Vatikan'da dinler buluşuyor

Güncelleme Tarihi:

Vatikanda dinler buluşuyor
Oluşturulma Tarihi: Kasım 03, 2008 20:07

İtalya'nın başkenti Roma, Vatikan'daki Katolik-Müslüman Forumu arifesinde, önemli bir ödül törenine ev sahipliği yaptı.

Haberin Devamı

İtalya’nın başkenti Roma, Vatikan’daki Katolik-Müslüman Forumu arifesinde, önemli bir ödül törenine ev sahipliği yaptı.

İngiltere merkezli Müslüman Sosyal Bilimciler Derneği (AMSS), 'Ortak Söz Projesi'ni 'Köprüler İnşa Etmek Ödülü', Prof. Seyyid Hüseyin Nasr’ı ise 'Kariyer Ödülü' ile taltif etti.

Ödüller, Vatikan yakınlarındaki Columbus Otel’de düzenlenen özel bir törenle AMSS Başkanı Prof. Enes Şeyh Ali tarafından takdim edildi. 'Ortak Söz Projesi'ne verilen ödül Müslüman aydın, akademisyen ve din adamları adına Prof. Muhammed Haşim Kemali tarafından teslim alınırken, 'Kariyer Ödülü' ise George Washington Üniversitesi İslam Araştırmaları Profesörü Nasr’ın bizzat kendisine verildi.

Eserlerinin büyük bölümü Türkçe’ye de çevrilmiş olan Prof. Nasr, çağdaş İslam düşüncesinin en önemli şahsiyetlerinden biri olarak niteleniyor.

1999’da Londra’da kurulan AMSS, sosyal bilimler alanında çağdaş sorunları incelemeye ve ortak değerleri geliştirmeye yönelik etkinlikleri ve 2000’den bu yana her yıl geleneksel olarak verdiği ödüllerle tanınan saygın bir kuruluş olarak tanınıyor.

AMSS, 2006’da 'Köprüler İnşa Etmek Ödülü'nü Madrid’te Medeniyetler İttifakı 1. Forumu sırasında Başbakan Recep Tayyip Erdoğan ve İspanya Başbakanı Jose Luise Zapatero’ya, 2007’de ise İslam Konferansı Örgütü Genel Sekreteri Prof. Ekmeleddin İhsanoğlu’na vermişti. Türkiye’nin yetiştirdiği bilim adamlarından Prof. Fuad Sezgin ise 2005 yılında AMSS tarafından kariyer ödülüne layık görülmüştü.

MÜSLÜMAN TEMSİLCİLERİN GÖRÜŞMELERİ BAŞLIYOR

Bu arada, 'Ortak Söz Projesi' çerçevesinde Müslüman aydın, akademisyen ve din adamlarını temsil eden heyet, Vatikan’la yarından itibaren üç gün boyunca yapacağı görüşmelere ilişkin son hazırlıkları da tamamladı.

Katolik-Müslüman Forumu adı altında yapılacak görüşmeler ilk iki gün basına kapalı olarak gerçekleştirilecek. Forum sırasında, 29’ar kişilik heyetlerle temsil edilecek olan iki taraf, belirli konularda görüş alışverişinde bulunacaklar.

Forum toplantısında Müslümanları temsil edilen 29 kişilik heyet üyeleri arasında Türkiye’den merkezi Ankara’da bulunan Siyaset Ekonomi ve Toplum Araştırmaları Vakfı’nın (SETA) kurucularından Dr. İbrahim Kalın da yer alıyor.

Müslüman heyet, 6 Kasım Perşembe günü Katolik Kilisesi’nin lideri Papa 16. Benediktus’la da görüşecek. Papa’nın Müslüman heyete hitaben bir konuşma da yapacağı görüşme sırasında, Müslüman heyet adına Prof. Nasr ve Bosna-Hersek Başmüftüsü Dr. Mustafa Çeriç de birer konuşma yapacaklar.

Katolik-Müslüman Forumu, Perşembe günü Papa’yla yapılacak görüşmenin akabinde, Papalık Gregorius Üniversitesi’nde nihai deklarasyonun okunması ve basın toplantısıyla son bulacak.

'ORTAK SÖZ PROJESİ'NİN TARİHÇESİ

Aralarında Türkiye’nin de yer aldığı muhtelif ülkelerden Müslüman aydın, akademisyen ve din bilginlerinin girişimleriyle ortaya çıkan 'Ortak Söz Projesi'nin başlangıcı, 2006 yılına dayanıyor. Papa 16. Benediktus’un 13 Eylül 2006’da Almanya’nın Regensburg kentinde yaptığı bir konuşmada İslam’ı kılıç dini gibi tasvir etmesi İslam dünyasında büyük bir tepkiye neden olmuştu.

Tepkiler çerçevesinde Amman’daki Al-i Beyt İslam Düşüncesi Enstitüsü öncülüğünde başlatılan 'Ortak Söz Projesi'nin oluşumu, Regensburg konuşmasından tam bir ay sonra Papa’ya kibar ve nazik bir yanıt niteliğinde 13 Ekim 2006’da Müslüman aydınlar ve din bilginleri adına 38 kişinin ortaklaşa yayımladıkları bir mektupla duyurulmuştu. Proje sahipleri, 13 Ekim 2007’de 138 Müslüman aydın ve din bilgininin imzasını taşıyan ve de Papa 16. Benediktus ve diğer Hristiyan liderlere hitaben yayımlanan ikinci ortak mektupta ise dünya barışı için birlikte çalışma önerisinde bulunmuşlardı.

Muhtelif ülkelerdeki Müslüman aydın, akademisyen ve din bilginlerince desteklendiği için uluslararası bir nitelik taşıyan proje, Batı dünyasında İslam konusunda çizilen yanlış imajı karşılıklı görüşme ve konuşmayı amaçlıyor.

Proje ismini ise Kuran’da Al-i İmran suresinin 26. ayetinde 'Ey Kitap ehli! Sizinle bizim aramızda ortak bir söze gelin: Allah’tan başkasına tapmayalım' mealindeki iki kelimeden alıyor.

Haberle ilgili daha fazlası:

BAKMADAN GEÇME!