Güncelleme Tarihi:
BAŞBAKAN Angela Merkel’le girdiği ‘sürekavı’ polemiğinin ardından Anayasayı Koruma Teşkilatı Başkanlığı görevinden alınan Hans Georg Maassen, şimdi de Sosyal Demokratları kızdırdı. Yeni atanacak teşkilat başkanı gelene kadar görevini sürdürmesi beklenen Maassen, İçişleri Bakanlığında danışmanlık yapacaktı. Ancak son yaptığı açıklamayla bu da zora girdi. 18 Ekim’de Varşova’daki Avrupa İstihbarat Başkanları Zirvesinde veda konuşması yapan Maassen’in, hükümet ortağı SPD’lileri ‘aşırı sol’ olarak nitelediği, kendisini ise siyasi komplo kurbanı olarak gösterdiği ortaya çıktı.
GİZLİ KONUŞMA NASIL SIZDI
Maassen, kamuoyuna sızan ve SPD’yi kastettiği konuşmasında şunları söylüyor; Koalisyon hükümetinin içinde sol radikal güçler var ve bu güçler başından itibaren hükümete karşı çıktı. Maassen’in Chemnitz olaylarıyla ilgili konuşmasını fırsat bilen bu güçler medya ve muhalefetle işbirliği yaparak hükümeti devirmek istedi. Kendisini, Almanya’da naif, sol yabancı politikaları eleştiren biri olarak tanıtan Maassen bu güçler arasında sevilmeyen biri.
Maassen’in konuşma metni, Alman istihbarat elemanlarına açık olan internet sayfasında yer aldı. Bürolarına cep telefonu ve fotoğraf makinesiyle girmeleri yasak olan istihbarat elemanlarının bu konuşma metnini dışarıya nasıl sızdırdığı ise bilinmiyor.
HEMEN GÖREVDEN ALIN
SPD Genel Sekreteri Lars Klingbeil, konuşmanın sızması üzerine İçişleri Bakanı Horst Seehofer’e seslenerek Maassen’i bir an önce görevden almaya çağırdı. Klingbeil, “Seehofer’in İçişleri Bakanı olarak elini çabuk tutacağına inanıyorum” dedi. Yeşiller ve FDP, gizli servisi kontrol eden Parlamento Kontrol Komisyonu’nu özel bir toplantı yapmaya çağırdı.
Federal İçişleri Bakanlığından bir yetkili, Maassen’in konuşma metninden haberleri olduğunu, içeriğin incelendiğini, İçişleri Bakanının bu incelemeden sonra bir karar vereceğini belirtti.
SEEHOFER SAHİP ÇIKMIŞTI
Maassen, uzun süredir siyasi çıkışlarıyla hep gündeme geldi. Aşırı sağcı AfD Başkanını makamına çağırıp istihbaratın olası bir takibinden nasıl kurtulacakları konusunda tavsiyelerde bulunduğu haberleriyle eleştirilen Maassen, ardından Chemnitz’deki olaylar üzerine yaptığı açıklamalarla hükümeti dağılmanın eşiğine getirdi. Başbakan Merkel, Chemnitz’de yabancılara karşı saldırıları ‘sürekavı’ olarak niteledi, ancak Maassen, video görüntülerine rağmen bir sürekavı yaşanmadığını savunup Başbakan Merkel’e itiraz etti.
Bunun üzerine Maassen’in görevden alınması tartışmaları başladı. Ancak hükümetin küçük ortağı CSU Lideri ve İçişleri Bakanı Horst Seehofer, Maassen’e sahip çıktı. Hükümet ortakları arasında restleşme yaşandı. Sonunda ortaklar Maassen’e İçişleri Bakanlığında danışmanlık görevi verilmesinde uzlaşmaya vardı.
Yeni istihbarat başkanı atanıncaya kadar görevini devam ettiren Maassen, şimdi de Avrupa İstihbarat Başkanları Zirvesinde yaptığı veda konuşmasıyla yeni görevini de tehlikeye attı.
SON 24 SAATTE YAŞANANLAR