Vatandaşlık iptaline \"kötü niyet\" gerekçesi

Güncelleme Tarihi:

Vatandaşlık iptaline \kötü niyet\ gerekçesi
Oluşturulma Tarihi: Aralık 04, 2006 00:00

Darmstadt İdare Mahkemesi, bir Türk karı-kocanın vatandaşlıklarının iptal edilmesine karşı açtığı davada çifti haksız bulurken, \"Türk vatandaşlığından çıktıkları gün yeniden Türk vatandaşlığına geçmeleri, Kamu Hukuku´nun 242. maddesi olan iyi niyet ve dürüstlük kuralına da aykırıdır\" dedi.

Haberin Devamı




Çifte vatandaşlık
ALMANYA´da 1 Ocak 2000 tarihinden bu yana geçerli olan yeni Vatandaşlık Yasası yürürlüğe girmeden önce Alman vatandaşı olan ve Türk vatandaşlığına yeniden geçebilmek için başvuruda bulunan bir çift, vatandaşlığa geçiş tarihi 2000 yılının mart ayına sarkınca, Alman vatandaşlığını kaybetti. Çiftin açtığı davayı ise mahkeme, "Vatandaşlıktan çıktığınız gün yeniden Türk vatandaşlığı için müracaatta bulundunuz" diyerek, kötü niyetli davrandıklarına hükmetti.

Güven korumasına ret

2000 yılından sonra yeniden Türk vatandaşlığına geçenleri belirlemek için gönderilen sorgu mektuplarında yeniden Türk vatandaşlığına geçtiğini kabul eden çift, vatandaşlığın ellerinden alınmasının ardından mahkemeye başvurarak, "güven koruması" (Vertrauensschutz) kapsamında vatandaşlıklarının iptal edilemeyeceğini ileri sürdü. Ancak mahkeme, Türk vatandaşlığı için yapılan başvurunun geri çekilmesi için başvuru tarihi ile yılsonuna kadar olan sürenin beş ay olduğuna dikkat çekti ve, "Bu süre içinde ya Alman vatandaşlığının korunması için başvuruda bulunulabilirdi, ya da başvuru geri çekilebilirdi" dedi ve gerekçeyi kabul etmedi.

Aldatma kasti

Ancak hakim, "Vatandaşlığa geçiş prosedürü nedeniyle ayrıca davacılar, Almanya´nın genel olarak çifte vatandaşlığa karşı olduğunu biliyorlar. Siz, Türk vatandaşlığından daha çıktığınız gün yeniden Türk vatandaşlığını alabilmek için müracaatta bulundunuz. Bu da, kamu hukukunda geçerli olan iyi niyet ve dürüstlük temellerine aykırı bir durum teşkil ediyor. Yani davranışınız, Kamu Hukuku´nun 242. maddesine aykırı" diyerek, çiftin davasını reddetti.

İsmail EREL / FRANKFURT

Haberle ilgili daha fazlası:

BAKMADAN GEÇME!