Oluşturulma Tarihi: Ekim 23, 2011 13:17
Van'da Tabanlı köyü merkezli 7,2 büyüklüğünde deprem meydana geldi. İlk belirlemelere göre çoğunluğu Erciş'te olmak üzere 50 kişi hayatını kaybetti, 200 kişi de yaralandı. Kandilli Rasathanesi Müdürü Prof. Dr. Mustafa Erdik ise depremde 700 ila 1000 kişi arasında vatandaşın hayatını kaybetmiş olabileceğini tahmin ettiklerini söyledi. Öte yandan depremin ardından bölgede 85 tane artçı deprem meydana geldi.
Doğu Anadolu bugün saat 13.41’de Richter ölçeğine göre 7,2 büyüklüğünde Van Tabanlı merkezli depremle sarsıldı.
Depremde enkaz kaldırma çalışmaları ilerledikçe, ölü ve yaralı sayısı da artıyor. Saat 19.00’a kadar enkaz altından Van kent merkezinde 25, Erciş ilçe merkezinde 59 ve Bitlis’in Adilcevaz İlçesi’ne bağlı Aydınlar Beldesi’nde 1 olmak üzere 85 kişinin cesedi çıkarıldı. Depremde yaralananların sayısı da 500’ü buldu. Köylerde yıkılan evlerin enkazında da ölenler olduğu belirtilirken, ölü sayısının artmasından korkuluyor.
ADİLCEVAZ’DA 1 ÇOCUK ÖLDÜ, 50 YARALI VAR
Merkez üssü Van olan depremde Bitlis’in Van Gölü kıyısında bulunan Adilcevaz İlçesi’nin Akçıra Köyü’nde 6 yaşında bir çocuk yaşamını yitirdi. Adilcevaz genelinde depremde yaklaşık 50 kişinin yaralandığı bildirildi.
ERCİŞ'TE HASAR BÜYÜK
Iğdır’dan Hakari’ye Van’dan Şanlıurfa’ya kadar doğu ve güneydoğudaki şehirlerde hissedilen depremde çok sayıda bina hasar gördü, bazıları tamamen yıkıldı.
Deprem Erciş'te de çok sayıda binanın yıkılmasına neden oldu, özellikle Vanyolu ve Beyazıt mahallelerinde ciddi hasara yol açtı. Kızılay da Erciş’te 25 bina ve 1 öğrenci yurdunun yıkıldığını açıkladı. Yetkililer yurtlarda kalan öğrencilerin sağlık durumunun iyi olduğunu ancak yurtta çalışan 1 kişinin göçük altında kaldığını duyurdu.
YÜZLERCE ÖLÜ OLABİLİR
Kandilli Rasathanesi Müdürü Prof. Dr. Mustafa Erdik, depremin Van ve Erciş'te 8 mertebesinde hissedildiğini belirterek, "Bin dolayında evin hasar gördüğünü tahmin ediyoruz. Can kaybı olarak ise tahminimiz 700-1000 arasında. Yüzlerce kişinin hayatının kaybetmiş olabileceğini tahmin ediyoruz" dedi.
BİR ÇOK İLDE HİSSEDİLDİ
Boğaziçi Üniversitesi Kandilli Rasathanesi Deprem Araştırma Enstitüsü’nün merkez üssünü Van’a 30 kilometre uzaklıktaki Tabanlı Köyü olarak saptadığı deprem, yerin 5 kilometre altında meydana geldi ve 25 saniye sürdü. Deprem, bazı binaların yıkıldığı Van kent merkezi, Erciş ile Hakkari’de şiddetli olmak üzere Bitlis, Ağrı, Iğdır, Erzurum, Muş, Bingöl, Tunceli, Batman, Şırnak, Mardin, Diyarbakır, Siirt ve Şanlıurfa’da da hissedildi.
BİNALAR YIKILDI, ENKAZ ALTINDA KALANLAR VAR
Depremin merkez üssü Tabanlı köyü ve çevre köylerle, kent merkezinde birçok bina yıkıldı. Çatıları ve bacaları yıkılan, duvarları çatlayan birçok bina hasar gördü. Kazım Karabekir Caddesi’nde ve Cumhuriyet Caddesi’nde yıkılan binaların enkazında kalanları kurtarmak için ekipler çalışma başlattı. Enkaz altından yaralı çıkarılanlarla sinir krizi geçiren bir çok kişi ambulanslarla hastaneye kaldırıldı.
ELEKTRİK VE TELEFONLAR KESİLDİ
Yüzeye yakında olması nedeniyle yıkıcı etkisi büyük olan deprem sırasında telefonlar sustu, elektrikler kesildi. Depremle birlikte sokağa fırlayan halk, artçı şokların devam etmesiyle paniğe kapıldı. Bir çok kişi araçlarla kenti terk etmeye başladı.
GENELKURMAY 3 UÇAĞINI TAHSİS ETTİ
Genelkurmay Başkanlığı, Van'daki depreme acil müdahale için 3 nakliye uçağını Başbakanlık Acil Durum Yönetimi Başkanlığının (AFAD) emrine tahsis etti.
İki uçak Ankara Güvercinlik Askeri Havaalanı'nda, 1 uçak da Diyarbakır'da hazır bekletiliyor. Nakliye uçakları, AFAD'ın belirleyeceği acil yardım malzemelerini Van'a ulaştıracak. Uçakların, tıbbi yardım malzemeleri ve arama kurtarma malzemeleriyle akşam saatlerinde Van'a ulaşması planlanıyor.
BİTLİS’TEN TAKVİYE
Bitlis Valiliği, depremde en fazla hasar gören Van’ı Erciş İlçesi’ne ilk aşamada 8 pratisyen, 3 uzman doktor ile 23 ambulans gönderdi. Tatvan Kaymakamlığı da Erçiş’e 3 bin ekmek ile yiyecek ve gıda maddesi gönderdi.
HASAR FAZLA OLABİLİR
İTÜ Maden Fakültesi öğretim üyesi Prof. Okan Tüysüz, bölgede çok hareketli faylar olduğunu ve geçmişte de önemli depremler yaşandığını belirterek, "Bölgede 6.5 büyüklüğünde bir deprem her 50 yılda bir olabiliyor. Deprem üretmeye uygun bir bölge. Bizim açımızdan şaşırtıcı değil. 6.6 önemli bir deprem. 6.5'tan sonra zeminde önemli deformasyonlar ve kaymalar oluşuyor. Hasarın fazla olmasını beklediğimiz bir durum" dedi. Bu büyüklükte bir depremin arkasından çok sayıda artçı deprem meydana gelebileceğine dikkat çeken Tüysüz, hasarlı yapılara girilmemesi uyarısı yaptı.
ARTÇILAR 6'NIN ÜZERİNDE OLABİLİR
İstanbul Üniversite Jeoloji Mühendisliği Bölümü Genel Jeoloji Anabilim Dalı öğretim üyesi Prof. Dr. Simav Bargu: Bunun yıkıcı bir deprem olduğu belli, büyüklüğü 6'nın üzerinde. Mutlaka yıkılan binalar vardır. Bölge Türkiye'nin birinci derece deprem bölgelerinden birisi. Depreme Kuzey Anadolu Fayı'nın neden olduğunu düşünüyorum. Bu depremin bir öncü değil, ana deprem olduğunu düşünüyorum. Ama bundan sonra artçılar olabilir. Dilim varmıyor ama artçıların büyüklüğü 6'dan aşağı olmayabilir."
"ÇÖKEN BİR EV GÖRDÜM"
Van'da depremi yaşayan vatandaşlardan Cengiz Çakır, CNN Türk'e bağlanarak, olay sırasında Van Merkez'de olduğunu ve herkesin panik halinde sağa sola koşuştuğuu söyledi. Çakır, "Ben merkezdeydim. Bir anda millet koşmaya başladı. Valiliğin önünde çöken bir ev gördüm. Ambulanslar sürekli sirenler çalıyordu. Tahmin ediyorum yaralıları taşıyorlardı" dedi.