Vatandaşlığa ilgisizlik sevindirdi

Güncelleme Tarihi:

Vatandaşlığa ilgisizlik sevindirdi
Oluşturulma Tarihi: Ağustos 24, 2007 19:57

Avusturya'da bu yılın ilk altı ayında vatandaşlığa geçenlerin sayısında rekor düşme yaşandı. Avusturya İçişleri Bakanı Günther Platter amaca ulaştıklarını söyledi.

Haberin Devamı

AVUSTURYA’da vatandaşlığa geçenlerin sayısında yüzde 53.4 oranında düşüş kaydedildi. Vatandaşlığa geçenlerin oranında yarıdan fazla düşüş ülkede alarm verici bir gelişme olarak nitelendirilirken, İçişleri Bakanı Günther Platter, gelişmelerin sevindirici olduğunu açıkladı.

Avusturya İstatistik Dairesi Austria 2007 yılı ilk 6 ayındaki yeni vatandaş olanların sayısını açıkladı. Buna göre geçen yılın ilk 6 ayında 7 bin 820 kişi Avusturya vatandaşı oldu. Bu sayının geçen yılın aynı döneminde 16 bin 790 olduğu ve 2007 yılındaki düşüşün geçen yıla kıyasla yüzde 53.4 oranına tekabül ettiği vurgulandı. Geçen yılın son 6 ayında ise 9 bin 466 kişinin yeni Avusturya vatandaşı olduğuna dikkat çekildi. Vatandaşlığa geçenlerin sayısının Aşağı Avusturya’da yüzde 64.2, Vorarlberg eyaletinde ise yüzde 30.6 oranında düştüğü belirlendi.

YOÐUN TARTIŞMA

Avusturya koalisyonun küçük ortağı muhafazakar parti ÖVP’li İçişleri Bakanı Günther Platter’in, vatandaşlığa geçenlerin sayısındaki düşüşü arzu edici bir gelişme olarak nitelemesi yoğun tartışma yarattı. Bakan Platter, 2006 mart ayında yürürlüğe giren yeni vatandaşlık yasasının hedefinin de bu olduğunu, yasanın istenilen amaca ulaştığını söyledi. Platter, 'Avusturya vatandaşlığı bir entegrasyon aracı değil, başarılı entegrasyonun son noktası' dedi. Avusturya koalisyon hükümetinin büyük ortağı Sosyaldemokrat Parti (SPÖ) Grup Başkanı Josef Cap yasada değişikliğe gidilmesini talep etti. Cap, yeni yasadaki düzenlemeleri entegrasyon düşmanı olarak niteledi. Yeşiller de yeni vatandaşlık yasasının değiştirilerek, bekleme süresinin 6 yıldan 5 yıla indirilmesini, 7 yıldan sonra ise vatandaşlığın hak olarak tanınmasını istedi.

Avusturya’da 2006 mart ayında yürürlüğe giren vatandaşlık yasası 'imtiyazlı gruplar' için 5 yıldır Avusturya’da oturuyor olma şartını genel olarak 6 yıla çıkardı ve vatandaşlığa geçmek için yazılı ve sözlü dil testi şartını getirdi. Ancak vatandaşlığa geçişlerin dil testinden kaynaklanmadığı ortaya çıktı. Dil testine girenlerin ülke çapında yüzde 90’nın bu testi kazandığı belirlendi.

Haberle ilgili daha fazlası:

BAKMADAN GEÇME!