Güncelleme Tarihi:
Gelir Vergisi Kanunu uyarınca 2009 yılı içerisinde konut ve işyeri kira geliri ile ticari, zirai, menkul kıymet ve serbest meslek kazancı elde edenler, bu akşama kadar gelir vergisi beyannamesi verecek. Verginin ilk taksiti de 31 Mart Çarşamba akşamına kadar yatırılacak.
Gelir İdaresi Başkanı Mehmet Kilci, AA muhabirine yaptığı açıklamada, 1 Mart'ta başlayan gelir vergisi beyanname verme döneminde son güne gelindiğine dikkat çekti ve “Mükelleflerimiz, kazanmış oldukları geliri beyan etsinler, doğru beyan etsinler. Beyan ettikleri gelirin vergisini de ödesinler” dedi.
Bunun mükelleflerin lehine ve menfaatine olduğunu dile getiren Kilci, “Biz, İdare olarak hiçbir mükellefimizi 'vergi kaçıran mükellef' olarak görmek istemiyoruz” diye konuştu.
Vergiye tabi geliri bulunan herkesin vergi yükümlülüklerini yerine getirmesini isteyen Kilci, aksi halde mükelleflerin ileride vergi incelemesi ve ceza-i tahkikata maruz kalacaklarını vurguladı.
Gelir İdaresinin, mükelleflerin herhangi bir şekilde vergi inceleme elemanıyla karşı karşıya gelmesini kesinlikle istemediğini de kaydeden Başkan Kilci, şöyle devam etti:
“Biz, İdare olarak bütün mükelleflerimizin elde etmiş oldukları gelirleri doğru beyan etmesi, vergisini de düzenli olarak ödemesi gerektiğini söylüyoruz. Aksi halde beyan döneminin ardından sıkıntıya girecekleri uyarısında bulunuyoruz. Veri ambarımız sayesinde mükelleflerimizle ilgili pek çok bilgiye ulaşmış durumdayız. Yeni bilgilere de eskisinden çok daha hızlı şekilde ulaşabiliyoruz. Elektronik alt yapımız da, kaçırılan gelirlerin ortaya çıkarılması konusunda İdareye büyük kolaylık sağlıyor. Bu anlamda mükelleflerimiz, ileride vergisel anlamda herhangi bir sorunla karşı karşıya kalmak istemiyorlarsa, kazançlarını doğru beyan etsinler, vergilerini de ödesinler.
Buna aykırı davranılması halinde mükelleflerimiz vergi incelemesine tabi tutulacaklar. Kaçırdıkları vergi tutarına göre de cezaya muhatap olacaklar. Neticesinde kaçırmış oldukları vergi tutarını göre çeşitli cezalarla karşılaşacaklar. Beyanname dönemi sonrasında Veri Ambarındaki bilgilerden de yararlanarak, geniş çaplı bir denetim yapacağız.”
ÖNCE MEKTUPLA UYARILDILAR, ŞİMDİ BEYANLARINA BAKILACAK
Bu arada, gelir vergisi beyan dönemi nedeniyle birden fazla konutu bulunan 10 bin ev sahibi ile geçen yıl gayrimenkullerini satarak değer artış kazancı elde eden 10 bin kişiye uyarı mektubu gönderen Gelir İdaresi Başkanlığı, önümüzdeki günlerde bu mükelleflerin hem beyanda bulunup bulunmadıklarını, hem de beyanlarının doğru olup olmadığını tek tek araştıracak.
Gelir İdaresi Başkanı Mehmet Kilci de 20 bin uyarı mektubuyla, mükelleflerden kira gelirlerini ve gayrimenkul satışları sonucu oluşan değer artış kazancını beyan etmelerini istediklerini hatırlatarak, “Bu durumdaki mükelleflerimiz de doğru şekilde beyanda bulunmak zorunda. Aksi durumda kendileri hızlı bir şekilde vergi incelemesine tabi tutulacak, cezai tahkikatla karşı karşıya kalacak. Bunların hemen peşlerine düşülecek. İdare, diğer mükelleflerde olduğu gibi bu durumdaki mükelleflerin bilgilerini de en hızlı şekilde değerlendirecek” açıklamasında bulundu.
EV SAHİPLERİNE VERGİ İNCELEMESİ
Öte yandan gelir vergisine tabi diğer gelirlerin yanı sıra gayrimenkul sermaye iradı elde eden ev ve işyeri sahipleri için de ay başından itibaren özel bir denetim çalışması yapılacak.
Ankara ve İstanbul başta olmak üzere kira tutarları yüksek olan illerde öncelik verilerek gerçekleştirilecek bu çalışmada, kira geliri elde edenlerin beyanda bulunup bulunmadıkları, beyanname vermişlerse geliri doğru gösterip göstermedikleri araştırılacak.
İstanbul'da “Gayrimenkulde Beyan Etmeleri Tespit Etme Projesi” adı altında yürütülen çalışma ile kira gelirini beyan eden mükellef sayısının en az 100 bin artırılması planlanırken, Ankara'da ise bütün evleri tek tek dolaşarak, kira geliri bulunan ev sahiplerini belirleme çalışması sürüyor.
Ankara Vergi Dairesi Başkanı Şinasi Candan, çalışma kapsamında şu ana kadar Çankaya, Mamak, Gölbaşı, Sincan, Yenimahalle ve Keçiören'de 362 bin adrese gidildiğini bildirdi.
Bugüne kadar elde edilen sonuçların tek tek kira geliri beyannameleriyle karşılaştırılacağını söyleyen Candan, “Eğer, kira geliri olup da beyan etmeyen varsa, gereken işlemi de yapacağız” dedi.
Çalışma çerçevesinde geçen yıl 164 bin adrese gidildiğini ve bu bilgiler ışığında 2009'da da kira geliri beyan incelemesi yapıldığını kaydeden Candan, inceleme sonucunda bu kişilerden 4 bininin hiç beyanname vermediğinin, 3 bininin ise eksik beyanda bulunduklarının anlaşıldığını belirtti. 2009 yılındaki genel beyan döneminde 20 bin kişinin de tespitler doğrultusunda yeni beyanname verdiğinin belirlendiğini ifade eden Candan, “Bu yılki çalışmanın sonucunu da beyan döneminde göreceğiz. Beyannamelerin verilmesinin ardından denetim ekiplerimiz, yeniden elimizdeki bilgilerle, beyannameleri karşılaştıracak. Kira geliri elde edip de beyanda bulunmayanlar veya eksik beyan edenler kısa sürede ortaya çıkarılacak. Bu yıl çok daha kapsamlı bir denetim yapacağız” şeklinde konuştu.