Güncelleme Tarihi:
Celalettin Cerrah, Türkiye'de en fazla yer fıstığının Osmaniye'de üretildiğini ve işlendiğini, yapılacak çalışmaların Türkiye'nin yer fıstığı rekoltesinde de büyük değişikliğe yol açacağını bildirdi. Türkiye'nin dünyada önemli bir yer fıstığı üreticisi olduğunu, rekolteyi artıracak çalışmaların Osmaniye Valiliği olarak planlandığını belirten Cerrah, şunları söyledi:
“Yer fıstığı tohumunun ıslahıyla ilgili Özel İdare olarak bir çalışma başlattık. Bu çerçevede 8 kişilik ekibi ABD'ye gönderdik, hala orada inceleme yapıyorlar. Osmaniye'de üreticiler şu anda dönüm başına 350 - 400 kilogram yer fıstığı alabiliyor, ancak yaptığımız araştırmalara göre 600-650 kilogram alınması gerekir. Yarı yarıya kaybımız var. Kullandığımız fıstık tohumu ekile ekile eski verimini, kalitesini kaybetmiş. Çalışmalar tamamlandığında tohumunu değiştireceğiz. Gönderdiğimiz heyet gelirken, fıstık örnekleri getirecek. 2011 yılında fıstık üreticisine Vilayet olarak ücretsiz fıstık tohumu dağıtacağız. Üreticimiz 2011 yılında hasat yaparlarken 600 - 650 kilogram ürün alacak. Bu demek ki şu anda 5 lira kazanırken 10 lira kazanacaklar. Bunu başaracağız. Osmaniye'de çiftçilerin yüzü gülecek. Hem gelir, hem rekolte iki kat artacak. Çalışmalarımız devam ediyor, önümüzdeki sezona yetiştireceğiz.”
SANAYİ ÜRÜNÜ OLACAK
Osmaniye'de üreticinin gelirinin artması için fıstığın sanayi ürünü haline gelmesi içinde çalışmalar yaptıklarını belirten Cerrah, şöyle devam etti:
“Türkiye'de en çok Osmaniye'de sonra da Karataş, Adana, Mersin, Anamur bölgelerinde yer fıstığı üretimi yapılıyor. Yüzde 80'i Osmaniye'de işleniyor. Bizden önce yer fıstığı daha çok çerez olarak tüketiliyordu. Nasıl değerlendiririz diye çalışma yaptık. Yer fıstığı çerez olarak tüketilirse rantabl değildi, sanayi ürünü haline gelmesi gerekirdi. Bunu başarırsak hem değeri artacak, hem de ekonomik açıdan üreticileri tatmin edecekti.
Dünyadaki yer fıstığı ürünleriyle çalışma yaptık. Dünyada yer fıstığı çok tüketiliyor. ABD'de yer fıstığı kreması çocuklara yediriliyor, zihin açıyor, enerji veriyor. Biz de önce yer fıstığının çikolatasını ve kreması yaptık. Ayrıca yer fıstığı drajeleri yaptık. ABD'de çok yaygın ve dünya markalar var, değeri çok fazla. Türkiye'de mağazalarda kilosunu 50 liraya satılıyor. Biz daha kalitelisini 15-20 lira arasında satıyoruz. Ayrıca Adana Çukurova'da cevizden cezerye yapılıyor, biz de yer fıstığından cezerye yaptık, çok kaliteli bir sonuç elde ettik. Dondurmalı yer fıstığı, yer fıstıkla baklava yaptık. Bu ürünler de çok ilgi gördü. Osmaniye'nin en çok tanınan ürününü ekonomiye kazandırmak için de çalışmalar yaptık. Damak zevkimize uygun, çok iyi lezzetler elde ettik. Bu ürünlerimizin tanıtımı için başta İstanbul olmak üzere birçok yerde tanıtımlar düzenliyoruz, fuarlara katılıyoruz. Şu anda yer fıstığından 10 sanayi tipi ürün ürettik. Amacımız çiftçinin daha fazla para kazanması. Osmaniye ekonomisine daha fazla girdi sağlamak.”
Vali Celalettin Cerrah, yer fıstığı üzerinde çalışmalar başlamadan önceye göre, fiyatlarda yüzde 30'a varan artışlar olduğunu sözlerine ekledi.