"Vergi veriyoruz, çocuk parası alırız"

Güncelleme Tarihi:

Vergi veriyoruz, çocuk parası alırız
Oluşturulma Tarihi: Nisan 03, 2009 10:14

Hollanda'nın Türkiye gibi AB dışındaki ülkelerde bulunan çocuklara yapılan "Çocuk Parası" ödemesini kısıtlamak istemesi tepki çekti. Türk Sivil Toplum örgütleri "Çocuk parası seçim malzemesi yapılıyor. Vergimizi ödüyorsak çocuk parası da hakkımız. Hollanda'daki Türk toplumu birlik olup mücadele etmeli" dediler.

Haberin Devamı

HOLLANDA'da Türkiye’deki çocuklar için ödenen "Çocuk paralarının" daha sıkı kontrol edilmesi, kısıtlanması, hatta tamamiyle kaldırılması tartışmalarına Türk Sivil Toplum Örgütleri'nden sert tepki geldi. Önümüzdeki dönem yapılacak Avrupa Parlamentosu, genel ve yerel seçimler öncesi "Çocuk Parası" konusunun gündeme getirilerek seçim malzemesi yapıldığını belirten dernek ve federasyon başkanları "Artık bu tür politikalardan vazgeçilsin. Hollanda'daki Türk toplumunun birlik olup hareket etmesi gerekiyor" çağrısında bulundular.

Tamamen durdurulsun

Suistimallerin arttığını açıklayan Hollanda Sosyal Sigortalar Bankası'nın, Türkiye’deki çocuklar için ödenen "Çocuk paralarının" daha sıkı kontrol edilmesine ilişkin hazırladığı ön rapor ile ilgili olarak mecliste yapılan olağanüstü görüşmede, kısıtlama planı gündeme gelmişti. Aile ve Gençlik Bakanı Andre Rouvoet, yurtdışındaki çocuklara, yaşadıkları ülkelerin standartlarına göre bir ödeme yapılmasının planlandığını belirtmiş "Yapılan ödemelerin düşürülmesi için araştırma yapılacak" demişti. VVD ile CDA partileri ise AB dışındaki ülkelere çocuk parası ödemesinin tamamen durdurulmasını istediler.

Sessiz kalmayalım

Hollanda Türkiyeli İşçiler Birliği (HTİB) Başkanı Mustafa Ayrancı, “Geçmişte kazanılan haklar geri alınmaya çalışılıyor. 1980’li yıllarda da konu gündeme gelmiş ve verdiğimiz mücadele sonrası atılmak istenen adım geri tepmişti. Olayı şimdi tekrar önümüze koymak istiyorlar” dedi. Kurum ve kuruluşların yanı sıra Türk kökenli politikacılara “sessiz kalmayın” çağrısında bulunan Ayrancı, “Artık gücümüzü ortaya koymalıyız. Önümüzde Avrupa Parlamentosu, Hollanda genel ve yerel seçimleri var. Sessiz kalmayalım. Bir an önce oturup yabancılara yönelik politikalara karşı tavır belirlememiz gerekiyor” diye konuştu.

NE DEDİLER?

Kabul edilemez

Hollanda Demokratik Sosyal Dernekler Federasyonu (DSDF) Başkanı Ertuğrul Gültekin: “Bu hak gaspıdır, kabul edilemez. Üç, beş yolsuzluk olayından dolayı binlerce kişi mağdur edilemez. Hollanda’da çocukların yetişmesine katkı olarak verilen çocuk paraları herkesin ödediği vergiden ayrılan paylarla ödenmektedir. ‘Senden vergi alırım, ama sana çocuk parası ödemem, çünkü senin çocuğun yurt dışında’ demek hukuka ve insan haklarına aykırıdır. Ayrıca çocuk paralarının düşürülmesi için ileri sürülen gerekçe de çok komik. Türkiye’de hayat daha ucuzmuş. Hollanda’da bile standart bir yaşam tarzı yok. Bu girişimleri kınıyoruz.”

Seçim malzemesi yaptılar

Hollanda Türk Spor ve Kültür Federasyonu (HTSKF) Başkanı Sabri Kenan Bağcı: “Önümüzde Avrupa Parlamentosu seçimlerinin yanı sıra genel ve yerel seçimler var. Partiler seçim programlarıyla ilgili hazırlıklara başladılar. Bu programlar için malzeme gerekli. Bunun için yabancılarla ilgili konuları daha sık gündeme taşımaya başladılar. Yabancıların haklarının kısıtlanmasına yönelik tavra karşı ortak hareket her geçen gün çok daha büyük önem kazanmakta.”

Sıkı kontrol geliyor

Hollanda'da, Fas’taki çocuklar için yapılan ödemelerin yüzde 54’ünün, Türkiye’deki çocuklar için ödenen paraların da yüzde 31’inin “şüpheli” olduğu sonucuna varılan ön raporda, Sosyal Sigortalar Bankası’nın Türkiye ve Fas’ta ödeme yapılan çocuklara ziyaretlerde bulunacağı bilgisi yer almıştı. Meclisteki görüşmede Türkiye ve Fas’taki yaşam giderlerinin Hollanda’ya göre daha düşük olduğu görüşü savunuldu. VVD ile CDA Partisi, AB dışındaki ülkelere çocuk parası ödemesinin tamamen durdurulmasının araştırılmasını istedi. Türkiye’de 2310, Fas’ta da 5476 çocuk için ödeme yapılıyor.

Türkiye'ye 3 milyon Euro

Hollanda’da yurtdışındaki çocuk başına üç ayda bir yapılan ödeme 390 Euro'dan başlıyor ve çocuğun yaşına göre değişiyor. Yurtdışındaki çocuklar için Hollanda’dan yılda 30 milyon Euro dolayında ödeme yapılıyor. Türkiye’ye ise yılda 3 milyon Euro ödeme yapılıyor.

DİĞER ÜLKELERDE DURUM NASIL?

Almanya: Miktar çocuk sayısına göre değişiyor. Yurtdışındaki 1. çocuk için 5,11 Euro, 2. çocuk için 12,78 Euro, 3 ve 4. çocuk için 30,68 Euro, sonrası için ise ayda 35,79 Euro ödeniyor. Çocuğun Almanya'daki velisinin çalışıyor olması gerekiyor. Almanya yurtdışındaki yaklaşık 100 bin çocuğa çocuk parası ödüyor.

Danimarka: Hükümet sadece eğitim amacı ile Türkiye'ye gönderilen çocuklara bir yıl süreyle çocuk parası ödüyor. Türk aileye ödenen çocuk parası ailenin çocuk sayısı, çocuğun yaşı, anne ve babanın kazanzına göre değişiyor. Ailelere üç aylık aralıklarla 1500 ile 350 kron arasında ödeme yapılıyor.

İsveç: İsveç hükümeti, Türkiye'deki çocuklar için ülkede yaşayan Türklere çocuk parası ödemiyor.

Fransa: Fransa çocukları Türkiye'de yaşayan Türk ailelere çocuk parası ödüyor. Türk ailelere ödenen çocuk parası gelir durumuna göre değişiyor.

Belçika: Belçika yaklaşık 15 yıldır çocukları Türkiye'de olan ailelere çocuk parası ödemiyor.

Avusturya: Türkiye ile olan ikili anlaşmayı değiştiren Avusturya, 10 yıl önce çocukları Türkiye'de olan Türk ailelere çocuk parası ödemesini kaldırdı.

İsviçre: İsviçre'deki 26 konton çocuk parası konusunda bağımsız hareket ediyor. Bu kantonların çoğu çocukları Türkiye'den olan ailelere çocuk parası ödüyor. Çocuk parası miktarı ailenin kazancı, Türkiye'deki yaşam şartları ve normlara göre belirleniyor.

İngiltere: Türk çocuğu özel izinle Türkiye'de yaşıyorsa, ailenin çocuk parası alma hakkı var. Ancak çocuğun ikameti İngiltere'den silindiği andan itibaren çocuk parası da kesiliyor.

Haberle ilgili daha fazlası:

BAKMADAN GEÇME!