Vatandaşlık şoku

Güncelleme Tarihi:

Vatandaşlık şoku
Oluşturulma Tarihi: Ocak 12, 2009 11:15

Alman vatandaşı Eda Küçük, 8 yıl sonra çifte vatandaş olduğunu öğrendi. Alman makamları Küçük'ün Alman kimliğini elinden aldı. Küçük "Çifte vatandaş olduğumu bilmiyordum. Türk konsolosluğunda bir kağıdı imzalamam söylendi. Meğer tekrar Türk vatandaşlığına geçiş başvurusuymuş" diye dert yandı.

Haberin Devamı

Almanya'da 1 Ocak 2000'de yürürlüğe giren vatandaşlık yasasından sonra mağdur olan "Çifte vatandaş" Türkler'in sayısı giderek artıyor. Mannheim'da yaşayan Eda Küçük'ün, tam 8 yıl sonra "Çifte vatandaş" olduğu ortaya çıkınca Alman kimliği elinden alındı. Mağdur Türk "Çifte vandaş olduğumu bilmiyordum. Ben 8 yıl önce Alman vatandaşlığına geçtim. Tekrar Türk vatandaşlığına alındığımı bilmiyordum" dedi.

Türkiye'de tanışıp ikinci evliliğini yaptığı Erhan Dinçer'i 3 aylık geçici vizeyle Almanya'ya getirdikten sonra kayıt işlemleri için Mannheim Belediyesi'ne giden Eda Küçük burada şok oldu. Küçük "Türkiye'den gelen evlilik evraklarında benim Türk vatandaşı olduğum yazıyordu. Görevli bunun üzerine "Çifte vatandaş olamazsınız" diyerek Alman kimliğimi aldı. Türk vatandaşı olmadığımı ispatlayamazsam geri alamayacağım" diye konuştu.

ADRES DEÐİŞTİÐİ İÇİN ULAŞMAMIŞ

Alman vatandaşı olduktan sonra tekrar Türk vatandaşlığı için başvuruda bulunmadığını öne süren Eda Küçük, '13 Temmuz 1999'da Türk vatandaşlığından çıkarak Alman vatandaşı oldum. Bu işlemler sırasında Mainz Başkonsolosluğundaki görevli bana bir evrak imzalattı. Ben de evrağı okuma gereği duymadım. Ancak 8 yıl sonra öğreniyorumki tekrar Türk vatandaşlığına geçmişim. Konsolosluktan bilgi istedim.

Kayıtlara göre 2001 yılında tekrar Türk vatandaşı olmuşum. Daha önce Rheinland-Pfalz Eyaleti'ndeki Worms'ta yaşıyordum. O dönemlerde işlemlerimi Mainz konoslosluğu yapıyordu. Daha sonra Mannheim'a yerleştim, şimdi Karlsruhe başkonsolosluğu işlemlerimi yapıyor. Gönderilen yazıda, adres değişikliği nedeniyle bana ulaşamadıkları için tekrar Türk vatandaşlığına geçtiğimi bildiremediklerini söylüyorlar" diye konuştu.

EŞİMİ GÖNDERİRLER Mİ?

Eşi Erhan'ın yaklaşık 15 gün sonra geçici vizesinin dolacağını hatırlatan Eda Küçük, 'Eşim Erhan'a Alman olduğum için aile birleşimi çerçevesinde vize verildi. Şimdi tek korkum eşime oturum vermemeleri ve geri göndermeleri" dedi.

VATANDAŞLIK İPTAL EDİLİYOR

ALMANYA'da 1 Ocak 2000'de yürürlüğe giren "Vatandaşlık Yasası", Alman vatandaşı olduktan sonra bir başka ülke vatandaşlığına geçmeyi yasaklıyor ve bu durumda Alman vatandaşlığının iptalini öngörüyor. Yasa gereği, Türk vatandaşlığına müracaat 2000 yılından önce yapılmış bile olsa, vatandaşlığa kabul 1 Ocak 2000 yılından sonra ise Alman vatandaşlığı iptal ediliyor. 2000'den sonra ülkede binlerce Türk, Alman vatandaşlığına geçtikten hemen sonra sonra Türk vatandaşlığına başvurduğu için mağdur duruma düşmüştü.



Haberle ilgili daha fazlası:

BAKMADAN GEÇME!