Vekilimi istiyorum II

Güncelleme Tarihi:

Vekilimi istiyorum II
Oluşturulma Tarihi: Mart 28, 2008 20:44

TÜRKİYE'deki seçimlere bulundukları ülkeden oy verme hakkını kazanan Avrupalı Türkler'in, "Milletvekili kontenjanı" istiyoruz isteğine Avrupa'daki Türk dernek ve kuruluşlarından tam destek geldi. Sorunu bilen kişilerin milletvekili olması durumunda çözümün daha çabuk ve kolay olacağı görüşünü savunan sivil toplum örgütü başkanları, bu konuda biran önce çalışma yapılıp yurt dışındaki Türklere milletvekili kontenjanı tanınmasını istediler.

Haberin Devamı

Kenan Kolat: Almanya Türk Toplumu (TGD) Başkanı:

TÜRKİYE dışında yaşayan seçmenler için ayrı bir seçim bölgesi oluşturulmalı. Bu örneğin Avrupa ve ABD ile diğer ülkelerde yaşan Türk kökenli insanlar için iki ayrı seçim bölgesi de olabilir. Bu işin teknik yönüdür. Bu bölgeler, yaşayan seçmen oranına göre TBMM'ye Türkiye'deki gibi milletvekili göndermeli.

Türkiye dışındaki seçmen sayısının 2.5 milyon civarında olduğundan hareket edilmekte. Bu rakam göz ünüde bulundurularak gönderilecek milletvekili sayısı belirlenmeli. Bu da 25-30 sandalye anlamına gelmektedir. Partiler yurtdışında yaşayan arasından adaylarını göstermeli ve alacakları oy oranına göre de bu sandalyeler dağıtılmalı. Buradaki seçmen ancak kendi temsilcileri olursa seçimlere daha yoğun ilgi gösterir. Ayrıca buradaki seçmenin yaklaşımı da TBMM'ye taşınmış olur. Son seçimlerde yurt dışındaki seçmenlerin oy oranının etkisiyle Hakkari'den bir milletvekili TBMM'ye girdi. Ama bu parlamenterin yurtdışınadaki vatandaşların sorunlarıyla ilgisi yok. Buradaki insanların sorunlarının doğrudan aktarılması ve doğrudan hesap sorulması için yurtdışında temsilci seçilmesi şart.


Bekir Yılmaz: Berlin Türk Cemaati (TGB) Başkanı

AVRUPA'da, özellikle de Almanya'da yaşayan Türkler için ayrı seçim bölgesi oluşturulmasını isteyen Berlin Türk Cemaati Başkanı (TGB) Bekir Yılmaz, 'Burada yaşayan Türkler için milletvekili kontenjanı tanınması gerekir. Türkiye'de bir milletvekili hangi oyla ve ne gibi şartlarda seçiliyorsa burada da böyle olmalı. Avrupa'daki Türk insanının ve çocuklarının sorunlarına çözüm bulunmak isteniyorsa seçilen bu milletvekilleri arasından da Yurtdışı Türkler'den Sorumlu Devlet Bakanlığına da bu milletvekillerinden biri getirilmelidir.


Remzi Kaplan: Berlin Türk Alman İşadamları Birliği(TDU) Başkanı

TÜRKİYE'deki seçimlere Avrupa'dan katılma hakkını elde eden Avrupalı Türklere milletvekili kontenjanı tanınması gerekir. Yurtdışında yaşayan bizlerin siyasal haklarının sadece bulunduğumuz ülkeden oy kullanmakla sınırlı kalmamalı, Avrupa'da yaşayan Türklere milletvekili kontenjanı ayrılmalıdır. Bunun hangi oranda olacağının da TBMM'indeki milletvekili sayısına göre, Avrupa'daki Türk nüfusu dikkate alınarak milletvekili kontenjanı ayrılmalıdır. Sorunları bilen kişilerin milletvekili olması çözümü kolaylaştıracaktır.


Remzi UYSAL: TÜRGEM YK Başkanı

Oy hakkı insanı çoğulcu demokrasilerde, insan olma erdemine ulaştıran bir haktır. Yurtdışından oy hakkı tasarısı TBMM'de yasalaşıp resmi gazetede yayımlandı. 27 Aralık 2006 günü, Ankara 13'ncü İdare Mahkemesi'nde, yurtdışında yaşayan 5.5 milyon vatandaşımızın yararlanacağı "urtdışından seçme ve seçilme - Oy hakkı ile yurtdışında seçim bölgesi olması" için açmış olduğum dava, meyvesini vermiş bulunuyor. Avukatım Erbug Delituna "Yurtdışından Oy Hakkı' içn açmış olduğum davanın etkili olduğunu belirtti. Ama ben derim ki, bu davayı her ne kadar ben kişisel açmış isem de, bu 'Yurtdışında Yaşayan Türkler'in toplu olarak kazanmış olduğu bir zaferdir. Ama biz yurtdışında yaşayan vatandasların ulaşmak istediğimiz sonuç, şüphesiz ki bu değildir.

Yurtdışı, kesinlikle seçim bölgesi olmalıdır. Yurtdışında yaşayan vatandaslarımız, seçim bölgelerinde, sorunlarini iyi bilen ve çözümü için uğraşacağına inandıklarını, milletvekili adayı olarak belirleme yetkisine sahip olmalıdır. TBMM'de temsil edilen siyasi partilerden beklentimiz, bizlere "kontenjan" verilmesi gibi girişinmlerde bulunma yerine, yurtdışında seçim bölgesi olması ve Yüksek Seçim Kurulu'nun (YSK) bu konuda çalışma başlatması için çaba sarfetmeleridir. Yurtdışının Seçim Bölgesi olması durumunda, hem "temsil hakkımız" hem de "Egemenlik hakkımız" bizlere verilmiş olacaktır.

Haberin devamı için aşağıdaki linki tıklayınız:

http://www.hurriyet.de/?navi=manset&grp=SoloManset&an=1185&banner=0



Haberle ilgili daha fazlası:

BAKMADAN GEÇME!