Güncelleme Tarihi:
Almanya'da yarından itibaren vatandaşlıkta "test" dönemi başlıyor. Almanya'da yaşayıp da bu ülkenin vatandaşlığını kazanmak isteyen yabancılar, bundan böyle ülke geneliyle ilgili 300 ve yaşanılan eyaletle ilgili 10 sorunun yer aldığı 310 soruluk katalogdan seçilen 33 soruyu cevaplamak zorunda kalacaklar.
17 doğru cevap şartı
Sorulan 33 sorunun 17'sini doğru cevaplayabilenler vatandaşlık sınavını kazanmış olacaklar. Testi ilk denemede başaramayanlar, diledikleri kadar testi tekrarlayabilirler. Ancak test ücreti olarak 25 Euro alınıyor ve bu ücret, vatandaşlığa geçmek isteyenler tarafından bizzat karşılanıyor.
Berlin Humboldt Üniversitesi Kalite Geliştirme Enstitüsü tarafından geliştirilen test ile, Alman vatandaşlığına geçmek isteyen yabancıların yeterli derecede Alman hukuk ve toplum düzeni hakkında bilgiye sahip olup olmadığı ölçülecek. Her sorunun 4 cevap şıkkı bulunuyor. Bu seçeneklerden ise sadece biri doğru.
Belediyelerde yapılacak
Testler, yerel yönetimlerde gerçekleştirilecek. Vatandaşlığa geçmek isteyenlerin sınava hazırlanabilmesi için Federal İçişleri Bakanlığı, 330 sorunun yer aldığı soru kataloğunu ilgili mercilere dağıttı. Ancak eyaletler, testte başarılı olunması halinde bile isterse adaylarla birebir görüşmeler yaparak vatandaşlığa geçmek için yeterli şartları taşıyıp taşımadığını kontrol edebilir.
Vatandaşlık Yasası'na göre sekiz yıldan beri Almanya'da oturma iznine sahip olan bir yabancı, kendi geçimini kendisi temin edebiliyorsa ve özgürlükçü-demokratik temel düzene karşı olmamakla birlikte bir dizi başka şartları yerine getiriyorsa, vatandaşlığa geçme hakkına sahip. Bir yabancının anayasal açıdan sakıncalı hedefleri olması halinde ya da suç işlemesi halinde vatandaşlığa alınması öngörülmüyor.
Böhmer'den eleştirilere yanıt
Test daha yürürlüğe girmeden büyük tartışmalara yol açmış ve test her platformda eleştirilmişti. Gelen eleştirileri dikkate alan Federal İçişleri Bakanlığı birçok hatayı ve yanlış anlaşılabilecek soruları düzeltti. Muhalefet partileri ve göçmen dernekleri genel olarak teste karşı çıkarken, Uyumdan Sorumlu Devlet Bakanı Maria Böhmer testi savundu ve vatandaşlık testinin Almanya'da yaşayıp da bu ülkenin vatandaşlığını almak isteyen yabancıların uyumunu kolaylaştıracağını ileri sürdü.
Bir deneme testine katılan 4 bin 600 kişiden yarısının daha soruları hiç görmeden bile başarılı olduğunu dile getiren Maria Böhmer, "Önümüzdeki aylarda bazı düzeltmelerin yapılması gerektiği düşünülürse, o zaman değişiklikler yapılır" dedi.
Değişiklik gerekirse, yapılır
Böhmer, "Alman vatandaşı olmak isteyen, hakları ve vazifeleri konusunda bilgi sahibi olması gerekir. Ayrıca bu kişilerin Alman tarihi, kültürü ve yaşam tarzı konusunda bir şeyler bilmeli. Bana göre bu testin alternatifi yok. Benim amacım, daha çok göçmenin Alman vatandaşlığına geçmesi" diye konuştu.
1 Eylül'de neler değişiyor
Almanya'da vatandaşlık testinin uygulanmaya başlamasıyla birlikte birçok alanda daha yasal değişiklikler yürürlüğe girecek.
En önemli değişiklikler kısaca şöyle:
Wohnriester: Konut sahibi olanların da bir nevi yaşlılık güvencesi düşüncesinde ev sahibi olduklarını göz önünde bulundurarak, Riester Emekliliği için tasarruf yapanlar bu tasarruflarını konut sahibi olmak amacıyla kullanabilecekler. Bu haktan faydalanıp içerdeki parasını çekenler, bunu emekli olmadan geri ödemek zorunda değiller. Aynı zamanda, çalışma hayatına yeni atılan ve 25 yaşından genç olanlara da bir kereye mahsus 200 Euro'luk bir prim ödenecek.
Meslek eğitimi: Meslek eğitimine sahip olmayan gençlerin eğitimi için işyerlerine "meslek eğitimi ödeneği" verilecek. Bununla 100 bin yeni meslek eğitim yeri yaratılması planlanıyor. İşyerlerine ödenecek teşviğin 4 bin ile 6 bin Euro arasında olacağı bildirildi. İşverenler paranın yarısını deneme süresinin sona ermesinden sonra, diğer yarısını da bitirme sınavına girdikten sonra alacaklar. Bu değişiklik, 30 Ağustos cumartesi günü yürürlüğe girdi.
Para aklama: Avrupa Birliği yönetmelikleri gereğince yapılan yasal değişikliklere göre 15 bin Euro'nun üzerindeki meblağlarla yapılan alışverişlerde müşterinin kimliği kontrol edilmek zorunda. Teröristlerin para kaynaklarını kurutmak amacıyla yapılan değişiklik sadece finans sektöründe hizmet verenleri ve bankaları değil, emlakçıları ve vergi uzmanlarını da ilgilendiriyor.
Vatandaşlık Yasası Değişsin
6 Kasım'da yapılacak Uyum Zirvesi öncesinde Almanya'daki göçmen dernekleri, Vatandaşlık Yasası'nın değişmesi için harekete geçti. Almanya Türk Toplumu Genel Başkanı Kenan Kolat yaptığı açıklamada, Uyum Zirvesi'nde yasanın değişmesini talep edeceklerini belirterek, Almanya'da dünyaya gelen her çocuk için ömürboyu çifte vatandaşlıktan yana olduklarını söyledi.
Çifte vatandaşlık hakkının tanınması için ekim ayında Arap dernekleri, İspanyol, İtalyan ve Sırp dernek temsilcileri ile biraraya gelip nasıl ortak hareket edebileceklerini belirleyeceklerini kaydeden Kolat, "18 yaşındaki bir gencin vatandaşlıkla ilgili böylesine önemli bir karar vermek zorunda kalması, onları zorluyor" dedi.
Kim ne dedi?
Kurt Beck (SPD Genel Başkanı): Çok açık söylemek gerekirse, Almanların büyük bir çoğunluğu da bu testi kazanmakta çok zorlanır. Bu testte bazı şeyler çok abartılı
Maria Böhmer (Göç ve Uyumdan Sorumlu Devlet Bakanı): İyi bir hazırlık sonucunda adayların yüzde 70-80'i bu sınavı başarır. Sınava alternatif yok.
Volker Beck (Yeşiller): Hükümetin gerçek niyeti vatandaşlığı kolaylaştırmak değil, zorlaştırmaktır.
Gisela Piltz (FDP): Soruların, bir kişinin vatandaşlığa geçebilmesi için gerekli şartları sağlayıp sağlamadığına şüpheyle bakıyorum. Bazı sorular bana TV'deki yarışma programlarını hatırlattı.