Güncelleme Tarihi:
Avrupalı Türkler, "Prim kesintisini Hürriyet'ten öğrendik. SGK, bizleri uyarmada gecikti. İkamet bildirimi için bir hafta süre kaldı. Konsoloslukların önünde yine yığılmalar olacak" dediler.
TÜRKİYE'de 2008 yılında yürürlüğe giren 5510 sayılı Sosyal Güvenlik ve Genel Sağlık Sigortası Kanunu'nun, genel sağlık sigortasıyla ilgili uygulamasının 1 Şubat'tan itibaren yürürlüğe girmesinden geç haberdar olduklarını söyleyen Avrupalı Türkler, "Sosyal Güvenlik Kurumu bizleri uyarıda bulunma konusunda geciktiler" diyerek tepki gösterdiler.
1 Şubat'tan itibaren Türkiye'de ikamet kaydı olan herkesten, gelirine göre sağlık sigortası primi kesilmek suretiyle sosyal güvenlik şemsiyesi altına alınmasını hedefleyen yeni uygulama, yurtdışında yaşayıp da Türkiye'de kaydı olan 1,6 milyon kişiyi de kapsıyor.
Bildirim süresi azaldı
Avrupalı Türkler, konuyla ilgili görüşlerini şu şekilde dile getirdiler:
"Sosyal Güvenlik Kurumu'nun (SGK), yurtdışında yaşayan bizleri de etkileyen bu uygulama hakkında daha erken uyarıda bulunulması gerekiyordu. Oysa biz uygulamadan Hürriyet Gazetesi aracılığıyla haberdar olduk. Halbuki önceden haberimiz olsaydı, zamanında konsolosluklara giderek ikamet bildiriminde bulunabilirdik. Böylelikle şubattan itibaren aylık 213 TL tutarında sağlık sigortası primi yatırmaktan kurdulurduk. Şimdi zaman daraldı. Söz konusu prim kesme uygulaması 1 Şubat'tan itibaren başlayacakmış. Konsolosluklara gidip, ikamet bildirimi için bir hafta süremiz kaldı."
Askerlikte de aynısı oldu
Diyanet İşleri Türk İslam Birliği Frankfurt Başkanı İrfan Dinç, gazetemize yaptığı açıklamada, sağlık sigortası ile ilgili uygulamayı yurtdışındaki Türklerin bilmediğini belirterek, "Hürriyet yazmasaydı, biz de öğrenemeyecektik. Dövizle askerlikte de aynı sorunu yaşamıştık. Yeni askerlik yasasının yürürlüğe girmeden önce başvuranlar, hem daha düşük miktarda döviz ödeyerek hem de kışlaya gitmeden askerlik hizmetini yerine getirmiş sayılacaktı. Ancak bu konuda yapılacak değişiklikten askerlik çağındaki birçok kişi, geç haberdar olduğu için zamanında başvuramadılar ve bu yüzden neredeyse iki kat daha fazla para ödemek zorunda kalacaklar" diyerek tepki gösterdi.
Yine akın başlayacak
Askerlikle ilgili değişiklikten son dakikada yararlanmak isteyenlerin konsolosluklara akın edip büyük izdihamlara yol açtıklarını hatırlatan Dinç, "Aynı manzaraları yine yaşayacağız. Çünkü, hepimizin bir şekilde Türkiye'de evi barkı var, dolaysıyla muhtarlıklarda veya nüfus dairelerinde kayıtlıyız. Nüfus müdürlüklerine, yurtdışı adreslerini kaydettirmemiş olanlar 1 Şubat'tan itibaren Genel Sağlık Sigortası kapsamına alınacak. SGK, gelir tespiti yaptırmayanlara veya konsolosluklar aracılığıyla ikamet bildiriminde bulunmayanlara, asgari ücretin iki katı üzerinden gelir elde ettikleri varsayımından hareketle tavandan prim kesecek. Bu da aylık 213 TL yapıyor. Bu parayı ödememek için konsolosluklara akın edip, ikamet bildiriminde bulunacağız" diye konuştu.
Verilmeyen hizmetin primi olur mu
Frankfurt'ta yaşayan (soldan) Rıza Dursun (83), Kadir Ünlü (75), Demir Kurşun (67, Bilal Karakış (67) Mehmet Sürücü İmiş (59), Abdullah Demir (72) ve Mustafa Taşkıran (62), yeni uygulamadan bihaber olduklarını, "Her zaman olduğu gibi, yurtdışında yaşayan biz Türkler yine üvey evlat muamelesi görüyoruz. Bundan bıktık" dediler.
Konyalı Mustafa Taşkıran, emekli olmak için bir süre önce SGK'ya başvurduğunu, ancak temelli dönüş yapmadığım sürece, Türkiye'deki sağlık hizmetlerinden yararlanamayacağının kendisine bildirildiğini belirterek, "Bu nedenle emeklilikten vazgeçtim. Şimdi de, SGK Türkiye'teki tedavi masraflarımızı üstlenmemesine rağmen, bizden sağlık sigortası primi kesmek istemesi, büyük bir ayıptır. Hemen konsolosluğa gidip yurtdışı ikamet bildiriminde bulunacağım ki, sigorta prim borcu yazılmasın diye" şeklinde konuştu.
Emekliler rahat
Almanya'dan emekli olan Bursalı Rıza Dursun ise, yılın belirli bir bölümünü Türkiye'de geçirdiğini hatırlatarak, "Türkiye'ye gittiğimde Alman sağlık sigortamdan yurtdışı bakım belgesi götürüyorum ve tedavilerimi bununla yaptırıyorum. Dolaysıyla sağlık sigortam olduğu için benden prim kesileceğini sanmıyorum" dedi. Elazığlı Kadir Ünlü çifte emekli olduğu, Edirneli Mehmet Sürücü İmiş de, geçen yaz tatilinde nüfus müdürlüğüne giderek yurtdışı ikamet adresini bildirdiği için sağlık sigortası primi konusunda rahat olduklarını dile getirdiler.
1 Şubat'ta ne değişecek
Sosyal Güvenlik ve Genel Sağlık Sigortası uyarınca, Türkiye'de ikamet kaydı bulunan herkes, genel sağlık sigortası kapsamına alınıyor. Sağlık sigortası prim miktarları, gelir tespitine göre belirleniyor. Buna göre, 1 Şubat tarihinden itibaren, 295,50 TL'ye kadar geliri olanların sağlık sigortası primini devlet ödeyecek. 295,50 - 886,50 TL arasında kazancı olanlar 35,46 TL, 886,50-1.883 TL arasında geliri olanlar 106,38 TL, 1.773 ve daha fazla gelir elde edenler ise 213 TL aylık sağlık sigortası primi yatırmak zorunda olacak. Gelir tespitinde bulunmayanlara ise tavan miktar olan 213 TL tutarında prim kesintisi uygulanacak.