‘Vatandaşlık Parası’ sabit oranı belli oldu

Güncelleme Tarihi:

‘Vatandaşlık Parası’ sabit oranı belli oldu
Oluşturulma Tarihi: Eylül 11, 2022 11:55

Almanya’da yeni yılda ‘Hartz IV’ adlı sosyal yardım parasının yerini alacak olan ‘Vatandaşlık Parası’ (Bürgergeld) sabit oranı belli oldu. Çalışma Bakanlığı’nın yasa tasarısı, Bakanlar Kurulu tarafından onay bekliyor.

Haberin Devamı

YASA tasarısına göre, koalisyon tarafından planlanan vatandaş geliri için evli olmayanlar için standart oran 1 Ocak 2023 tarihinden itibaren 53 Euro artırılarak aylık 502 Euro olacak. Evlilerde eşler için gelecekte 451 Euro, çocuklara ise yaşlarına bağlı olarak 318 ila 420 Euro arasında ödeme yapılacak. Çalışma Bakanı Hubertus Heil’in hazırladığı tasarının bir an önce Bakanlar Kurulu’ndan geçmesi gerekiyor. Tasarıya göre, vatandaşın gelirinin enflasyona göre ayarlanması yöntemi de yeni olacak. Başbakan Olaf Scholz, kısa bir süre önce sosyal yardımda paradigma değişikliğinden bahsetmişti. Buna göre, artık vatandaşların gelir oranları yaklaşan enflasyon oranına göre belirlenecek. Şimdiye kadar ise sosyal yardım miktarının artışında gerçek enflasyon oranı baz alınıyordu.
Ancak koalisyon hükümetinde özellikle FDP, son zamanlarda hesaplanamayan maliyetlere karşı uyarıda bulundu. Maliye Bakanı Christian Lindner, vatandaş gelirinin koşulsuz bir temel gelir değil, bir aktivasyon olması gerektiğini açıkladı.

 

Haberle ilgili daha fazlası:

BAKMADAN GEÇME!