Güncelleme Tarihi:
Faruk Şen
"1991’de vatandaşlığa geçişlerin kolaylaştırılmasının ardından, her yıl artan biçimde büyük artış gösteren Alman vatandaşlığına geçişlerde 1999 yılından bu yana ciddi bir oransal düşme söz konusu.
Bu negatif eğilimin giderilmesi için vatandaşlığı cazip kılacak yöntemler geliştirmek yerine, kurslar ve sınavlarla, istekli kişilerin önlerine engel konması yanlıştır.
Beş ayı aşkın süredir, Almanya’nın güney eyaletlerinden Baden-Württemberg’de yalnızca Müslümanlara özel olarak uygulanan "İslam Testi" uygulamasından vazgeçilmesinin çok yerinde bir karar olduğunu vurgulayan Şen, uluslararası alanda da ciddi tepki çeken, Müslümanlara karşı açık bir ön yargı ve toplumsal damgalama örneği olan vicdan testi uygulamasının son bulmasının Almanya’daki 3,4 milyon Müslüman için sevindirici bir gelişme olduğunu söyledi.
Öğrenim harcı haksız bir uygulama
Hessen Eyaleti’nde 2007 yılından itibaren uygulamaya konulacak öğrenim harçlarının AB ülke öğrencileri ve AB dışından öğrenciler için farklı hesaplanmasının hatalı ve ayrımcı bir politika olduğunu söyleyen Şen, üç kattan daha fazla olan harç düzeyinin adalet ve eşitlik ilkelerine uygun olmadığını söyledi.
Almanya yüksek okul ve üniversitelerinde öğrenim gören 36 bin Türk öğrencinin önemli bölümünün Almanya doğumlu olduğuna dikkat çeken Şen, "Doğup büyüdükleri ülkede farklı muameleye tabi tutulmanın göçmen gençler üzerinde yaratacağı etki hesaba katılmadan alınan bu karar tamamen yanlıştır" dedi.
ESSEN