‘Vatandaşlık Parası’ partileri birbirine düşürdü

Güncelleme Tarihi:

‘Vatandaşlık Parası’ partileri birbirine düşürdü
Oluşturulma Tarihi: Kasım 10, 2022 15:25

Federal Meclis ‘Vatandaşlık Parası’na onay verirken, partiler birbirlerine girdi. Hükümet partileri ana muhalefet CDU/CSU’yu “Yalan haber yaymakla”, muhalefet ise SPD, FDP ve Yeşiller’i “Sosyal devleti çökertmekle” suçladı.

Haberin Devamı

ALMANYA’da Hartz IV olarak bilinen ‘İşsizlik Parası 2’ yerine yeni yıl itibariyle SPD, FDP ve Yeşiller’den oluşan koalisyon hükümetinin ‘Vatandaşlık Parası’ ödenmesini içeren tasarı Federal Meclis’te kabul edildi. Oylamaya katılan 385 parlamenter tasarıya destek verirken, 261 milletvekili ‘hayır’, 33 parlamenter de çekimser oy kullandı. Böylece tasarının gelecek hafta pazartesi günü Eyaletler Meclisi’nde görüşülmesi yolu açıldı. Ancak tasarıyı Eyaletler Meclisi’nde bloke edeceği tehdidini yineleyen CDU ve CSU’nun iktidarda olduğu eyaletlerin destek vermeyeceğinden hareket edildiği için tasarının kabul edilmesinin beklenmediği görüşü ağırlık kazandı. Ama önce Uzlaşma Komisyonu’nun devreye sokulması ve ortak bir noktada uzlaşı sağlanıp ‘Vatandaşlık Parası’ uygulamasının yeni yıl itibariyle hayata geçirilmesinden hareket edildiği de belirtildi. Tasarıda, tek kişiye 502 Euro, evlilerde eşlere kişi başına 451 Euro, 5 yaşına kadar olan çocuklara 318 Euro, 6-13 yaş arası çocuklara 348 Euro ve 14-17 yaş grubundakilere de 420 Euro ‘Vatandaşlık Parası’ ödenmesi öngörülüyor.

Haberin Devamı

‘Vatandaşlık Parası’ partileri birbirine düşürdü

KARŞILIKLI SUÇLAMALAR

Federal Meclis’in bugünkü oturumunda hükümet partilerinin sunduğu yasa tasarısı tartışmaları sırasında karşılıklı suçlamalar yaşandı. SPD’li Federal Çalışma ve Sosyal Bakanı Hubertus Heil, “Biz sosyal iş piyasasını uzun süreli işsizlere açmak istiyoruz. Biz güç durumda olan, ödeme güçlüğü çeken insanların yanında olmak istiyoruz. Biz insanlara yeni bir meslek öğrenip başka alanlarda çalışma şansı vermek istiyoruz. Bürokrasiyi azaltıp, insanları yeniden iş piyasasına kazandırmak istiyoruz” derken ana muhalefet CDU/CSU’yu “Yalan haber yaymakla ve toplumu birbirine düşürmek istemekle” suçladı. Bakan Heil, “Az kazanan insanlarla hiçbir geliri olmayan insanlar birbirine düşürülmemeli, birbirine düşman edilmemeli. Devlet kendi suçları olmadan iş yerlerini kaybeden ve parasız kalan insanların yanında olmalı. Biz de bunu yapıyoruz” dedi.

 

Haberin Devamı

‘Vatandaşlık Parası’ partileri birbirine düşürdü

‘SON YILLARIN EN GENİŞ KAPSAMLI REFORMU’

Hükümet ortağı Yeşiller ve FDP’li konuşmacılar da son 20 yılda durumun değiştiğine dikkat çekerken, sosyal alanda reformun kaçınılmaz olduğunu vurguladılar. “Bu son yılların en geniş kapsamlı sosyal reformudur” diyen konuşmacılar, özellikle CDU/CSU’yu suçlarken, “Halkımızı rahatlatacak bu reformu Eyaletler Meclisi’nde bloke etme tehdidinden vazgeçin” çağrısında bulundular. CDU/CSU Federal Meclis Grubu İş ve Sosyal Politika Sözcüsü Hermann Gröhe ise hükümet partilerinin Vatandaşlık Parası tasarısının işsiz kalan insanları yeni iş yeri aramaktan uzaklaştıracağını savundu. Özellikle tasarıda ilk 6 ayda hiçbir yaptırım uygulanmamasının yer almasını eleştiren Gröhe, “Kendilerine uygun bir iş yeri önerilse bile insanların herhangi bir gerekçe göstermeden bu öneriyi reddetmesine imkân tanınmasını anlamak mümkün değildir. Çalışmadan asgari ücretle çalışan insanlar kadar devletten para alanlar iş başı yapmamak için ellerinden geleni yapacaktır” dedi. Merkel döneminde Federal Sağlık Bakanı olarak görev yapan Gröhe, hükümetin 4 kişilik bir aileye 150 bin Euro birikimleri olsa bile Vatandaşlık Parası ödenmesi planlarını da eleştirdi.

 

Haberin Devamı

‘Vatandaşlık Parası’ partileri birbirine düşürdü

‘ÇALIŞMAK İSTEMEYENLERİ İSTİSMARA YÖNLENDİRECEK’

Sağ popülist Almanya için Alternatif’in (AfD) ile Sol Parti de hükümetin tasarısına eleştiriler yağdırdı. AfD Norbert Kleinwaechter, “Biz de dar gelirlilere ve geliri olmayan insanlara daha fazla ödeme yapılmasını istiyoruz. Ama ‘Vatandaşlık Parası’ çalışmak istemeyenleri istismara yönlendirecek, onların iş arama eğilimlerini yok edecektir. ‘Nasıl olsa paramızı çalışmadan da alıyoruz’ diye düşünenlerin sayısını artıracak. Bu reform değil, sosyal devlete hakarettir. Her gün işe giden ve zor koşullar altında çalışan insanlara da hakarettir” dedi. Sol Parti Federal Meclis Grubu Eş Başkanı Dietmar Bartsch da “Enflasyon, yiyecek içecek fiyatlarındaki artış nedeniyle ödemelerin çoktan artırılması gerekiyordu. Planlanan ödemeler bu insanların ihtiyaçlarının giderilmesi için azdır. Her şeyden önce Almanya’da çeşitli alanlarda ücretler düşüktür. Hükümet önce ücretleri artırmalıdır” açıklamasında bulundu. Bartsch, CDU/CSU’ya da, “Atılacak olumlu adımları bloke etme tehdidinden vazgeçin. İnsanların yanında yer alın” çağrısında da bulundu.  

Haberin Devamı

‘Vatandaşlık Parası’ partileri birbirine düşürdü

BAKMADAN GEÇME!