Vatana ihanet suçundan yargılanıyor

Güncelleme Tarihi:

Vatana ihanet suçundan yargılanıyor
Oluşturulma Tarihi: Aralık 14, 2023 11:05

Almanya Federal Haber Alma Servisi (BND) eski çalışanı Carsten L., kuyumcu arkadaşı Arthur M. ile birlikte gizli istihbarat bilgilerini Rusya istihbaratına sattıkları gerekçesiyle vatana ihanetten yargılanıyor.

Haberin Devamı

BND eski çalışanı Carsten L., 21 Aralık 2022’de gözaltına alındı. İstihbarat çalışanının hakkındaki suçlama ise ‘vatana ihanet’ti. İddiaya göre BND, Ukrayna’ya karşı savaşan Wagner grubunun kendi özel kodlamayla oluşturduğu iletişim kanalının şifresini kırdı ve operasyonlarını takip etmeye başladı. Carsten L. ise Wagner grubunun yazışmalarının ekran görüntüsünü alıp 450 bin Euro karşılığında Rus FSB istihbaratına iletti ve bundan sonra Wagner grubunun takibinin birden kesildi. Carsten L.’ye vatana ihanet etmeye kadar götüren olaylar ise şöyle gelişti;

TOPLAMDA 800 BİN EURO ALMIŞLAR
Daha önce Alman Ordusu’nda üst düzey subay olarak görev alan Carsten L., ordudan ayrılarak BND’de bilgi-işlem biriminin üst düzey yöneticisi oldu. Bu süre içinde Pullach kentinde bir av partisinde iş insanı Arthur E. ile tanıştı. Arthur E., daha sonra yakın arkadaş olduğu Carsten L. ile Rus bir iş insanını tanıştırdı. Daha önce kendisi de Alman Ordusu’nda görev alan Arthur E., Carsten L.’ye gizli bilgiler karşılığında büyük paralar kazanabileceği teklifini yaptı. Rus iş insanının Rus istihbarat birimi FSB ile aracı olmasından sonra Arthur E., Carsten L.’yi ikna etmeyi başardı ve ondan aldığı bilgileri Rusya’ya götürdü. Her ikisinin toplamda, yazışmaların ekran görüntüsünden oluşan 73 adet belge karşılığında 800 bin Euro aldığı iddia ediliyor.

Haberin Devamı

PARA KAZANMA HIRSI VARDI
Vatana ihanetten yargılanan Carsten L.’nin şimdiye kadar sessizliğini koruduğu kaydedilirken, Arthur E.’nin ise gözaltına alındığı ilk sorgusundan itibaren her şeyi itiraf ettiği kaydedildi. Yargılama kapsamında 51 duruşma öngörülürken kararın gelecek yıl yaz aylarında verilmesi planlanıyor. Mesai arkadaşları, Carsten L.’nin, federal hükümetin iltica ve ekonomi politikalarına karşı nefret duyduğunu ve bununla birlikte para kazanma hırsının da casusluk yapmak için bir neden olduğunu söylüyor.

Haberle ilgili daha fazlası:

BAKMADAN GEÇME!