VATİKANA YENİ DIŞİŞLERİ BAKANI

Güncelleme Tarihi:

VATİKANA YENİ DIŞİŞLERİ BAKANI
Oluşturulma Tarihi: Kasım 09, 2014 15:16

Hıristiyanlıkta Katolik cemaatinin merkezi yönetimi Vatikan’ın yeni Dışişleri Bakanı İngiliz Monsenyör Paul Richard Gallagher oldu. Yeni atamalara imza atan Papa’nın, kendi açılımlarına muhalif Kardinal Burke’ü ise pasif bir göreve çekmesi dikkat çekti.

Haberin Devamı

Geçen yıl Mart ayında seçilen Katolik Kilisesi’nin (Kutsal Makam) ruhani lideri ve Vatikan Şehir Devleti Başkanı Papa Francesco, devlet sekretaryasında değişimler yapmaya devam ediyor.

Arjantinli Papa, göreve gelmesinin ardından, skandallarla sarsılan Kutsal Makam’ın başbakanlık pozisyonuna; Devlet Sekreterliği’ne Monsenyör Pietro Parolin’i atamış, aynı zamanda İtalyan din adamını kardinallik mertebesine yükseltmişti.

Ruhani lider, 2006 yılından beri Fransız Monsenyör Dominique Mamberti’nin yürüttüğü Papalık Devletlerarası İlişkiler Sekreterliği’ne (Dışişleri Bakanlığı) ise dün İngiliz Paul Richard Gallagher’i getirdi.

Bir süredir Vatikan’ın Avustralya Temsilciliği’ni yürüten Monsenyör Gallagher’in uzun bir diplomasi geçmişi ile dikkat çekiyor.

Vatikan diplomasi hayatına 1984 yılında katılarak, 5 kıtada görev yapan Gallagher, Tanzanya, Uruguay, Filipinler, Guatemala ve Burundi’de Papalık temsilciliği yapmış, 2000-2004 yılları arasında ise Kutsal Makam’ın Avrupa Konseyi’ndeki gözlemciliğini üstlenmişti.

8 yıl Vatikan diplomasisinin başında kalan Monsenyör Mamberti ise, Kardinal Raymond Leo Burke’ün yerine, en yüksek dini idare mahkeme olan Apostolik Yüce İmza (Signatura) Mahkemesi Başkanlığı’na atandı. Amerikalı din adamı Burke ise, köklü geçmişe sahip olan ve Katolik bir yardım derneği olarak günümüze kadar ulaşan Malta Şövalyeleri tarikatının yönetimine getirildi.

"KİLİSE DÜMENSİZ BİR GEMİ" DEYİNCE UZAKLAŞTIRILDI

Söz konusu atamaların, özellikle eşcinsellere ve boşanmış Katoliklere Kilise’nin kucak açması etrafında şiddetli tartışmalara sahne olan Piskoposlar Sinodu’nun (Meclisi) ardından gelmesi dikkat çekti.

Geçen ay 15 gün süren Sinod’da reform yanlısı birçok din adamı, Kilise’nin daha kapsayıcı olmasını arzulayan Papa’yla paralel görüşler ortaya koymuş, tutucu din adamları ise açılım çabalarına yeşil ışık yakmamıştı.

Kardinal Burke de, bu gelenekselci din adamları arasında pozisyon almıştı. Burke, yönetiminden memnun olmadığı Papa Francesco’nun açılımlarına en sert muhalefet eden isimlerin başında gelmiş, "Kilise, adeta dümensiz bir gemi gibi" ifadelerini kullanmaktan da çekinmemişti.


Haberle ilgili daha fazlası:

BAKMADAN GEÇME!