Ve Steinmeier Ukrayna’da

Güncelleme Tarihi:

Ve Steinmeier Ukrayna’da
Oluşturulma Tarihi: Ekim 25, 2022 10:00

Ukrayna’nın Almanya’ya atanan yeni Büyükelçisi Oleksiy Makayev, dün Cumhurbaşkanı Frank-Walter Steinmeier’e güven mektubunu sunup resmen göreve başlarken, Cumhurbaşkanı Steinmeier sürpriz bir şekilde Kiev’in yolunu tuttu.

Haberin Devamı

GEÇEN hafta Ukrayna’ya yapmayı planladığı resmi ziyareti Rusya’nın Kiev’e saldırılarının artırması üzerine güvenlik gerekçesiyle iptal eden Steinmeier, dün sabah erken saatlerde trenle Kiev’e gitti. Trenden inmeden önce kısa bir açıklama yapan Steinmeier, “Ukraynalılara mesajım şudur: Biz sadece sizin yanınızda değil, aynı zamanda Ukrayna’ya ekonomik, politik ve askeri yardımımızı sürdüreceğiz” dedi. Steinmeier, hava saldırılarının sürdüğü, füzelerin, roketlerin uçuştuğu, dronların dolaştığı bir dönemde Ukraynalılarla dayanışma sergilemek için burada olduğunu söyledi.
24 Şubat’ta başlayan savaştan bu yana Ukrayna’ya ilk ziyaretini yapan Steinmeier, yalnız cephede değil, kentlerde de cesur bir tutum sergileyen Ukrayna halkının bu tutumunu diğer Almanlar gibi kendisinin de hayranlıkla izlediğini söyledi. Cumhurbaşkanı Steinmeier, Almanlara da “Bu savaşın Ukrayna’daki insanlar için ne ifade ettiğini, ne kadar acılar çekildiğini ve her şeyin darmadağın edildiğini unutmuyoruz. Ukrayna’daki insanların bize ihtiyacı var” mesajını gönderdi.

Haberin Devamı

Ve Steinmeier Ukrayna’da
SIKINTILI DÖNEM ATLATILDI
Almanya ile Ukrayna arasında Cumhurbaşkanı Steinmeier’in daha önce yapmayı planladığı resmi ziyaret nedeniyle diplomatik sıkıntı ve kriz yaşandı. Steinmeier, bu yıl ilkbaharda Polonya’ya yaptığı resmi ziyaretin ardından Polonya ve Baltık ülkeleri Estonya, Letonya, Litvanya Devlet Başkanlarıyla birlikte Kiev’i ziyaret etmek istedi. Ancak Ukrayna Devlet Başkanı Volodimir Zelenski, Almanya’nın eski Başbakanı Gerhard Schröder döneminde Başbakanlık Dairesi Başkanı ve Angela Merkel döneminde Federal Dışişleri Bakanı olarak yıllarca görev yapan Steinmeier’i ‘Rusya’nın dostu’ olduğu gerekçesiyle Kiev’de görmek istemedi. Ancak “Başbakan Olaf Scholz’u Kiev’e bekliyoruz” açıklamasında da bulunarak tepkisinin Almanya’ya dönük olmadığı sinyali verdi. Aradan birkaç hafta geçtikten sonra Zelenski’nin Steinmeier’e telefon ederek kendisini Ukrayna’ya davet etmesi üzerine ortalık yatıştı.
Ve Steinmeier Ukrayna’da
Ve Steinmeier Ukrayna’da

BAKMADAN GEÇME!