Vatandaşlık yasasına kafayı taktılar

Güncelleme Tarihi:

Vatandaşlık yasasına kafayı taktılar
Oluşturulma Tarihi: Haziran 30, 2024 11:37

Aşırı Sağcı parti AfD’nin hafta sonu yapılan kurultayında Alice Weidel ile Tino Chrupalla yeniden eş başkanlığa seçildi. Tino Chrupalla yüzde 83, Alice Weidel ise yüzde 80’in biraz altında oy aldı. Chrupalla ile Weidel, iki yıl daha partiyi birlikte yönetecek.

Haberin Devamı

KURULTAYDA, AfD’nin ilk yıllarında olduğu gibi üst pozisyonlar için sürpriz bir mücadele yaşanmadı ve yöneticiler arasında uyum gözlendi. Chrupalla, Eş Başkanı Weidel’i yeniden aday olarak önerdi. Weidel ise Federal Meclis seçim kampanyasını Tino Chrupalla ile birlikte planlamaya başlamak istediğini açıkladı. Weidel yaptığı konuşmada, ilk gün ağırlıklı olarak siyasi partilere ve Anayasayı Koruma Dairesi’ne yüklenirken, Chrupalla parti üyelerine gelecekte aday listelerini hazırlarken daha dikkatli olmaları çağrısında bulundu. Weidel, Almanya’nın ‘bir midilli çiftliğine dönüştüğünü’ söyledi ve koalisyon hükümetine seslenerek, “Sayın hükümet, sonunda çekilin, yeni seçimlerin önünü açın” dedi.

İSTİHBARATA ELEŞTİRİ
Weidel, AfD’yi aşırı sağcılık şüphesiyle izleyen iç istihbarattan sorumlu Federal Anayasayı Koruma Dairesi’ni de eleştirdi: “Federal Anayasayı Koruma Dairesi’nin kendisi anayasanın düşmanı haline gelmiştir ve bu haliyle lağvedilmelidir.” Yeni yürürlüğe giren vatandaşlık yasasının, AfD’nin hükümete katılması halinde iptal edileceğini de söyleyen Weidel, “Eğer kendimize çeki düzen vermez ve bu uyanmış hippi çılgınlığına bir son vermezsek, Almanya kendi kendini yok edecek” dedi.

Vatandaşlık yasasına kafayı taktılar

Haberin Devamı

‘UKRAYNA AB’YE AİT DEĞİL’
Rusya-Ukrayna savaşına da değinen Weidel, koalisyonu gerilimi tırmandırma söylemiyle suçladı. “Bu trafik ışığı bakanları nihayet sorumluluk almalı ve cepheye kendileri gitmeli, ama oğullarımızdan ve babalarımızdan ellerini çekmeliler” diyen Weidel’in, Ukrayna’nın Avrupa Birliği’nin ve Avrupa’nın bir parçası olmamasının Almanya’nın ve Avrupa’nın çıkarına olduğu yönündeki sözleri büyük alkış aldı.
AfD, 9 Haziran’da yapılan Avrupa seçimlerinde oyların yüzde 15.9’unu alarak büyük başarı yakaladı. Ancak parti kendi beklentilerinin altında kaldı.

28 POLİS YARALANDI
Kurultayda protestolar ve oturma eylemleri de gerçekleşti. AfD’yi protesto eden eylemciler kurultayın yapıldığı binanın karşısında gösterilerini gerçekleştirdi. Bazı AfD’li politikacılar protestolar ve blokajlar nedeniyle Grugahalle’ye zamanında ulaşmakta güçlük çekti. On binlerce AfD karşıtı Ruhr metropolünün sokaklarında yürüyüşe geçti. Polis, gösteriler sırasında bazı şiddet olaylarının yaşandığını ve çok sayıda gözaltı olduğunu açıkladı. Essen polisi tarafından yapılan açıklamada gösteriler sırasında yaşanan şiddet olaylarında biri ağır olmak üzere 28 polis memurunun yaralandığı belirtildi. Daha önce yapılan açıklamalarda olaylarda iki polisin ağır yaralandığı bildirilmişti. Polis son açıklamasında ağır yaralı polis memurunun hastanedeki tedavisinin ardından durumunun iyi olduğu ifade edildi. Federal İçişleri Bakanı Nancy Faeser ‘X’ hesabından şu paylaşımda bulundu: “Aşırı sağcılığa ve ırkçılığa karşı güçlü demokratik güçlere ve barışçıl protestolara ihtiyacımız var. Hiçbir şey şiddeti haklı gösteremez.”

Vatandaşlık yasasına kafayı taktılar

Vatandaşlık yasasına kafayı taktılar

Vatandaşlık yasasına kafayı taktılar

Vatandaşlık yasasına kafayı taktılar


Haberle ilgili daha fazlası:

BAKMADAN GEÇME!