV) beyannamelerini ve personelden dolayı kesilen stopaj vergisini, gelirlerine göre aylık, üç aylık, ya da yıllık olarak gelir durumlarına göre beyan etme zorunluluğu var. Eski uygulamada beyannamesini geciktirenlerden sadece gecikme zammı talep ediliyordu. Aynı şekilde maliyeye vergi ödemelerinin geç yapılması durumunda da gecikme zammı tahsil ediliyordu. Alman Maliyesi gecikme zammının vergilerin düzenli ve zamanında ödenmesi için yeterli bir yaptırım olmadığını anlayınca geçen yıl daha katı bir uygulamaya geçti. Bundan sonra maliyeler KDV
beyannamelerini ve stopaj durumlarını geç bildirenler ve bundan dolayı da vergi ödemesini geciktiren mükellefleri doğrudan vergi cezalarıyla ilgili kuruma sevk edecekler. Yeni yönetmelik 2013’de uygulanmaya başladı. Şu anda geciken bazı esnafa para cezaları gelmeye başladı. Özellikle büyükşirketler için bu durum ciddi sonuçlar doğuracaktır.”
ATILIM İÇİN BİLGİ ŞART
Almanya’da Türk girişimcilerin bilgi yetersizliği nedeniyle atılım gerçekleştiremediklerini belirten Koçaş, sözlerini şöyle sürdürdü:
“Almanya’da 82 bin Türk işyeri bulunduğu söyleniyor. Ama etkisine bakınca çok düşük. Çünkü genelde kısa vadeli düşünülüyor. Örneğin bir çok esnafın 3 yıl, 5 yıl, 10 yıllık işletme planları yok. İşletme sahiplerinin gelecek planları mutlaka olmalı. Asıl sorun bilgi yetersizliği. Esnaf iyi niyetiyle bir şeyler yapmaya çalışıyor. Ama iyi niyet tek başına yeterli değil. Bilgiyle de desteklenmeli. O yüzden Türk girişimcilerin bilgilendirilmesi şart. Eğer bu sorunu çözersek ciddi anlamda bir ekonomik güç oluşması için zemin hazırlanmış olur. Aksi halde 100 yıl da geçse bu tempoyla devam edersek büyük bir oluşum ortaya koyamayız. Esnaf, mali müşavirlerinden aldığı değerlendirmeleri kavrayabilecek ve kendisi için ne anlama geldiğini okuyabilecek bir konuma gelmeli. İşveren dernekleri bu alanlara eğilmeli.”
Tuncay YILDIRIM / KÖLN